Πρώτο κουδούνι σήμερα και στα σχολεία της Ηπείρου

on .

AGIASMOS KOYDOYNI

• Διακοπές… τέλος και επίσημα από σήμερα για τους χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα που επιστρέφουν ξανά στα θρανία και τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς θα χτυπήσει και σ’ όλα τα σχολεία της Ηπείρου, τα οποία έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτήν. Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει αγιασμό και διανομή βιβλίων τα οποία έχουν ήδη φτάσει στα κατά τόπους σχολεία. 

Φυσικά, κουδούνι δεν θα χτυπήσει ούτε φέτος στα περισσότερα χωριά της περιοχής μας, καθώς, με την εξαίρεση μεγάλων οικισμών, δεν υπάρχουν μαθητές για να διατηρηθούν σε λειτουργία οι σχολικές τους μονάδες, οι οποίες διατίθενται συνήθως για άλλες χρήσεις. Σημάδι κι αυτό της συνεχιζόμενης ερημοποίησης της υπαίθρου.

Έτοιμα στα Γιάννενα
Όλα είναι έτοιμα στα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει ομαλά. Οι δύο σχολικές επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν μεριμνήσει για τις απαραίτητες εργασίες στις σχολικές μονάδες ενώ τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν εργασίες καθαρισμού στις σχολικές αυλές και διαγραμμίσεων έξω από όλα τα συγκροτήματα.
Ο Δήμος με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλη την διάρκεια του έτους παρεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά όπου χρειαστεί. Στόχος είναι να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Σήμερα ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ θα παραστεί στον Αγιασμό που θα γίνει στο συγκρότημα της Ακαδημίας (8:45 π.μ.) και αμέσως μετά στον Αγιασμό της Ζωσιμαίας, ενώ στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το Μουσικό Σχολείο. Παράλληλα, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παραβρεθούν σε αγιασμούς σχολικών μονάδων της πόλης αλλά και των Δημοτικών Ενοτήτων.

Φυλλάδια από Τροχαία
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου σήμερα, Τετάρτη αστυνομικοί θα διανείμουν σε δημοτικά σχολεία και στα Γιάννενα ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, αυτά περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Τιμές στα κυλικεία
Τις ανώτατες τιμές των κυριότερων ειδών τα οποία πωλούνται σε κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) υπενθυμίζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Έτσι, για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί η ανώτατη τιμή είναι 1,10 ευρώ, για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα είναι 1,35 ευρώ, για σουσαμένιο κουλούρι 0,40 ευρώ, για τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων 1,10 ευρώ, για εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ και για φυσικούς χυμούς σε ατομική συσκευασία 250 ml 0,95 ευρώ.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ