Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στα Τίρανα

on .

anastasios

• Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο επισκέφθηκε το Σάββατο στα Τίρανα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μαζί με αντιπροσωπεία από τα Γιάννενα, η οποία συμμετείχε στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα, που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη γειτονική χώρα. 

Η έκφραση συναισθημάτων του περιφερειάρχη επικεντρώνεται στη φράση: «Μεγάλη μου τιμή, που συναντήθηκα με τον Μακαριώτατο».

Όσοι συναντούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας εντυπωσιάζονται, όχι μόνο για το μεγάλο έργο του, αλλά και για την απλότητα της αγάπης του, η οποία απλώνεται διάχυτα προς όλες τις πλευρές, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 

Όποιον και αν έχει απέναντί του, επίσημο ή ανεπίσημο, αξιωματούχο ή φτωχό, το  πρόσωπό του έχει την ίδια χαρούμενη χροιά και η ψυχή του την ίδια οικειότητα και αμεσότητα.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα 

Σκοπός της εβδομάδας αυτής ήταν να αναδειχθεί ο ελληνικός πολιτισμός, να προωθηθούν ελληνικά προϊόντα, μέσω της έκθεση προϊόντων, που οργανώθηκε στην αλβανική αγορά και να καλλιεργηθούν φιλικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Κλεονίκης Δεμίρη, η οποία ερμήνευσε τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών στο πολιτιστικό κέντρο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού στα Τίρανα. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα μαθητών των Ελληνοαλβανικών Εκπαιδευτηρίων Όμηρος στη δημοτική βιβλιοθήκη Κορυτσάς. Βραδιά ρεμπέτικου τραγουδιού στο ξενοδοχείο «Kolla» στη Δρόπολη. Εργαστήριο παιδικής ζωγραφικής στο «Ελληνικό Πάρκο» στη λίμνη Φάρκα. Συναυλία του Έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Βέρτη στο στάδιο Air Albania στα Τίρανα.

Αποσπάσματα από έργα μεγάλων Ελληνίδων και Ελλήνων λογοτεχνών προβλήθηκαν σε λεωφορειακές γραμμές (Tirana e re, Kopshti Zoologjik), σε διαφημιστικές επιφάνειες, σε γιγαντοοθόνες.

Η Πολιτιστική αυτή εβδομάδα έκλεισε χθες με το «ΤΙΡΑΝΑΘΛΟΝ», στο Ελληνικό Πάρκο, Λίμνη Φάρκα, στα Τίρανα.

Η. Μ.