Παραδίδεται στο κοινό το κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

on .

DODONH THEATRO 15 6 22

• Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της κατώτερης ζώνης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης είναι πλέον γεγονός και την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση για την απόδοσή της στο κοινό, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα κάνουν εκτός από την υπουργό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης. Ομιλίες – παρουσιάσεις θα γίνουν από την αναπλ. Δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και την Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων Παρασκευή Γιούνη.

Μάλιστα μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία της Boston Philharmonic Youth Orchestra, (Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης), υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander. 

Το Ιερό της Δωδώνης, από τα πλέον σημαντικά αρχαία θρησκευτικά κέντρα. Είναι γνωστό για το περίφημο μαντείο του καθώς και για το θέατρο, το οποίο είναι το εμβληματικότερο μνημείο του αρχαιολογικού χώρου και το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στην Ελλάδα. Η ανέγερσή του συνδέεται με την περίοδο της βασιλείας του Πύρρου (297-272 π.Χ.) και με την τέλεση των Ναΐων αγώνων, που πιθανά καθιερώθηκαν επί της βασιλείας του. 

20 χρόνια…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιεί, την τελευταία εικοσαετία έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των μνημείων του ιερού. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα η αναστήλωση του εμβληματικού θεάτρου της Δωδώνης, που θεωρείται η κορωνίδα των υλοποιούμενων εργασιών του αρχαιολογικού χώρου, συνιστά μία καινοτόμο διαδικασία. Αποτελεί το απόσταγμα πολύχρονων και εξειδικευμένων μελετών, συνδυάζει την συστηματική τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων με την συστηματική συντήρηση του καταπονημένου αρχαίου υλικού και την αποκατάσταση της γεωμετρίας του μνημείου, και αποσκοπεί στην απόδοσή του προς χρήση στις επόμενες γενιές.    

Οι επεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με κύριο γνώμονα το σεβασμό στα μνημεία και τη διαχρονική τους αξία. Το πολυδιάστατο επιστημονικό και τεχνικό έργο, που πραγματοποιείται στα αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης από το 2000 και μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020».