Στο… στόχαστρο του ιού οι μικρότερες ηλικίες!

on .

Στο… στόχαστρο του ιού οι μικρότερες ηλικίες!

- Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νέους, που και πιο χαλαροί είναι και δεν έχουν ακόμη
εμβολιαστεί

• 80 ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ στην Ήπειρο (τα 61 στα Γιάννενα)

EODY DEIGMA PEREFEREIA RAPID TEST

• Σταθερή εικόνα παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εκτός από κάποιες περιοχές που παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων, γεγονός που θα πρέπει να θέτει σε… εγρήγορση πολίτες και φορείς, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο ιός καραδοκεί παντού!
Το Σαββατοκύριακο στην Ήπειρο καταγράφηκαν 80 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός όμως που δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, μιας και τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ. Τα Γιάννενα εξακολουθούν να είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή, με τα περισσότερα κρούσματα να προέρχονται από νεαρές ηλικίες, κρούοντας καμπανάκι για τυχόν διασπορά εάν δεν επιδειχθεί η απαιτούμενη προσοχή. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα 354 rapid tests που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία, εντοπίστηκαν 12 θετικά, τα οποία αφορούσαν άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη!

Να ελέγχονται τακτικά
Αυτό θα πρέπει να θορυβήσει τους νέους, πολλοί από τους οποίους έχουν χαλαρώσει, ξεχνώντας βασικά μέτρα προστασίας, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 30 και άρα δεν έχουν θωρακιστεί απέναντι στον ιό.
Καλό θα είναι λοιπόν εκτός από το να επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά, να προβαίνουν και σε τακτικούς ελέγχους, rapid tests, έτσι ώστε εάν βγαίνουν θετικοί να αυτοπεριορίζονται και να προλαμβάνεται η ευρεία διασπορά.
Καθημερινά (και τις 7 ημέρες της εβδομάδας) κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ αντίστοιχο κλιμάκιο από Δευτέρα έως Παρασκευή βρίσκεται και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Η εικόνα στην Ήπειρο
Από τα 80 κρούσματα του Σαββατοκύριακου στην Ήπειρο (46 το Σάββατο και 34 χθες), τα 61 καταγράφηκαν στα Γιάννενα (37+24), 12 στη Θεσπρωτία (8+4) και 7 στην Άρτα (1+6), ενώ η Πρέβεζα δεν βρίσκεται καμία από τις δυο ημέρες στη λίστα του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών για το Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται στο 27,29, για το Νομό Άρτας στο 1,86 και για το Νομό Θεσπρωτίας στο 6,57.
Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για το Νομό Ιωαννίνων είναι 14,29, για το Νομό Άρτας 8,84 και για το Νομό Θεσπρωτίας σε 9,18.

Πανελλαδικά…
Το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ σε επίπεδο χώρας ανακοίνωσε 3.889 κρούσματα (2.461 το Σάββατο και 1.428 χθες), ενώ 119 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού (68+51).
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728, με τη διαμέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Οι έλεγχοι
Μπορεί να έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιορισμών, όμως η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τους ελέγχους. Το Σάββατο βεβαιώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο 64 παραβάσεις.
Οι 49 αφορούσαν παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ (20 στα Γιάννενα, 8 στην Άρτα, 9 στην Θεσπρωτία και 12 στην Πρέβεζα) και οι 13 για μη χρήση μάσκας.
Τέλος, βεβαιώθηκαν δυο παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.