Με επίκεντρο τα Γιάννενα

Ο αγώνας στους Δήμους

κάθε μέρα και πιο σκληρός!

Οι εκτιμήσεις για πρωτιά Ν. Γκόντα, προκαλούν «ξαφνικό έρωτα»

μεταξύ Φ. Φίλιου – Θ. Μπέγκα

• Δώδεκα  ημέρες πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ο προεκλογικός αγώνας στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, γίνεται ολοένα και σκληρότερος.
Το γεγονός μάλιστα ότι μόνο στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί την πρώτη Κυριακή καθώς στην «κούρσα» μετά την ακύρωση του τρίτου (Ι. Κωστούλα), έμειναν δύο συνδυασμοί, το κύριο βάρος έχει στραφεί στην κατάκτηση μιας εκ των πρώτων δύο θέσεων που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης των Δημοτικών Αρχών στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Στους περισσότερους δήμους οι μάχες είναι αδυσώπητες, καθώς εκτός από τις παρατάξεις συγκρούονται μεταξύ τους και οι υποψήφιοι για την εξασφάλιση σταυρών και την εκλογή τους στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
Πρώτη η παράταξη Γκόντα
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι στραμμένο στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου η συμμετοχή  επτά συνδυασμών στην εκλογική αναμέτρηση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ρευστότητας που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παράταξη του Νίκου Γκόντα είναι η μόνη σίγουρη προς το παρόν που περνάει στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη.
«Σκληρή μάχη» για την είσοδο στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, δίνουν ο διάδοχος του σημερινού Δημάρχου Φ. Φίλιου Θωμάς Μπέγκας και ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Νάτσης, ρυθμιστικός είναι ο ρόλος του Άρη Μπαρτζώκα με τους άλλους τρεις υποψήφιους (Δ. Τασιούλας, Στ. Σκοπούλης και Χρ. Πατσούρας) να είναι αρκετά πίσω και να  αποτελούν αστάθμητους παράγοντες του εκλογικού αποτελέσματος.
Η στροφή Φίλιου
Το προβάδισμα που φαίνεται να έχει ο Νίκος Γκόντας, επιβεβαιώνεται και από την ενεργό συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα του απερχόμενου Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος άφησε κατά μέρος τις εντάσεις που είχε για το διάδοχό του Θ. Μπέγκα, ξέχασε και τα όσα περί ακαταλληλότητας του καταλόγιζε στην εσωκομματική τους αναμέτρηση και τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται παρά το πλευρό του, φροντίζει να «διαφημίζει» «έργα και ημέρες» της Δημοτικής Αρχής  μπας και διασώσει την παράταξή του.
Η εξήγηση για τη μεταστροφή του κ. Φ. Φίλιου, σύμφωνα με άτομα  που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Δημαρχείο, έχει να κάνει με το φόβο που τον διακατέχει τελευταία να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ν. Γκόντας, ο οποίος έχει αναγάγει σε κεντρικό προεκλογικό του άξονα την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δήμο, με κύρια αναφορά την υπεξαίρεση που σημειώθηκε στα ταμεία του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Φ. Φίλιος για δεύτερη φορά μέσα σε ένα πενθήμερο ανέλαβε να βάλει «πλάτη» στον Θ. Μπέγκα. Μετά την με 40 μήνες καθυστερημένη διαπίστωση ότι θα μπορούσαν να μειωθούν τα τέλη σύνδεσης των αποχετεύσεων, χθες έδωσε «πανηγυρικό» τόνο στην υπογραφή της σύμβασης από τον ίδιο και τον Θ. Μπέγκα της τροποποίησης της συμπληρωματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης.
Πριν ήταν ανεπαρκής!
Ο Φ. Φίλιος, εξήρε το έργο της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ πριν λίγες εβδομάδες καταλόγιζε ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα στο Θ. Μπέγκα που δεν μπορούσε να πάρει πολιτικές αποφάσεις. Μια ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή ο Φ. Φίλιος προσφωνούσε τον Θ. Μπέγκα με θερμά λόγια στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων και του προγράμματος της παράταξης, διαγράφοντας «μονοκονδυλιά» τα όσα είχαν προηγηθεί στο σκληρό δίμηνο των εσωπαραταξιακών διαδικασιών.
Στο παιχνίδι και η «ΜΕΡΙΜΝΑ»!
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η παράταξη του Θ. Μπέγκα, επιχειρεί να μετατρέψει σε προεκλογικό βραχίονά της και κοινωνικές δομές, όπως η «ΜΕΡΙΜΝΑ». Και αυτό γίνεται κατά απροκάλυπτο τρόπο, καθώς πέραν της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις δομές της ο υποψήφιος Δήμαρχος, όπως έκαναν και κάνουν όλοι οι υποψήφιοι, στην επίσημη ανακοίνωση της παράταξης, φιλοξενούν δηλώσεις της υπεύθυνης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης της Μέριμνας κ. Αννέτας Ρίτα, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει, εν είδη εκπροσώπου της παράταξης,  ότι «επισφραγίσαμε τη συνεργασία Δήμου και Μέριμνας για τη συνέχεια»!!! Δήλωση που αν ισχύει αφήνει εκτιθεμένους όλους τους φορείς που μετέχουν στη Διοίκηση της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ».
Στους άλλους Δήμους
Σκληρή είναι η μάχη όμως και στους περιφερειακούς Δήμους, όπου επίσης οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη Δημαρχιακή Αρχή είναι αρκετοί. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες αφού  καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι υποψήφιοι καθώς οι κοινωνίες είναι μικρές και στην επιλογή παίζουν  σημαντικό  ρόλο οι συγγένειες και οι φιλίες. Από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις είναι αυτή στο Δήμο Μετσόβου, όπου κατέρχονται πέντε υποψήφιοι. Αμφίρροπη είναι η μάχη για την είσοδο στο β’ γύρο και στο Δήμο Ζίτσας, όπου τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι Χρ. Βούζας, Μ. Πλιάκος και Δ. Γαρδίκος. Στην Κόνιτσα φαίνεται να έχει προβάδισμα ο Ανδρέας Παπασπύρου, ενώ στο Πωγώνι φαβορί είναι ο Κ. Καψάλης. Στο συγκεκριμένο Δήμο υπάρχει ερωτηματικό πάντως για το κατά πόσο έχει ή δεν έχει ασυμβίβαστο λόγω της θέσης που κατέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο επικεφαλής παράταξης Γιάννης Ντόντης σε βάρος του οποίου έχει υποβληθεί ένσταση από τον τρίτο υποψήφιο Δ. Κανακάκη.
Στο Ζαγόρι ο νυν Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου φαίνεται να έχει προβάδισμα στον πρώτο γύρο, ενώ στο Δήμο Δωδώνης οι Κ. Κατσανάκης και Χρ. Ντακαλέτσης προσπαθούν να καθαρίσουν από την πρώτη Κυριακή την αναμέτρηση.
Σε όλους τους Περιφερειακούς Δήμους, η τελική έκβαση των αναμετρήσεων θα εξαρτηθεί και από έναν άλλο παράγοντα: Τον αριθμό των ετεροδημοτών που θα μπορέσει η κάθε παράταξη να διακινήσει.
Προεκλογικές δραστηριότητες
• Ο Υπ. Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, μετά τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της παράταξης που έγινε το Σάββατο παρουσία πλήθους κόσμου, χθες είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, από την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν στους αθλητικούς χώρους.
• Ο Υπ. Δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία. Παράλληλα με ανακοίνωσή της η παράταξή του Λ. Νάτση, «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή» εκφράζει τη στήριξή της στον Τάκη Τασιούλα, που χθες δικάστηκε και αθωώθηκε για κινητοποιήσεις που είχαν γίνει έξω από τη Εφορία το 2011.
• Κλιμάκια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Τάκη Τασιούλα σήμερα θα επισκεφθεί τα S/M Aρβανιτίδης και το Praktiker.