Απαραίτητο πριν αναλάβει ο διάδοχος του Θεόκλητου

«Ξεσκόνισμα» τώρα στα οικονομικά

Μητρόπολης και Κληροδοτημάτων!

Εκτενή έλεγχο από το ΣΔΟΕ ζήτησαν χθες οι Σπ. Εργολάβος και

Φρ. Πούρλης • Τι πρέπει να γίνει με το καθεστώς διαχείρισής τους…

• Πολλά πράγματα φαίνεται ότι θα αλλάξουν στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές της χώρας μας, καθώς με την εκδημία του κυρού Θεόκλητου, κλείνει οριστικά μία αμφιλεγόμενη ιστορική περίοδος, η οποία θα κριθεί και θα αξιολογηθεί πιο αντικειμενικά από τους ερευνητές του μέλλοντος.
Ο νέος Επίσκοπος τον οποίο θα εκλέξει η Ιερά Σύνοδος, θα κληθεί να αναλάβει το «τιμόνι» σε μία δύσκολη περίοδο για τη Μητρόπολη και θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες ικανότητες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Πριν γίνει αυτό, ωστόσο, απαιτείται να ξεκαθαρίσει μία και καλή, μέσω ενός ουσιαστικού ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους, η εικόνα στα οικονομικά της Μητρόπολης και κυρίως όσον αφορά τα Κληροδοτήματα που αυτή διαχειρίζεται, ενώ θα πρέπει να ανοίξει ξανά και η συζήτηση για το καθεστώς διαχείρισής τους. Κι εδώ πρέπει να πάρουν θέση τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου, όσο και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ιωαννίνων.
Τα παραπάνω ζήτησαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρος Εργολάβος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξος Πούρλης, λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τοποτηρητή σήμερα της Μητρόπολης, την οποία και σχολίασαν στα βασικά της σημεία.

«Ώρα να ξυπνήσουμε…»
«Ήρθε, επί τέλους, η ώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να απαιτήσουμε από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αυτού του δύσμοιρου τόπου, να ακολουθήσει το δρόμο της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας. Αυτή η απαίτηση καθίσταται επιτακτική για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους», τόνισαν χθες οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης, αναφερόμενοι στα δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού Τύπου σχετικά με την κυρό Θεόκλητο, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την ανάληψη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο του ρόλου του τοποτηρητή της.

Οι βασικοί λόγοι
Αυτό πρέπει να γίνει, όπως είπαν για τέσσερις βασικούς λόγους: Πρώτον, επειδή με «άνωθεν» παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής του Αρχιεπισκόπου, τελικά εξαλείφθηκαν από το σχέδιο νόμου που ψήφισε πέρυσι η Βουλή για τα Εθνικά Κληροδοτήματα η διάταξη που καταργούσε τα τρία διατάγματα  τα οποία επί δεκαετίες συντηρούν στην πόλη μας ένα αντισυνταγματικό καθεστώς διαχείρισης Κληροδοτημάτων.
Δεύτερος λόγος, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας οικονομικός έλεγχος στα Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και έχουν διαταχθεί δύο μέχρι τώρα, ύστερα από παρεμβάσεις και καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα. Αντίθετα, μάλιστα, με πρόταση νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας καθορίζεται ότι έλεγχοι σε ιδρύματα των Μητροπόλεων μπορούν να γίνονται μόνο με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών.
Ως τρίτο λόγο οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης ανέφεραν ότι επί 87 ολόκληρα χρόνια, ελλείψει ελέγχου, τα έσοδα των Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται η Μητρόπολη δεν διατίθενται για τους σκοπούς που ορίζουν οι ευεργέτες στις διαθήκες τους.
Τέταρτος λόγος, που επιβάλλει την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα τοποτηρητή της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Γεγονός που, όπως ανέφεραν χθες στη συνέντευξη τύπου οι Πρόεδροι της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας, προκάλεσε εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις.

Έκανε ό,τι ήθελε…
Σχολιάζοντας αποστροφές τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Ιερώνυμος, ευρισκόμενος πρόσφατα στα Γιάννενα για την κηδεία του κυρού Θεόκλητου, οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης επισήμαναν ότι ο εκλιπών Μητροπολίτης ο οποίος δεν έδινε λόγο ούτε για τα οικονομικά της Εκκλησίας στην Ιεραρχία που τον είχε διορίσει, ήταν τελείως ανεξέλεγκτος στα Γιάννενα όπου διαχειρίζονταν τεράστια ποσά που ανήκαν στα Κληροδοτήματα (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου, Γ. Τούλη κ.λ.π.)! «Έτσι δικαιολογούνται οι αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρανομίες τις οποίες ως Επιτροπή Αγώνα, διαπιστώσαμε στη διαχείριση αυτών των περιουσιών, και τις καταγγείλαμε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας τα οποία όμως έμεναν παγερά αδιάφορα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι τα «προβλήματα» της Μητρόπολης Ιωαννίνων τα οποία επικαλέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αναλάβει εκείνος καθήκοντα τοποτηρητή είναι οικονομικά και διαχειριστικά και αφορούν πρώτα τους πολίτες, καθώς τα χρήματα των Κληροδοτημάτων που διαχειρίστηκε ο εκλιπών Μητροπολίτης είναι χρήματα που ανήκουν στο Γιαννιώτικο λαό. «Έχουμε κάθε δικαίωμα οι Γιαννιώτες πολίτες να μάθουμε σε ποιο ποσόν ανέρχεται το συνολικό χρέος των Αγαθοεργών Καταστημάτων, πώς δημιουργήθηκε και ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία του. Αυτό έχει υποχρέωση να το αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος ως τοποτηρητής της Μητρόπολης», τόνισαν με έμφαση.

Τι πρέπει να γίνει
Οι κ.κ. Εργολάβος και Πούρλης κατέληξαν χθες απευθύνοντας καταρχήν έκκληση προς τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να παρέμβει, για να εξαλειφθεί από τα Γιάννενα το σημερινό καθεστώς διοίκησης των Κληροδοτημάτων από τη Μητρόπολη. Εν συνεχεία, ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας να διατάξει άμεσα και πάντως πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος Μητροπολίτης, ουσιαστικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο όλων των Κληροδοτημάτων που διοικεί μέχρι σήμερα η Μητρόπολη από ειδικά συνεργεία του ΣΔΟΕ, ώστε να εκκαθαριστεί πλήρως η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί, ενώ κάλεσαν τους υποψήφιους δημάρχους και τα μέλη των συνδυασμών τους να ενημερωθούν άμεσα και να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα προγράμματά τους, σχετικά με το καθεστώς διαχείρισης των Κληροδοτημάτων.
«Αυτή η ‘ασχήμια’ ήλθε η ώρα να εκλείψει. Οι συνθήκες είναι από πολλές πλευρές ευνοϊκές. Σ’ εμάς τους ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες εναπόκειται να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνθήκες. Έτσι θα δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους μεγάλους Εθνικούς μας Ευεργέτες», κατέληξαν.