Τοπικοί φορείς ανήσυχοι διαπιστώνουν και ζητούν μέτρα…

Ορατός πλέον ο αφανισμός
των μικρομεσαίων στην Ήπειρο

 Χαράτσια και οφειλές στα Ταμεία, τους οδηγούν σε λουκέτα
 Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος και ΟΕΒΕ
αποφασισμένοι τώρα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

KATASTHMA KLEISTO LOYKETO

• Αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε αγωγές κατά των αποφάσεων που οδηγούν σε αφανισμό την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο είναι Εμπορικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος και ΟΕΒΕ Ιωαννίνων.
Οι τρεις Πρόεδροι, Δ. Δημητρίου, Γ. Νταλαμάγκας, Σ. Χορέβας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην φορολογία και στο ασφαλιστικό των μικρομεσαίων, ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην οδηγηθούν σε νέα λουκέτα, με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Κοινή σύσκεψη  
Κατά την διάρκεια κοινής σύσκεψης των τριών φορέων των Ιωαννίνων συμφωνήθηκε να τεθούν τα θέματα άμεσα στις τριτοβάθμιες οργανώσεις τους (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) καθώς και σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Αποφασίστηκε μάλιστα  την Τετάρτη 25 Ιουνίου να κληθούν όλα τα μέλη και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα με τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ να έρθουν στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων (Αραβαντινού 5) και ώρα 6 μ.μ., ώστε να αποφασιστεί η διαδικασία και δικαστικού αγώνα.

Έρχονται λουκέτα…
«Η ταύτιση και η σύγκλιση των απόψεων δείχνουν ότι τα προβλήματα που θα φέρουν χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του Νομού και της χώρας είναι πλέον ορατά. Ο αφανισμός της Μικρομεσαίας Επιχείρησης αποτελεί στόχο κάποιων συμφερόντων η οποία άρχισε να υλοποιείται.  Η μείωση του τζίρου, η αύξηση των υποχρεώσεων και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων θα αυξήσουν δραματικά τους δείκτες ανεργίας μέσα στο 2014. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι σκληρή και απέναντί μας. Θεωρούμε ότι ανάπτυξη με τέτοιες πολιτικές δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δημητρίου.

«Αλλαγή στη φορολογία…»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Νταλαμάγκας υπογράμμισε πως οι Γιαννιώτες μικρομεσαίοι ζητούν την άμεση τροποποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος σήμερα είναι στο 26% από το πρώτο ευρώ και μάλιστα στο τεκμαρτό εισόδημα και όχι στο πραγματικό. Επίσης, ζητά την άμεση, χωρίς χρονοτριβές κατάργηση όλων των χαρατσιών (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ.), καθώς και των άδικων τεκμηρίων διαβίωσης ώστε ο κάθε φορολογούμενος να φορολογείται για τα πραγματικά του εισοδήματα και όχι για τα υποτιθέμενα, την πάταξη της φοροδιαφυγής από οποιονδήποτε και αν προέρχεται και την εκπόνηση άμεσα ενός απλού, κατανοητού, εφαρμόσιμου και δίκαιου φορολογικού.
Ο κ. Νταλαμάγκας στάθηκε και σε ένα ακόμη μεγάλο «πονοκέφαλο» που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εμπόρων των Ιωαννίνων τις φορολογικές οφειλές. Γι’ αυτό και ζητά την άμεση ρύθμισή τους σε 100 δόσεις, την εκλογίκευση των προστίμων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι τον αφανισμό του επιχειρηματία, καθώς και την κατάργηση των κατασχέσεων των επιχειρηματικών λογαριασμών για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.

«Δικαίωμα επιλογής…»
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων Σωτήρης Χορέβας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δίνεται στους ασφαλισμένους η δυνατότητα επιλογής  κατηγορίας ασφάλισης με ανταποδοτική σύνταξη. Επίσης να «παγώσουν» οι οφειλές χωρίς προσαυξήσεις και ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών σε 100 δόσεις. Ακόμη σημαντικό είναι να υπάρξει αποποινικοποίηση του αδικήματος μη καταβολής εισφορών, καθώς και δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους οφειλέτες και τα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.