«Σαρίφ, βαδίζοντας στο σκοτάδι» το πρώτο βιβλίο του Δημ. Μπονόβα

on .

GIOTITSAS MPONOBAS PAROYSIASH BIBLIOY

• Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Δημήτρη Μπονόβα με το μυθιστόρημα «Σαρίφ, βαδίζοντας στο σκοτάδι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» είχαν όσοι βρέθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την αιγίδα της οποίας έγινε και η εκδήλωση.

Χαιρετισμοί

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Π.Λ» και φιλόλογος Νίκος Γιωτίτσας. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι πρώην Δήμαρχοι Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και Βασίλης Σπύρου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Οδυσσέας Πότσης και η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων Ευθαλία Παπαγεωργίου, από το χωριό καταγωγής του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας

Κατά την ομιλία του, ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Μπονόβας μετά τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια, τους ομιλητές και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ανέφερε πώς το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την πρώτη του προσπάθεια σε πεζό λόγο αλλά τη δεύτερη συνολικά συγγραφική του δουλειά, μιας και είχε παρουσιάσει την ποιητική του συλλογή «Νυχτερινή Ελεγεία». Αναφέρθηκε στα μηνύματα που θέλει να περάσει με τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ σε σχετική ερώτηση από που εμπνεύστηκε να γράψει το βιβλίο, είπε πως ένας από τους λόγους ήταν ότι έχει εργαστεί σε Δομή Προσφύγων. 

Ο Ν. Γιωτίτσας

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο Νίκος Γιωτίτσας χαρακτήρισε τον συγγραφέα έναν  άνθρωπο με πολλές ανησυχίες, ευαισθησίες και ενδιαφέροντα, ο οποίος λατρεύει τα ιστορικά μυθιστορήματα διότι τον ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Τόνισε πως γίνεται αναφορά μέσω του πρώτου μέρους του βιβλίου σε έναν πόλεμο όπου οι φανατικοί Ισλαμιστές δε διστάζουν να κάνουν επίδειξη της αγριότητάς τους σε αλλόθρησκους ακόμη και αν συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς συγγένειας. Επίσης, στάθηκε στο γεγονός πώς ο συγγραφέας κατά το πρώτο μέρος επιλέγει με εντυπωσιακό τρόπο την αναδρομική αφήγηση, μιας και συγκρούεται η σκληρή πραγματικότητα της περιόδου του πολέμου με τις ανέμελες στιγμές του παρελθόντος.  Έκρινε τον συγγραφέα παραστατικό στην περιγραφή του, καθώς αυξάνει συνεχώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη, το ενδιαφέρον του οποίου παραμένει ζωηρό μέσα από τους έντονους διαλόγους και την κινηματογραφική ροή στην εξέλιξη των γεγονότων.

 Ο Ν. Γιωτίτσας έκανε μνεία στο γεγονός ότι ο συγγραφέας μέσα από τις αναδρομές μας πηγαίνει σε αλησμόνητα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά που συνδέονται με τις γενοκτονίες και την ανταλλαγή πληθυσμών , ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πώς οι σκηνές που διαδραματίζονται γενικά στο βιβλίο θα εγείρουν τον προβληματισμό του αναγνώστη αλλά θα του διαπεράσουν συναισθήματα όπως θυμός, θλίψη, απογοήτευση αλλά και λύτρωση σε μετρημένα σημεία.