Την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασε η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

on .

25 MARTIOY 2023

• Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ανήμερα της επετείου στη Δερβιτσάνη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Μετά τη δοξολογία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έγινε σχολική παρέλαση, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στη Λειβαδιά των Αγίων Σαράντα μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο στα Τίρανα οργάνωσε εξαιρετική μαθητική θεατρική παράσταση για την εθνική  επέτειο, παρουσία του Γραμματέα της Πρεσβείας Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου και της Προξένου της Ελλάδας στην Αλβανία Ευγενίας Μπλέτα. 

Πολύ όμορφη μαθητική εκδήλωση οργάνωσαν και τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτηρία «ΟΜΗΡΟΣ» Κορυτσάς, όπου παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Γιωτόπουλος και ο Δήμαρχος Κορυτσάς Sotiraq Filo.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο διοργάνωσε στις 22 Μαρτίου με επιτυχία και με ιδιαίτερη συγκίνηση, εκδήλωση για την επέτειο των 202 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στην δεξίωση, που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Σαχαρίδης με τους συνεργάτες του, παρέστησαν πλήθος επίσημων προσκεκλημένων και κόσμου από Αλβανία και Ελλάδα.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και στην παγκόσμια κληρονομιά και οικουμενικότητά της, ευχαριστώντας παράλληλα τους προσκεκλημένους, που τίμησαν με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ήταν η δεξίωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, που οργάνωσε στα Τίρανα η Ελληνική Πρεσβεία, όπου παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, υπουργοί και βουλευτές, πρέσβεις Αντιπροσωπειών και Διπλωματικών Αποστολών, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Έδρας των Μπεκτασήδων, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Έλληνες ομογενείς, Έλληνες και Αλβανοί επιχειρηματίες. 

H.M.