Αύριο (9 π.μ. ) συνεδριάζει και αποφασίζει η Ιεραρχία

Όλων τα βλέμματα στραμμένα στην
εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων

 Τον  Κ. Παπούλια ενημέρωσε χθες ο Ιερώνυμος
  Θέμα «Νέων Χωρών» επαναφέρει το Φανάρι

MHTROPOLH

• Πρωτοφανείς διαστάσεις για τα Εκκλησιαστικά χρονικά έχει πάρει η εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Πέρα από την κινητοποίηση τοπικών παραγόντων και πολλών πιστών, για πρώτη φορά άμεσο ενδιαφέρον επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ επίσημη δημόσια παρέμβαση έκανε με χθεσινή του ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ένα 24ωρο πριν την εκλογή οι τάσεις εξακολουθούν να είναι τρεις: Ο Αρχιεπίσκοπος προωθεί προς εκλογή τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου και η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, επιμένει για εκλογή νέου Μητροπολίτη από τους Αρχιμανδρίτες που σήμερα υπηρετούν στη Μητρόπολη ή έστω κατάγονται από την Ήπειρο.
Ιερώνυμος σε Κ. Παπούλια!
Χθες το μεσημέρι για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ζήτησε να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.  Για το  ποια ακριβώς απάντηση έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον Κ. Παπούλια, σχετικά με το αίτημα για  εκλογή Γιαννιώτη υποψήφιου, δεν  υπάρχει κάποια πληροφορία. Ωστόσο εκείνο που «ημιεπίσημα» ανακοινώθηκε είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο κατά τη σύνοδο της Ιεραρχίας.
Επίσημη τοποθέτηση Βαρθολομαίου!
 Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εκδόθηκε  λίγη ώρα μετά την έγκριση του καταλόγου των υποψηφίων προς Αρχιερατεία, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.   Σε αυτή επιβεβαιώνεται κατ’ αρχή, τα όσα είχαν «διαρρεύσει» την περασμένη Παρασκευή (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» το Σάββατο) περί της «παράκλησης  για πρώτη φορά στα 23 χρόνια Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου» για εκλογή συγκεκριμένου προσώπου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.  Με τη χθεσινή ανακοίνωση διαψεύδοντας ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παρέμβασή του, την οποία χαρακτηρίζει «επιθυμία και ευχή να εκλεγεί συγκεκριμένος κληρικός εγνωσμένης προσφοράς» προς τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα περί «εντολής ή αξιώσεως» είναι «διαστρέβλωση των γεγονότων».
 Ξανά για τις «Νέες χώρες»
Η συνέχεια όμως είναι εξίσου αποκαλυπτική, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή το θέμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ανοίγει και πάλι το θέμα των Νέων Χωρών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οιαδήποτε προσπάθεια φιμώσεως της Α.Θ. Παναγιότητος επί θεμάτων αφορώντων εις τα εν ταις “Nέαις Χώραις” Ιεράς Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια της απειλής περί δήθεν δημιουργίας κρίσεων είναι απαράδεκτος.  Εάν οιονδήποτε μέλος της Εκκλησίας ή τοπική αρχή έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την ευχήν και επιθυμίαν των ως προς το πρόσωπον, το οποίο θα εκλεγεί εις την Μητρόπολίν των, πολλώ μάλλον αποτελεί τούτο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, δικαιουμένου και τούτου υποδεικνύειν υποψηφίους δια τας εν λόγω Ιεράς Μητροπόλεις, κατά την Πατριαρχική και Συνοδικήν Πράξιν του 1928, της οποίας τους Όρους απεδέχθη και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος»!.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαψεύδει  επίσης δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, με σκοπό να επηρεάσει Μητροπολίτες υπέρ του Αμφιλόχιου,  του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου (Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα).
 Αμβρόσιος κατά Πατριάρχη
Το κλίμα στην Ιεραρχία, έχει πολωθεί σε μεγάλο βαθμό και ενδεικτική της   κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι χθεσινή ανακοίνωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, με την οποία ασκεί δριμύτατη κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις «αφόρητες πιέσεις που ασκεί στον Αρχιεπίσκοπο», για εκλογή Μητροπολίτη της επιλογής του.  Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, «οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Περγάμου κ. Ιωάννης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φαναρίου, έχουν ήδη παραζαλίσει τους Αρχιερείς της Ελλάδος, μεταφέροντάς τους την επιθυμία (ή την εντολή;;;) του Παναγιωτάτου Πατριάρχου για την Μητρόπολη Ιωαννίνων, ώστε  να ψηφισθεί εκεί ο «εκλεκτός» του Πατριάρχου μας κληρικός!».
«Σας ικετεύω: Κάτω τα χέρια Σας από την Εκκλησία της Ελλάδος! Αφήστε μας να διοικήσουμε την Εκκλησία μας! Δεν δεχόμεθα ούτε επιτηρητές, ούτε και καταπιεστές!» καταλήγει η ανακοίνωση του Αμβρόσιου, που εκφράζει μια από τις τάσεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.
 Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος
 Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας για την εκλογή Ηπειρώτη Μητροπολίτη, καθώς το θέμα της μετακίνησης του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα μετά τη γραπτή δήλωση του τελευταίου ότι δεν επιθυμεί τη μετάθεση. Το  ενδεχόμενο αυτό,  τις τελευταίες ημέρες είχε αποκλειστεί καθώς πέραν της δικής του σταθερής θέσης κατά του μεταθετού, δεν προέκυψε και ανάλογη πρόταση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη που θα έπρεπε να συγκατατεθεί στην επιλογή πλήρωσης της κενής θέσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, δια μετάθεσης.
 Η Ένωση Λογοτεχνών
Η Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, με ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Υφαντής και ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Τζιόβας, αναφέρεται στα «ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη Μητρόπολη» για τα οποία «μίλησε στις δύο συνεντεύξεις του που έδωσε στα Γιάννενα ο Αρχιεπίσκοπος και Τοποτηρητής της». «Είναι συνεπώς -συνεχίζει η Ένωση- μεγάλη η ευθύνη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρμόδιας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Είναι ανάγκη επιτακτική ο νέος Μητροπολίτης να αφοσιωθεί στα Εκκλησιαστικά του καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται από τους Ιερούς κανόνες και από τους νόμους της Πολιτείας, να αποφύγει εγκόσμιες ενασχολήσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα, να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της Μητρόπολης χωρίς διακρίσεις, να επιδιώξει πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των Οικονομικών, να απαλλάξει τη Μητρόπολη από πρόσωπα και πρακτικές που την έφεραν σ’ αυτή τη δεινή κατάσταση με τα ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα, ώστε να φανεί αντάξιος Ιεράρχης μιας ιστορικής πράγματι Μητρόπολης της πατρίδας μας».
Η Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, ως προς τους    υποψήφιους  τονίζει ότι «αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα που προτιμούν οι δύο Εκκλησιαστικοί ηγέτες, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο, ενώ υπάρχουν λαμπροί Ηπειρώτες που μπορούν και πρέπει να εκλεγούν για την ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων».
Ο Αναστάσιος Μπίγγος
Ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Νομού Ιωαννίνων Αναστάσιος Μπίγγος με επιστολή του στον «Π.Λ.», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων,  ότι η «Εύανδρος Ήπειρος έχει και λαμπρούς κληρικούς, πανάξιους, έτοιμους να υπηρετήσουν την Εκκλησία και να την λαμπρύνουν. Η Ήπειρος “έβγαλε” και Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους. Βέβαια τα προβλήματα της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι πολλά και δύσκολα και κυρίως αυτά των Ιδρυμάτων της. Ο νέος Μητροπολίτης, χρήσιμο είναι, να κατάγεται από την περιοχή μας και να είναι γνώστης των προβλημάτων, ώστε να ανταποκριθεί στα υψηλά του καθήκοντα».
 Παρέμβαση για τα Κληροδοτήματα
 Παρέμβαση υπήρξε χθες και στη Βουλή με αφορμή το θέμα των Κληροδοτημάτων. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, με την οποία ζητά να ενημερωθεί αν πρόκειται να εισηγηθούν  στο παρόν Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής και ει δυνατόν προ της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας Πάγκαλου και Μεταξά και την επαναφορά σε ισχύ του ν. 1473/1984, για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα.
 Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας
Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο και σε αυτή θα γίνει εκλογή και των τεσσάρων νέων Μητροπολιτών, καθώς το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος.
Το πρωί, από ώρας 6:30 έως 8:30, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.
Στις 9:00 θα αρχίσει η Συνεδρία με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα προσφωνήσει του Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιότατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.
Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων: Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.