Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλ. Καχριμάνη χθες στην Περιφέρεια

Επιλύονται προβλήματα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή

➦ Ενέργειες για την σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου και συντήρησής του, εξεύρεση δημόσιας έκτασης για τις ανάγκες Γεωργικής Σχολής, ενίσχυση των σχολείων με προσωπικό κ.ά.

• Οι κτιριακές υποδομές, η παραχώρηση έκτασης για τις ανάγκες του Γεωργικού Σχολείου που οργανώνει η «Κιβωτός του Κόσμου» στην ακριτική Πωγωνιανή και η ενίσχυση με διδακτικό προσωπικό των σχολείων τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, όταν και προβλέπεται αύξηση των μαθητών στο κέντρο φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου με πρωτοβουλία του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου ιδρυτή της «Κιβωτού».
Σ’ αυτή προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, ο  Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Αντιδήμαρχοι του ίδιου Δήμου, στελέχη της «Κιβωτού», περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων του Πωγωνίου.

Ο Περιφερειάρχης
Ο Περιφερειάρχης ανέλαβε να εξετάσει τη δυνατότητα ανάληψης εκ μέρους της Περιφέρειας, μέσω προγραμματικής σύμβασης,  του έργου ανακαίνισης - συντήρησης των υπόλοιπων κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου της Πωγωνιανής, και να υπογράψει τη διάθεση, προς χρήση,  δημόσιας έκτασης για την ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά της «Κιβωτού».
Για το ζήτημα της χρήσης του κτιρίου ο Περιφερειάρχης προέβη σε σύντομη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει παρέμβει προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και συναποφασίστηκε, με τη συνεργασία όλων των φορέων, να συνεχιστούν οι ενέργειες για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τα 20 στα 30 χρόνια. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ανέλαβαν να παρέμβουν από κοινού, ώστε να δρομολογηθεί από τώρα η ενίσχυση των σχολείων της Πωγωνιανής με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για τη νέα χρονιά.
Πριν τη σύσκεψη τα παιδιά του παραρτήματος Πωγωνιανής της «Κιβωτού του Κόσμου» παρουσίασαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας  ένα μουσικό πρόγραμμα με γνωστά τραγούδια και μια δική τους, επίκαιρη, σύνθεση.
«Ψυχή» της ο π. Αντώνιος
Το παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή που στεγάστηκε στις πρώην Σχολές Λάτση, άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από 4 μήνες στις 26 Δεκεμβρίου 2013, αρχικά με 20 περίπου παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, που έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης και που η νέα τους εστία αποτέλεσε μια ζεστή φωλιά στοργής και ελπίδας. Το παράρτημα αγκαλιάστηκε τόσο από τους Πωγωνήσιους όσο κι απ’ όλους τους Ηπειρώτες -και τους απόδημους- που από την πρώτη μέρα το στήριξαν με θέρμη και αγκάλιασαν τα παιδιά.
Ας σημειωθεί ότι η «Κιβωτός του Κόσμου», είναι εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργναισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου στον Κολωνό της Αθήνας, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και τον γονιό που βρίσκεται σε ανάγκη. Δεκαέξι χρόνια μετά, ο Πάτερ Αντώνιος και οι συνεργάτες του, έχουν καταφέρει να διευρύνουν την δράση της «Κιβωτού» προσπαθώντας να καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες όλων των παιδιών, στηρίζοντας 550 οικογένειες.
Τα παιδιά 400 μέχρι στιγμής στην Αθήνα, ελληνόπουλα αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα την στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας. Όπως τονίζει ο π. Αντώνιος «με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με όσα μέσα διαθέτουμε, έχουμε αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την συνεχή επιμόρφωση των γονιών τους. Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από κοντά τα παιδιά μας, τους εθελοντές μας, το περιβάλλον μας και το ελπιδοφόρο όραμα του αγώνα μας».

Προσφορές αγάπης
Οποιαδήποτε προσφορά είναι αποδεκτή με επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στην ακριτική Πωγωνιανή (τηλ. 2657031251) ή με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με όνομα δικαιούχου «Κιβωτός του Κόσμου»).
Τραπεζικός Λογαριασμός: EUROBANK: 0026 0178 870100 872073 / ΙΒΑΝ: GR37 0260 1780 0008 7010 0872 073, SWIFT / BIC: EFGBGRAA (για εξωτερικό) και ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 032595 870 / ΙΒΑΝ: GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870.  
Αριθμοί Τηλεβοήθειας: Ενισχύστε τους σκοπούς της «Κιβωτού» καλώντας τους παρακάτω αριθμούς 14849 2,46€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. 54232 2,46€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 901 11 170 170 3,67€/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ – μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ).