«Σε τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Βαρθολομαίου- Ιερώνυμου

Πληθαίνουν οι φωνές για αναβολή εκλογής Μητροπολίτη Ιωαννίνων

 «Άκαρπη» η  παρέμβαση του Κ. Παπούλια, για  τους κληρικούς που πρόκειται να προτείνουν Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος

BARTHOLOMAIOS IERONYMOS1

• Ούτε από τη χθεσινή συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,  βγήκε «λευκός καπνός» για επίτευξη συμφωνίας  στο  πρόσωπο που θα υποδειχθεί για την πλήρωση της κενής θέσης του Επισκόπου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Επακόλουθο του διαφαινόμενου αδιεξόδου είναι να πληθαίνουν οι φωνές για αναβολή της εκλογής για το ερχόμενο Φθινόπωρο, πρόταση που με το χθεσινό του πρωτοσέλιδο άρθρο κατέθεσε ο «Πρωινός Λόγος».
 Στη χθεσινή συνάντηση περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις, ωστόσο δημόσια δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στο «καυτό» - όπως εξελίσσεται – ζήτημα του νέου Μητροπολίτη.  Το συμπέρασμα που προέκυψε μετά και τη συνάντηση, είναι ότι όλα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στις σχέσεις Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.  
Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος δεν άνοιξαν τα «χαρτιά» τους, ούτε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο ακαδημαϊκός Κ. Σκαλκέας, προσπάθησε να μάθει για το πρόσωπο που προκρίνεται για νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων. «Ποιόν θα μας φέρετε στα Γιάννενα;» ήταν η ερώτηση που έθεσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα domga, αλλά η απάντηση που πήρε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ήταν… αφοπλιστική και ενδεικτική του αδιεξόδου: «Όποιον μας δώσει ο Θεός»!

Προκρίνουν αναβολή
Και ενώ αυτά διαδραματίζονται στην Αθήνα, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, το χθεσινό κύριο άρθρο του «Πρωινού Λόγου», για τους ελέγχους, σε όλα τα επίπεδα,  που πρέπει να προηγηθούν της εκλογής νέου Μητροπολίτη, με παράλληλη  αναβολή  της διαδικασίας για το Φθινόπωρο, αποτέλεσε αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού στα Γιάννενα, καθώς και σε εκκλησιαστικούς κύκλους ανά τη χώρα. Δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα που έγιναν στην εφημερίδα μας, τα οποία επικροτούσαν τα βασικά σημεία του άρθρου.
Όπως ανέφεραν πολλοί αναγνώστες  του «Π.Λ.» και μόνο η δυστοκία και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Εκκλησίας, θα πρέπει να προβληματίσει τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να μη προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη στην εκλογή νέου Μητροπολίτη.
Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχει και εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η όποια εσπευσμένη εκλογή να είναι απόρροια πρόσκαιρων συσχετισμών και όχι πραγματικής και ουσιαστικής αξιολόγησης των προτεινόμενων για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.  
Υπενθύμιζαν με νόημα μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά που έζησαν τα Γιάννενα με την ενθρόνιση του μακαριστού Θεόκλητου και τα οποία απέκοψαν ψυχικά για πολλά χρόνια ένα σημαντικό τμήμα  πιστών από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. «Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί- πρόσθεταν- στην πράξη θα λειτουργήσει αρνητικά για το νέο Μητροπολίτη, χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται στο παραμικρό. Ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για κληρικό που είναι άγνωστος στην Ήπειρο».

Οι άλλοι Μητροπολίτες
Αν και πλέον έχει μείνει κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα για τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τηρούν «σιγήν ιχθύος» οι άλλοι μητροπολίτες και κυρίως εκείνοι που συνήθως εκφέρουν δημόσιο λόγο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δεν γίνονται διαβουλεύσεις.
Η «σιωπή» αποτελεί όμως μια ακόμη απόδειξη του πόσο  έχουν μπερδευτεί τα πράγματα, ενώ το ενδεχόμενο να προταθούν από τον  Ιερώνυμο κληρικοί που υπηρετούν σήμερα στην Αρχιεπισκοπή,  τους κάνει όλους να είναι επιφυλακτικοί. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, υπάρχουν Μητροπολίτες οι οποίοι βλέπουν θετικά το καθολικό σχεδόν αίτημα της τοπικής κοινωνίας για εκλογή Μητροπολίτη κάποιου εκ των αρχιμανδριτών που υπηρετούν σήμερα στα Γιάννενα. Ρυθμιστικό ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξει και η ομάδα των Μητροπολιτών που έχει εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία της με τις συμπροσευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα της Ρώμης και η οποία ασφαλώς θα προτιμήσει κάποιο πρόσωπο κοντά στις απόψεις της.
 Περισσότερες ενδείξεις για τις τάσεις που διαμορφώνονται ίσως υπάρξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.