Συνδικαλιστές και σωματεία επί… ποδός για την απεργία!

on .

DIADHLOSH NTOYNTOYKA

Eπί… ποδός κινητοποίησης βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα εργατικά συνδικάτα και στα Γιάννενα ενόψει της αυριανής Πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. «Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και  η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Χθεσινές ανακοινώσεις

• Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα σωματεία και οι φορείς που κάνουν γνωστή τη συμμετοχή τους στην αυριανή κινητοποίηση. Χθες ήταν η σειρά της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην απεργία καλώντας τα μέλη της να κλείσουν τα γραφεία τους και να συγκεντρωθούν αύριο, ώρα 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ένωσης (Αραβαντινού 5Ε). «Η ΕΦΕΕΙ πρωτοστατεί και αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται σε βάρος τόσο των επαγγελματιών όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό και το κοινό συμφέρον», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

• Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν. Στα αιτήματα που προβάλλει περιλαμβάνονται η υπογραφή συλλογικής σύμβασης του κλάδου, η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 11,58 ευρώ μεικτά και η κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας. 

• Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι, μέσω του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων, εξηγούν στους γονείς των παιδιών τους λόγους. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που άρχισε να εφαρμόζεται και στο νομό μας, στο Δήμο Ζίτσας, «αναιρεί την έννοια της κοινωνικοποίησης από την προσχολική αγωγή και είναι κατεξοχήν αντιπαιδαγωγικό», ενώ τονίζουν πως η απόπειρα για αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αντί για εξασφάλιση επιπλέον άδειας στους γονείς για την ανατροφή των παιδιών τους, είναι μέτρο που ιδρυματοποιεί τα νήπια. Τέλος, κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση των δομών που έχει σαν αποτέλεσμα ελλείψεις σε παιδαγωγικό υλικό, αλλά και ελλείψεις σε όλες τις αναγκαίες  προμήθειες, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας στους χώρους τους. 

* * *

Υπενθυμίζεται ότι στον απεργιακό «χορό» θα μπουν και τα Μέσα Ενημέρωσης όλης της χώρας, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας από τις 5 π.μ. αύριο, έως τις 5 π.μ. της Πέμπτης, 10 Νοεμβρίου.