4 Νοεμβρίου: Τα 93α γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

on .

ANASTASIOS NEOS HLIKIOMENOS

• Τα 93α γενέθλιά του είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μια εκκλησιαστική προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας, από αυτές, που σε φέρνουν όλο και πιο κοντά στο Θεό. 

Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1929 και πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, ωστόσο πάντοτε αισθανόταν την ευλογία του Θεού μέσα του.

Αλλά και τα χρόνια, που ακολούθησαν, με τις σπουδές, την πανεπιστημιακή πορεία (καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών), την ιερωσύνη και την αρχιερωσύνη (Επίσκοπος Ανδρούσης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας), με το ασύλληπτο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική και στην Αλβανία, το γεμάτο φως και ελπίδα και αιωνιότητα και ανεξάντλητη αγαπητισμό και διαρκές δώρημα, χρειάστηκε αγώνας.

Αγωνιστής ή καλύτερα μαχητής, αλύγιστος και ακλόνητος, είναι και στα 93 του χρόνια και σηκώνει στους ώμους του το βάρος της διοίκησης, της ποιμαντικής μέριμνας και της πολύπλευρης δράσης μιας καταδιωκόμενης και ρημαγμένης κατά τα χρόνια του αθεϊσμού στην Αλβανία Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία ανέστησε από την τέφρα της. 

Της έδωσε την πνοή του. Της έδωσε τις ανάσες του. Της έδωσε την καρδιά του. Της έδωσε τη ζωή του. Χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Με μόνο κίνητρο, με μόνη δύναμή του, της ψυχής του το θείο χρέος.

Τα επιτεύγματά του πολλά και γνωστά. Αποδείχθηκε χρυσή και καρποφόρα επιλογή του Θεού ο Αναστάσιος.

Στο βιβλίο της ζωής του βρίσκουμε τα προσευχητικά του δάκρυα να ποτίζουν και να διαποτίζουν τη βιωτή του και να φυτρώνει το άνθος της χαράς. 

Εννέα και πλέον δεκαετίες κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα της ύπαρξής του και μπαίνουν μέσα οι ζωογόνες ακτίνες της θείας αγάπης. Η ζωή του έχει άμεση σχέση με το φως του Θεού.

Γι' αυτό φωτίζει, θερμαίνει και ζωογονεί, όπως οι ακτίνες του ήλιου. Και αποτελεί μια αφετηρία να ξαναφανούν ζωντανοί Χριστιανοί στο σημερινό κόσμο και να ζωηρέψει η χριστιανική ελπίδα ότι «ο Κύριος εγγύς».

Το νιώθουμε και το λέμε: Ένα λαμπερό μαργαριτάρι είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που μέλλει ν΄ αστράψει στη φωτεινότητα της Βασιλείας του Θεού.