«Κόντρες» χωρίς… τελειωμό για τον φωτισμό της πόλης με LED!

on .

FOTA LED FOTISMOS

• Νέες κόντρες ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και παρατάξεις της Αντιπολίτευσης προκλήθηκαν χθες, με αφορμή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού της πόλης (με τεχνολογία LED).

Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη Παρασκευή από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Δημοτική Αρχή στην προσπάθειά της να «τρέξει» το σημαντικό αυτό έργο, είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με την Περιφέρεια που έχει την εμπειρία, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησε επί πενταετία η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα. Ο ίδιος ο πρ. δήμαρχος και η παράταξή του όμως δεν το βλέπουν αυτό με «καλό μάτι», καταγγέλλοντας με σκληρές εκφράσεις τη συνοπτική διαδικασία που ακολουθείται. Διαφωνίες εξέφρασε και η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη. Τα μέλη των δύο παρατάξεων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Όλα τα παραπάνω δεν έχουν φυσικά καμία απολύτως σημασία για τους ίδιους τους πολίτες, που δεν τους ενδιαφέρουν οι διαδικαστικές ενστάσεις και κόντρες αλλά η ίδια η παραγωγή έργου και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις!

Η Δημοτική Αρχή
«Έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή, για την ωρίμανση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος και η τεχνογνωσία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μέσω του μηχανισμού ELENA ωριμάζει και δημοπρατεί ανάλογα έργα», τονίζει η Δημοτική Αρχή σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συνεδρίαση χθες της Οικονομικής Επιτροπής.
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας στην εισήγησή του, «η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας».

Για 17.624 λαμπτήρες…
Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες, ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624 και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%.
Όπως είπε ο κ. Βάββας η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους Δήμους της χώρας κόστισε έως και 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε στην αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων, η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει αρκετές χιλιάδες.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρέστη ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία γεωγραφικής κάλυψης, πλήρη και σαφή τεχνικά στοιχεία, καθώς και την επιλογή του καλύτερου οικονομικού μοντέλου που είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Η παράταξη Μπέγκα
Για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής» έκανε λόγο η παράταξη του Θωμά Μπέγκα και αποχώρησε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Όπως σημείωσε, «η διαδικασία που επέλεξε για να προωθήσει ένα τόσο σημαντικό θέμα συνιστά μείζονα προσβολή προς τα θεσμικά όργανα του Δήμου και τους Γιαννιώτες».
Η «Ενότητα Πολιτών» κάνει λόγο για διαδικασία - παρωδία και καλεί με ανακοίνωσή της, «έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τη Δημοτική Αρχή, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το σύνολο των τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο σε μια συνεδρίαση εκ του σύνεγγυς».

Διαδικαστικές διαφωνίες
Η παράταξη του πρ. δημάρχου αναφερόμενη στα αίτια που την οδήγησαν να ακολουθήσει αυτή τη στάση, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου είναι αναρμόδιο Όργανο να αποφασίσει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοναδικό αρμόδιο Συλλογικό Όργανο, για την παρουσίαση της μελέτης.
Επίσης, αναφέρει πως τα στοιχεία που προσκομιστήκαν πέντε μόλις λεπτά πριν τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης είναι ελλιπέστατα και χωρίς την τεκμηρίωση, ενώ προσθέτει πως «με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αναπτυχτεί ο δημοκρατικός διάλογος που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Η παράταξη Καλογιάννη
Από τη συζήτηση για την αναβάθμιση του οδικού και αστικού φωτισμού απείχε και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, χαρακτηρίζοντας μεν το έργο ωφέλιμο για το Δήμο, αλλά παράλληλα διατυπώνοντας ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν συστατικά φακέλου μελετών, που αντιστοιχούν στην τεχνική πολυπλοκότητα, στην γεωγραφική κάλυψη, στην οικονομική αξία και στο, προϋπολογιζόμενο από τη Δημοτική Αρχή, κόστος 19.200.000 ευρώ του έργου».
Η κ. Καλογιάννη τίθεται πάντως υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, προτείνοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ