Με κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόσημο οι «Πολιτιστικές Διαδρομές

on .

KASTRO PYLH 16 2 22 

Με σειρά δράσεων που συνδέουν το φυσικό περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παίρνει μέρος και φέτος στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από αύριο, Πέμπτη έως την Κυριακή 24 Μαΐου και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, αλλά και δράση αφιερωμένη σε ωφελούμενους δομής άνοιας στα Γιάννενα. Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των μνημείων.

Σε Κάστρο - Νησί

Ειδικότερα, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Ιωαννίνων η εκπαιδευτική δράση «Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωαννίνων», η οποία απευθύνεται σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στα τείχη, τις ακροπόλεις και τα μνημεία του Κάστρου, με αναφορές στον ρόλο της λίμνης Παμβώτιδας, στις αλλαγές του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και στη σημασία προστασίας των μνημείων. Υπεύθυνοι της συγκεκριμένης δράσης είναι η Σοφία Κίγκα και Μάτα Κορτζή. 

Ανάδειξη μοναστηριών

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η δράση «Στης Παμβώτιδας τα νερά και των μοναστηριών τις σιωπές», με επίκεντρο τη Νήσο Ιωαννίνων και τη μοναστική της παράδοση. Η εκπαιδευτική περιήγηση θα εστιάσει στη σχέση της λίμνης Παμβώτιδας με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει τη σημασία των ιστορικών μοναστηριών του νησιού, όπως οι Μονές Φιλανθρωπηνών, Στρατηγοπούλου και Ελεούσας. Υπεύθυνοι εκδήλωσης είναι οι Αθηνά Ζωγάκη, Ελένη Βασιλείου και Βασιλική Γιαννάκη. 

 Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μεθαύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων», που απευθύνεται σε ωφελούμενους του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βασικά στοιχεία για χαρακτηριστικά μνημεία και τοπόσημα της πόλης, όπως ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, το Ασλάν Τζαμί και ο λόφος της Καστρίτσας. Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι οι Ελένη Βασιλείου, Βασιλική Γιαννάκη και Γιώργος Κύρκος.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300