Ενδιαφέρουσες προτάσεις του ΤΕΕ Ηπείρου για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα

on .

GIANNIOTIKO SALONI EGKATALEIPSH 3 20 5 18

Τη δική του πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Ηπείρου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης (έληξε στις 15 Μαΐου), με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Ι. Λυκοτραφίτη να παραχωρεί μάλιστα σήμερα, Τρίτη συνέντευξη Τύπου.
Στο μεταξύ, προτάσεις, απόψεις και σκέψεις κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λ. Νάτση και «Αριστερή Παρέμβαση» του Χρ. Πατσούρα.
Και ο Γ. Νικολαϊδης
Με αφορμή την συγκέντρωση προτάσεων για την αναβάθμιση του «Γιαννιώτικου Σαλονιού», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι και επ. Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργου Νικολαϊδη, ο οποίος ζητά τη διάθεση χώρου για την κατασκευή πίστας αναρρίχησης Διεθνών προδιαγραφών, γεγονός που βρίσκει σύμφωνο και το ΤΕΕ Ηπείρου. «Η αναρρίχηση έχει αναγνωρισθεί ως Ολυμπιακό Άθλημα και ένα τέτοιο έργο Διεθνών προδιαγραφών πολύ θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, όπως γίνεται με την κωπηλασία και το θαλάσσιο σκι. Πιστεύω η Δημοτική αρχή να δώσει την πρέπουσα προσοχή», τονίζει σε δήλωσή του.
Το ΤΕΕ
Όσον αφορά το ΤΕΕ Ηπείρου, αφού υπενθυμίζει την πρότασή του, αλλά και τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου επισημαίνει ότι «θα πρέπει να προβλεφθεί στην πρόταση ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα η φυσική και λειτουργική σύνδεσή του με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Παράλληλα, αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για το Δήμο Ιωαννιτών, ταυτόχρονα με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του χώρου του Στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων...».
Παράλληλα ζητά να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πρόβλεψη που αφορά στις προσβάσεις του Πάρκου με εναλλακτικά μέσα, όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά αμαξίδια μηδενικών ρύπων κλπ...
Το κτιριακό
Όσον αφορά το κτιριακό δεν θεωρεί σκόπιμη την κατασκευή επιπρόσθετων εγκαταστάσεων, αλλά τη βέλτιστη λειτουργική αξιοποίηση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, το οποίο θα πρέπει να επισκευασθεί, να συντηρηθεί, να ανακαινισθεί και να αναβαθμιστεί ενεργειακά με αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών, τεχνικών και υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Επιπλέον, προτείνει τη χρήση ΑΠΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του όλου Πάρκου.
Χώροι άθλησης
Το ΤΕΕ αντί για τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, προτείνει τη διαμόρφωση χώρου πράσινης αλάνας, για την εξυπηρέτηση συμβατών αθλητικών δραστηριοτήτων. Αναφορικά με τη πρόταση δημιουργίας χώρου για Skatepark, εκφράζει την αντίρρησή του επειδή, αφενός η διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου απαιτεί σύνθετες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και αφετέρου η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναπτύσσεται συνήθως σε περιοχές του κλασικού αστικού ιστού μιας πόλης και δεν εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον του Πάρκου. Στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν να προβλεφθούν χρήσεις άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων (π.χ. πίστες αναρρίχησης) ή άλλων αθλημάτων (π.χ. τοξοβολία).
Πολιτιστικές χρήσεις...
Όσον αφορά τη ζώνη του Πάρκου, που αφορά σε πολιτιστικές χρήσεις, το ΤΕΕ αναφερόμενο στο κεντρικό κτίριο τονίζει ότι χρήζει επισκευών, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία και ενός εκθεσιακού χώρου τοπικών προϊόντων που θα συμβάλλει στην ανάδειξή τους και την προβολή τους.
Ακόμη ο χώρος, μπροστά από το κεντρικό κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως υπαίθρια γλυπτοθήκη, η διαχείριση της οποίας θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για τη μεγάλη λίμνη το ΤΕΕ προτείνει ήπιες διαμορφώσεις ακολουθώντας σχεδόν το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους.
Στην τρίτη ζώνη του Πάρκου που αφορά στον τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ΤΕΕ πρέπει να συντηρηθούν τα μονοπάτια, να διαμορφωθούν οι περιπατητικές διαδρομές και να υλοποιηθεί ο προβλεπόμενος ποδηλατόδρομος.
Η παράταξη Νάτση
Μέσα από έναν ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα μπορούσε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, σύμφωνα με την δημοτική παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση.
Οι βασικοί άξονες της δικής της πρότασης βασίζονται στα εξής:
3 Ελεύθερη πρόσβαση-ελεύθερες χρήσεις
3 Εκτεταμένο αστικό πράσινο
3 Αναψυχή-περίπατος-οικογένεια
3 Αθλοπαιδιές- Ήπιες αθλητικές παρεμβάσεις
3 Υπαίθριοι Χώροι πολιτισμού
3 Περιβαλλοντική εκπαίδευση
3 Ήπιες χρήσεις εστίασης καφέ-κυλικεία
3 Ενεργειακή αυτονόμηση πάρκου
Η «Αριστερή Παρέμβαση»
Από την πλευρά της η δημοτική παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση», με επικεφαλής του Χρ. Πατσούρα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης κατέθεσε σειρά ερωτημάτων, καθώς όπως αναφέρει «η έλλειψη ικανοποιητικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης στη μελέτη, μας υποχρεώνει σε ερωτήματα που αφορούν την σκοπιμότητα και βιωσιμότητα των προτάσεων, την διαδικασία εκπόνησης της ανάπλασης και τέλος αυτόν καθ’ αυτόν τον σχεδιασμό».
Μεταξύ άλλων, ρωτά πως ο Δήμος θα συντηρεί, θα ελέγχει, θα ανανεώνει την κατάσταση του Πάρκου και πως θα το διαχειρίζεται, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσης του Πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου, πώς θα γίνεται η μετάβαση των πολιτών, τι θα γίνει με τις χρήσεις, πού και πόσα δημόσια WC και βρύσες θα υπάρχουν, κ.α.
Αναφορικά με την ανακαίνιση η παράταξη προτείνει να συνοδευτεί με αλλαγή χρήσης κάποιων κτιρίων (όπως ήδη έγινε με την ξύλινη αποθήκη), που θα μπορούσαν να στεγάσουν δημοτικές υποδομές.
Και καταλήγοντας τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων να λάβει υπ’ όψιν τη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου και κατά τη λειτουργία και κατά τη συντήρησή του, εις τρόπον ώστε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου».