Αναδείχθηκε η διαχρονική προσφορά των Βλάχων

on .

TRITOS MAGEIRIAS MPEZAS 21 3 23

• Η ταυτότητα, η ιστορία, το γλωσσικό ιδίωμα και η διαχρονική προσφορά των Βλάχων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς του Έθνους, αναδείχθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Ηγουμενίτσα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας.

Τίτλος της εκδήλωσης «Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Ιστορία - Εθνικοί Αγώνες -  Μελλοντικές προοπτικές», ενώ από τα αξιοσημείωτα, που ειπώθηκαν ήταν η καταγραφή των προφορικών ελληνοβλάχικων ιδιωμάτων, που είναι περισσότερα του ενός, χρησιμοποιώντας λέξεις της ελληνικής γλώσσας και όχι εγγραμματισμό της λατινικής γραφής. 

Διευκρινίστηκε ότι το κουτσοβλάχικο ζήτημα, το δημιούργησε η ρουμανική προπαγάνδα για να καταδείξει, με ανιστόρητο φυσικά τρόπο, ότι οι βλαχόφωνοι της Ελλάδας δεν είναι Έλληνες, αλλά Ρουμάνοι.

Στην ενδιαφέρουσα και με χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα ημερίδα μίλησαν:

- Ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα με το θέμα των Βλάχων και το έχει αναδείξει όχι μόνο πανελληνίως, αλλά και διεθνώς, με θέμα: «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821».  Αναφέρθηκε στους αγώνες για την παλιγγενεσία, αλλά και στην σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

- Ο επί χρόνια δραστήριος και αποτελεσματικός πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α.  Μιχαήλ Μαγειρίας, που δίνει ζωντάνια, πνοή και όραμα στο βλάχικο όραμα μίλησε με θέμα: «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία». Επεσήμανε το σημαντικό έργο,  που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

-  Τέλος, ο πρώην υφυπουργός Αντ. Μπέζας, μελετητής και γνώστης και αυτός της βλάχικης παρουσίας, πορείας και αυτοσυνειδησίας στην Ελλάδα, με θέμα: «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος», επεσήμανε τα προβλήματα, όχι πραγματικά, αλλά τεχνητά, που κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν  να δημιουργήσουν επί του θέματος. 

Μεταξύ άλλων χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι οποίοι επεσήμαναν την αξία του βλάχικου στοιχείου. 

Η.Μ.