Γιορτάστηκε η σύναξη των τοπικών αγίων και η επέτειος ενθρόνισης του Δημητρίου

on .

MAKOS ARGYROKASTRO

• Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα την Κυριακή η  Μητρόπολη Αργυροκάστρου εόρτασε τη μνήμη των τοπικών αγίων, αλλά και τις επετείους χειροτονίας  και  ενθρόνισης  του Μητροπολίτη Δημητρίου. 

Προεξήρχε της θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό "Ανάσταση" Αργυροκάστρου ο κ. Δημήτριος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητρόπολης. Ακολούθησε στο πολιτιστικό κέντρο του ναού εκδήλωση από τους  μαθητές των  εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μητρόπολης. Πιστοί και κυρίως νέοι, του ευχήθηκαν μέσα από την καρδιά τους και του επέδωσαν ανθοδέσμες με λουλούδια. Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Δημήτριος καθιέρωσε από τον πρώτο καιρό της ποιμαντορίας του την εορτή της σύναξης των Αγίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 2006, όταν ενθρονίστηκε, και η Μητρόπολη Αργυροκάστρου απέκτησε τον πρώτο Μητροπολίτη στη μετακομμουνιστκή εποχή. Είχε προηγηθεί στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους η εκλογή του και η χειροτονία του στον παλαιό καθολικό ναό των Τιράνων Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Από το 1991 έως και το 2006 παρέμενε τοποτηρητής της Μητρόπολης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ καθήκοντα πρωτοσυγκελεύοντος από το 1993  ασκούσε ο τότε αρχιμανδρίτης Δημήτριος, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόσωπος στο Σιναΐτικο Μετόχι στα Ιωάννινα.

Από την πρώτη στιγμή, το 1991, που ο Μακαριώτατος, ως Πατριαρχικός Έξαρχος αρχικά, ξεκίνησε το μεγάλο ποιμαντικό και πνευματικό ταξίδι του στην Αλβανία, ο Δημήτριος, που συνδεόταν μαζί του από τους χριστιανικούς κύκλους, βρέθηκε δίπλα του. Πηγαινοερχόταν ακούραστα μεταξύ Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, προσπαθώντας να βοηθήσει όσο μπορούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ειδικά σε μια Μητρόπολη ιστορική και με μεγάλο Ορθόδοξο ποίμνιο. Και μετά από αρκετά χρόνια ιεραποστολής, ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης.