Την αίγλη του βρίσκει ξανά το ιστορικό Αναγνωστοπούλειο Σχολείο στο Δίλοφο

on .

DILOFO ANAGNOSTOPOYLEIO ERGA 13 11 22

• Νέα αίγλη αποκτά ένα ιστορικό κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου, το Αναγνωστοπούλειο Σχολείο στο Δίλοφο, που ήταν έτοιμο προς κατάρρευση.

Το σχολείο χρονολογείται από το 1855, οπότε κτίστηκε με χρήματα των καταγομένων από το Δίλοφο  ευεργετών Ιωάννη και υιού του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στη Βραΐλα της Ρουμανίας. 

Λειτούργησε αρχικά ως Αρρεναγωγείο και ύστερα Δημοτικό Σχολείο  μέχρι το 1950 περίπου. Κατόπιν ερήμωσε. Τη δεκαετία του 1990 έγιναν σε αυτό κάποιες εργασίες συντήρησης, που αφορούσαν στην μερική επισκευή της τοιχοποιίας και στην  στέγη. Έκτοτε παρέμενε σε άθλια κατάσταση, ώσπου η Περιφέρεια Ηπείρου, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αποκαθιστά τις εκτεταμένες ζημειές.

Το παλιό σχολείο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, το οποίο κατοικήθηκε,  μετά την εισβολή των Σλάβων στην Ήπειρο (540 μ.Χ.), όταν  οι κάτοικοι του χωριού Πιτούρνι εγκαταστάθηκαν εκεί. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χωριού, του οποίου όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο,  άρχισε στα τέλη του 14ου - αρχές του 15ου αιώνα, ενώ τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του γνώρισε ο οικισμός τον 19ο αιώνα. Στο Δίλοφο υπάρχουν 68 παραδοσιακά κτίσματα, από τα οποία επτά είναι ερειπωμένα, οκτώ επανακατασκευασμένα και τα υπόλοιπα σωσμένα σε μέτρια έως καλή κατάσταση. Πολλοί κάτοικοί του ξενιτεύτηκαν και πρόκοψαν στα ξένα, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, που ποτέ δεν ξέχασε το τόπο της και τα ευεργετήματα προς αυτόν ήταν πολλά. 

Οι ευεργέτες Ιωάννης και Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ένιωσαν τη νοσταλγία προς την γενέθλια γη και χτίζοντας το σχολείο θέλησαν να βοηθήσουν, ωθώντας τα παιδιά στη γνώση, να εκπληρώσουν, όταν μεγαλώσουν, την αποστολή τους στην κοινωνία και στην Πατρίδα.