Τελέστηκαν στην Κόνιτσα τα θυρανοίξια  του μοναδικού ναού του οσίου Σοφιανού  

on .

siofanos 

 Ανήμερα της εορτής του αγίου Σοφιανού, Επισκόπου Δρυινουπόλεως του Σημειοφόρου (Θαυματουργού), το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, έγιναν από το Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα τα θυρανοίξια του μοναδικού έως τώρα ναού του στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για προκατασκευασμένο ναό και βρίσκεται στην περιοχή «Σέρβιανα-Ταπόλιτσα» και είναι μετόχι της Μονής Προφητών Διστράτου με κτήτορα του Πέτρο Γκέρτζο, οποίος διέθεσε τα χρήματα και τιμήθηκε από το Μητροπολίτη Κονίτσης.

Σημαντική ήταν η συμβολή στην ιδέα και στην υλοποίηση του ναού του δραστήριου ηγουμένου της Μονής Μολυβδοσκεπάστου Αρσένιου Μάιπα, ο οποίος δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις μονές και τους ναούς της περιοχής. Μάλιστα τεμάχιο του ιερού λειψάνου του οσίου φιλοξενείται στο ναό αυτό.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης από χρόνια επιθυμούσε να γίνει αυτός ο ναός, γιατί θεωρεί τον όσιο Σοφιανό πρόμαχο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και πρόδρομο του αγίου Κοσμά. 

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Σοφιανός υπήρξε μια μορφή με εκκλησιαστική και εθνική δράση, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μέσα 17ου αι. και αρχές 18ου αι., της Τουρκοκρατίας, όπου οι εξισλαμισμοί απειλούσαν την Ορθοδοξία και το Έθνος!

Μάλιστα γύριζε από χωριό σε χωριό για να ενισχύσει τους σκλάβους στην πίστη τους και να τους μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας, ψυχικής και εθνικής.

Και αφιερώθηκε σ’ αυτό το σκοπό, που τον θεωρούσε και ήταν ιερός, παραιτούμενος το 1711, λίγο καιρό πριν το θάνατό του, από τα καθήκοντά του και επανερχόμενος στις τάξεις των μοναχών.

Κέντρο δράσης του ήταν το Μοναστήρι του αγίου Αθανασίου, που τώρα φέρει και το όνομά του, όπου και τάφηκε, στην Πολύτσιανη Αργυροκάστρου…

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ