ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: 30 χρόνια στο «τιμόνι» της Αρχιεπισκοπής της Αλβανίας!

on .

ANASTASIOS 30 XRONIA 26 6 22

• Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα και χαρούμενη, εορτάστηκαν με θεία λειτουργία τα τριάντα χρόνια από την εκλογή του κ. Αναστασίου ως Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ήταν 24 ιουνίου του 1992 όταν η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανέδειξε ως Προκαθήμενο, για να δικαιωθεί απολύτως αυτή η επιλογή  στη συνέχεια των εξελίξεων. Λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 1991, είχε διοριστεί Πατριαρχικός Έξαρχος στην Αλβανία, όπου κατά την πρώτη επίσκεψή του, παρότι αντίκρισε τα θλιβερά αποτελέσματα της απαγόρευσης της θρησκευτικής ελευθερίας επί πολλά έτη, έστειλε, άφοβα και με σιγουριά, το μήνυμα της  Ανάστασης.

Θυμήθηκε στιγμές…

Για την υπέροχη, αλλά και ακανθώδη (ήταν υπέροχη, γιατί ήταν ακανθώδης), αυτή πορεία των 30 χρόνων μίλησε ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, που είναι στενός του συνεργάτης, και αναφέρθηκε στο σπουδαίο και πολύπλευρο έργο του, που αναγέννησε και αναζωογόνησε όχι μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και την αλβανική κοινωνία. 

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους πιστούς, θυμήθηκε στιγμές από την τριαντακονταετή αυτή ιεραποστολική οδοιπορία και προσφορά, που δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά είχε σταυρώσιμα ίχνη, ωστόσο η αγάπη, πίστη και ελπίδα,   ήταν τρία από τα βασικά της γνωρίσματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε από  μικρά παιδιά του σχολείου «Πρωταγωνιστές», που αυτή την περίοδο συμμετέχουν στις χριστιανικές κατασκηνώσεις, λουλούδια, δηλωτικά των αισθημάτων της καρδιάς τους. Μάλιστα, τραγούδησαν και χριστιανικά τραγούδια αφιερωμένα στην προσφορά του πνευματικού τους πατέρα και ηγέτη. 

Η Ορθοδοξία επέζησε!

Η Εκκλησία στην Αλβανία χλευάστηκε τα χρόνια του διωγμού και οι χριστιανοί εξευτελίστηκαν, κακοποιήθηκαν και κάποιοι εκτελέστηκαν. Η Ορθοδοξία ωστόσο επέζησε. 

Το αίμα δεν χύθηκε μάταια και οι προσευχές, που ανέβηκαν από τους πιστούς προς τον Κύριο, εισακούστηκαν. 

Το 1991 οι θρησκείες αναδύθηκαν δειλά - δειλά από την παρανομία. Δεν είχε απομείνει ούτε ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος, ενώ λιγότεροι από 20 ιερείς βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, από τους οποίους οι μισοί και πλέον δεν μπορούσαν να ιερουργήσουν, λόγω προβλημάτων υγείας. 

Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο οποίος εργαζόταν ως Επίσκοπος στην ιεραποστολή της Ανατολικής Αφρικής και ήταν καθηγητής της Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναστήλωσε με σταθερές και ειρηνικές κινήσεις εκ θεμελίων την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ