Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»

on .

TASOYLAS EKTHESH SHKW PSYXH MOY

• Από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα εγκαινιάστηκε επίσημα το απόγευμα του Σαββάτου η έκθεση με τίτλο «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... 

Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ΄22», η οποία παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση αποτελεί έναν συνδυασμό εικόνων και μουσικών από τις χαμένες πατρίδες της Μικρασίας, του Πόντου, της Θράκης και της Καππαδοκίας, μέσω των οποίων ο επισκέπτης κάνει ένα νοητό ταξίδι 100 χρόνια πίσω στο παρελθόν όπου έχει την ευκαιρία να δει τη ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν στις περιοχές αυτές, την καταστροφή και τον ξεριζωμό τους. 

Ο Κώστας Τασούλας

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το Σάββατο στη Δημοτική Πινακοθήκη για την τελετή εγκαινίων της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»! Στον χαιρετισμό του ο Κώστας Τασούλας σημείωσε πως η Βουλή διακονεί την ιστορικότητα μέσω του Ιδρύματός της, υπενθυμίζοντας την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης η οποία γιορτάστηκε με έκθεση που προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς σχολείων. 

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισυλλογή και αναστοχασμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το 1922 συνδυάστηκε με μία μεγάλη ανάταση του ελληνικού Έθνους παρά την καταστροφή, η οποία έφερε στην Ελλάδα 1,3 εκατ. ξεριζωμένους, βαρύνοντάς την με την ευθύνη της αποκατάστασης αυτού του καθημαγμένου ανθρώπινου δυναμικού. Το Κράτος εκείνης της εποχής έχτισε 150.000 σπίτια γι’ αυτούς, τους έδωσε γη και δουλειές, μοίρασε εργαλεία και σπόρους. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ξεριζωθεί σωματικά όχι όμως και συναισθηματικά ενώθηκαν μαζί μας». 

Άλλοι χαιρετισμοί

Την τελετή των εγκαινίων χαιρέτισε επίσης η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου, η οποία σημείωσε πως αποτελεί τιμή για τα Γιάννενα η φιλοξενία αυτής της τόσο σημαντικής έκθεσης, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τασούλα τονίζοντας πως έχει συμβάλλει στην πολιτιστική ανάταση των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια. 

Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής Ευάνθης Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε την έκθεση ως μία ιδιότυπη προσπάθεια του Ιδρύματος που, όπως τόνισε, «δεν αποσκοπεί μόνο στο να θρηνήσουμε, αλλά ταυτόχρονα και στο να γιορτάσουμε το σήμερα και την ταυτότητά μας».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ενώ μελωδίες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο ερμήνευσε το Μουσικό Εργαστήριο της Ενορίας Περιβλέπτου!

Οι βασικοί άξονες

Βασικοί άξονες της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ» είναι η ζωή πριν το 1922, η έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή στη νέα πατρίδα. Περιλαμβάνει φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, τα οποία «συνομιλούν» με στίχους και ποικίλες μελωδίες, από μοιρολόγια και παραδοσιακά τραγούδια μέχρι χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων. Θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Με φοιτητές από Γιάννενα

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε αυτές τις ημέρες συνάντηση με φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Η πρωτοβουλία της επίσκεψης ανήκε στον αναπλ. Καθηγητή Αθανάσιο Σταυρακούδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών.

  Η επίσκεψη αφορούσε στην ενημέρωση των φοιτητών γύρω από τις διαδικασίες κατάρτισης, ψήφισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους και την παρακολούθηση του σεμιναρίου "δομή και μεθοδολογία του Κρατικού Προϋπολογισμού και ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού αποτελέσματος" 

Τους φοιτητές υποδέχτηκε ο προϊστάμενος του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος και συντόνισε τις εισηγήσεις των στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε. Χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητριών και φοιτητών απηύθυνε η Αλεξάνδρα Δεληστράτη, τετραετής φοιτήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Τη συζήτηση έκλεισε με τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και συνεχάρη το ΕΕΠΥΟ και τους φοιτητές για την πρωτοβουλία της επίσκεψής τους. Μετά το τέλος της ομιλίας του οι φοιτητές ξεναγήθηκαν από τον κ. Τασούλα στο χώρο της Βουλής(φωτό) και παρακάθισαν μαζί του σε γεύμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ