«Αγεφύρωτο» το χάσμα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα

on .

FILARMONIKH THEOFANEIA Οξύνεται η αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων με τους εργαζόμενους στη Φιλαρμονική του Δήμου. 

Η νέα ένταση προκλήθηκε από τις απαντήσεις που έδωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου. 

Στις τοποθετήσεις υπήρξαν δύο ανακοινώσεις, η μία που υπογράφεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και η άλλη από «εργαζόμενους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών». Και στις δύο ανακοινώσεις τίθενται τα ζητήματα της μείωσης των εργαζόμενων και οι λιγότερες πρόβες που αποφασίστηκε να γίνονται από εδώ και στο εξής. Τόσο από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, όσο και από τις θέσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που φαίνεται να υπάρχει και η διεύρυνση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές.  Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι η «κόντρα» μουσικών και Δημάρχου έρχεται από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τη θητεία του κ. Ελισάφ (επί δημαρχίας Φ. Φίλιου) στην Προεδρία του Πνευματικού Κέντρου. 

Στην επιστολή – ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου που απευθύνεται προς την κ. Ακονίδου, γίνεται λόγος για «απαξίωση και ασφυξία» που υφίστανται τα δύο μεγάλα σύνολα της πόλης, με τις μειωμένες θέσεις και με τις μειωμένες πρόβες. Ο Σύλλογος αναφέρεται και σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως η αλλαγή στάσης σχετικά με την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Όπως υποστηρίζει ενώ στη Γενική Συνέλευση που έγινε τον Οκτώβριο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής είχε ενημερώσει πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν υπάρχει προγραμματισμένη συναυλία, πριν δύο ημέρες οι μουσικοί ενημερώθηκαν ότι θα γίνει η πρωτοχρονιάτικη συναυλία, ενώ ακόμη δεν έχουν κληθεί να υπογράψουν τις συμβάσεις οι εργαζόμενοι, ούτε και να αναλάβουν καθήκοντα. 

Πιο οξύ ύφος χρησιμοποίησαν στην ανακοίνωσή του οι «Εργαζόμενοι μουσικοί», οι οποίοι επιτίθενται και αναδρομικά κατά του Δημάρχου Μ. Ελισάφ για τη θητεία του ως Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι μέχρι το 2011 απασχολούνταν 50 μουσικοί, που μειώθηκαν σε 22 επί θητείας του νυν Δημάρχου ως Προέδρου του Πν. Κέντρου και παράλληλα οι πρόβες από δύο την εβδομάδα μειώθηκαν σε μία. Επίσης μειώθηκε και ο χρόνος απασχόλησης από 12 σε 9 μήνες που είχε ως αποτέλεσμα από 270 ευρώ το μήνα που ελάμβαναν οι μουσικοί, μετά τις αλλαγές το ποσό αυτό να μειωθεί στα 80 ευρώ. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τον κ. Ελισάφ ότι τότε αντί να προσλάβει μουσικούς, προσέλαβε διοικητικούς για να προσθέσουν ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή αύξηση τον αριθμό των μουσικών σε 33, τις πρόβες σε 2 και έφτιαξε νέες στολές. 

Οι Εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης γιατί ενώ μειώθηκαν οι μουσικοί με την επίκληση οικονομικών προβλημάτων, διατίθεται το ποσό των 60.000 ευρώ για δύο αρχιμουσικούς και παράλληλα επιχειρεί να στηθεί μια μικρή φιλαρμονική (μπαντίνα), με στόχο όπως υποστηρίζουν να εξυπηρετηθεί αρχιμουσικός, του οποίου η σύζυγος ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου στις εκλογές. Επίσης διαβλέπουν πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ερασιτεχνική φιλαρμονική ορχήστρα με ελάχιστο κόστος λειτουργίας.

«Να σας υπενθυμίσουμε ότι όσοι ασχολούμαστε με λαχτάρα, δημιουργική τρέλα και μεράκι και δίνουμε τον εαυτό μας και είμαστε οι καλύτεροι σ΄ αυτό που κάνουμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανταμειβόμαστε οικονομικά γι’ αυτό, είτε είναι μουσική, είτε η δημαρχία, είτε η ιατρική…», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.