Στα… σκαριά Χώρος Πολιτισμού στη Σκλίβανη του Δήμου Δωδώνης

on .

SKLIBANH POLITISTIKO KENTRO MAKETA 1 11 22

• Ένα νέο σύγχρονο Πολιτιστικό Χώρο θα αποκτήσει ο Δήμος Δωδώνης στην Κοινότητα Σκλίβανης, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 460.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου κ. Σπ. Κωνσταντόπουλου και του Δημάρχου Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτση υπεγράφη τον Αύγουστο.

Σε δημοτικό οικόπεδο εμβαδού 1.087 τ.μ. λοιπόν, κατασκευάζεται κτίριο που αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο και στέγη, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων, με απώτερο στόχο τη συμβολή του στην προβολή της περιοχής και την τουριστική της ανάπτυξη. 

Ο ωφέλιμος χώρος του κτιρίου θα ξεπερνάει τα 300 τ.μ. και με βάση τη μελέτη του έργου, το ισόγειο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος έκθεσης λαογραφικών στοιχείων και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με προβολικό σύστημα και ηχητική εγκατάσταση, δυναμικότητας 40-45 ατόμων, ενώ το υπόγειο θα διαθέτει βοηθητικούς χώρους, με δυνατότητα αξιοποίησής τους από την Κοινότητα Σκλίβανης και το Δήμο Δωδώνης. Ο υπαίθριος χώρος τέλος, θα διαθέτει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρίες και δυνατότητα απρόσκοπτης θέας.

Σε πρόγραμμα Interreg

Η κατασκευή του Χώρου Πολιτισμού Σκλίβανης είναι ενταγμένη στο έργο MileSTONES IIΙ του προγράμματος Interreg-IPA CBC Greece - Albania 2014-2020. 

Η μελέτη του έργου προϋπολογισμού 30.000 ευρώ περίπου, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Δωδώνης και χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός που αναλογεί στην Κοινότητα Σκλίβανης. Το MileSTONES IIΙ υλοποιείται από το Δήμο Δωδώνης (επικεφαλής) σε συνεργασία με το Δήμο Φοινίκης, το Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού της Αυλώνας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 938.170,00 € και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και Αλβανίας. Αποτελεί το τρίτο σε σειρά έργο των εταίρων, στις κοινές προσπάθειές τους για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βήμα προς την ανάπτυξη του τουρισμού, που επεκτάθηκε σε επίπεδο περιοχής.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις του έργου MileSTONES III είναι:

-Η κατασκευή του χώρου Πολιτισμού Σκλίβανης.

- Η ανακαίνιση και επανάχρηση ενός κτιρίου στο χωριό Λιβάδι για τη στέγαση λαογραφικής έκθεσης από το Δήμο Φοινίκης.

- Οι εργασίες αποκατάστασης στο κάστρο, τον ιερό ναό και το τζαμί της Κανίνα στην Αυλώνα.

-Η οργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ από τους Δήμους Δωδώνης και Φοινίκης, ως εργαλεία για τη δημιουργία τοπικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας για τη διμερή συνεργασία και την αναζωογόνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Δράσεις τουριστικής προβολής στις περιοχές των εταίρων (Δωδώνη, Πρέβεζα, Φοινίκη), οι οποίες περιλαμβάνουν δημιουργία πολιτιστικού ημερολογίου, ταξίδι εξοικείωσης δημοσιογράφων και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.