Αληθινές ιστορίες οικογενειακής βίας

on .

GYNAIKES BIA

• Εκδήλωση με θέμα «Εξαλείφοντας τη βία κατά των γυναικών» διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα (ώρα 6 μ.μ.) στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΠΕΘΕ, θα ακουστούν από τους ηθοποιούς του, αληθινές  ιστορίες γυναικών, θύματα ενδοοικογενειακής βίας,  που βρήκαν τη δύναμη και μίλησαν προσβλέποντας στην όλο και ευρύτερη κοινοποίηση του ζητήματος αλλά και στην ενδυνάμωση των θυμάτων για αναζήτηση βοήθειας από τους κατάλληλους θεσμούς. 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Μεταναστευτικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή και η Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ηπείρου Αγνή Νάκου - Δασούλα με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα την έμφυλη βία από τον καθηγητή Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων κ. Θωμά Υφαντή και σχολιασμός από εκπρόσωπο  του προγράμματος HELIOS του ΔΟΜ. 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κεβρεκίδου, Γιώργος Ιωσηφίδης, Σπύρος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου.

Η Ενότητα Πολιτών

Μήνυμα για την 25η Νοεμβρίου, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), έστειλε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Η βία κατά των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα όπως σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς, και φτάνει ακόμα και στο φόνο, συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα. Επηρεάζει όλους: την οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον, την κοινωνία στο σύνολό της. Η σιωπηλή ανοχή της κοινωνίας και ο φόβος για το κοινωνικό στίγμα συνεχίζουν να αποτρέπουν την καταγγελία τέτοιων περιστατικών από τις ίδιες τις γυναίκες. 

Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ώστε οι γυναίκες που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας να την καταγγέλλουν άμεσα.

Παράλληλα, οφείλουμε όλοι, σαν κοινωνία, να ενδυναμώσουμε θεσμούς και δομές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για να στέκονται δίπλα σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας».