Χθες από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο προήδρευσε ο Ευ. Βενιζέλος

Υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.
με «αστερίσκους» η Αλβανία!

 Υπό στενή επιτήρηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων
 Νεολαία Βορειοηπειρωτών: Η Ελλάδα δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα…

RAMA BENIZELOS

• Με ανοικτά όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά και των σχέσεών της με την Ελλάδα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο  υπό  την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε να χορηγηθεί στην Αλβανία το «καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ε.Ε.». Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνέλθει αύριο και μεθαύριο.
Η απόφαση συνοδεύεται με αρκετούς αστερίσκους, καθώς η διαδικασία για ένταξη, όπως τονίστηκε από ευρωπαϊκή πηγή προφανώς σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι  επιφυλάξεις που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της Ε.Ε., «θα πάρει καιρό».
Μάλιστα και στη χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί ήταν εκείνοι που προειδοποίησαν την Αλβανική Κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ να τονίζει ότι: «Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην Ε.Ε.». «Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά ελπίζουμε πως θα είναι μια καλή αρχή», πρόσθεσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορ.

Ικανοποιημένος ο Ευ. Βενιζέλος
Στις  ανακοινώσεις και τις δηλώσεις Ευρωπαίων Υπουργών και αξιωματούχων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της Ελληνικής Μειονότητας. Ακόμη και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απέφυγε να θίξει τα ζητήματα αυτά, χαιρετίζοντας τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία «ως πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής».
Την ικανοποίησή του από την απόφαση εξέφρασε όπως αναμενόταν και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Όπως είχε επισημάνει ο «Πρωινός Λόγος»,  η επικοινωνιακού τύπου επιχείρηση στους Λαζαράτες κατά των καλλιεργητών και εμπόρων χασίς, αποτέλεσε επιχείρημα περί «πολέμου κατά της διαφθοράς» που ξεκίνησε η Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις χωρών,  όπως Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ολλανδίας και Δανίας. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, επήλθε συμβιβαστική λύση με την Τσέχικη εταιρία ηλεκτρισμού CEZ, αποτρέποντας έτσι το πιθανό, όπως διαφαινόταν, βέτο της Τσεχίας.

Υπό επιτήρηση
Η Αλβανία, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, τίθεται πλέον υπό αυστηρή επιτήρηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς. Αρκεί βέβαια αυτό να γίνει και στην πράξη και να μην   αρχίσουν και οι γνωστές υπαναχωρήσεις από πλευράς Αλβανικής Πολιτείας, που αποτελεί την προσφιλή της τακτική.
Από την επίσημη «ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να λείπουν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, από την οποία,  ολοένα και θα αυξάνονται οι πιέσεις και οι απαιτήσεις από την Αλβανία. Από χθες το απόγευμα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αντιδράσεις που εστιάζονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, αλλά ακόμη και χθες, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία  για  να θέσει με επιχειρήματα (που διαθέτει  αμέτρητα), το θέμα της προστασίας της Ελληνικής Μειονότητας.

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών
Με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας από το 2009, όταν κατέθεσε για πρώτη φορά αίτηση υποψηφιότητας μέχρι σήμερα η Αλβανία,  όπως άνοδος Εθνικισμού, δολοφονία Αριστοτέλη Γκούμα, αύξηση εγκληματικότητας σε βάρος των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, τα επεισόδια για τον Ι.Ν. της Πρεμετής, το θέμα των «Τσάμηδων» κ.α.
 Και συνεχίζει:
 «Αξίζει κανείς να διαβάσει παλαιότερες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δει μόνο στα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας τι απόσταση έχει να καλύψει η Αλβανία για να φτάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα για να καταλάβει ότι για άλλη μια φορά η Ελληνική διπλωματία έδωσε πολλά χωρίς να πάρει σχεδόν τίποτα ως αντάλλαγμα για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Ένα ζήτημα που για εμάς, παραμένει ανοικτό και επίκαιρο, εκατό χρόνια μετά από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο η Αλβανία αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει. Βέβαια το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αποτελεί την μόνη περίπτωση στην οποία η Αλβανία δεν τήρησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της (ειδικά απέναντι στην Ελλάδα) αν θυμηθεί κανείς το πρόσφατο παράδειγμα με την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ, την οποία επίσης καθώς φαίνεται ο κύριος Βενιζέλος θα λησμόνησε πριν εκφράσει την μεγάλη του ικανοποίηση για την Αλβανική υποψηφιότητα».

Εγκαταλελειμμένος ο Ελληνισμός
«Απομένει –  αναρωτιέται η Ν.Β. - να δούμε εάν η αλβανική πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την προστασία των μειονοτήτων και εάν η ελπίδα του αρμόδιου Τσέχου Επιτρόπου κυρίου Στέφαν Φουλε για «περισσότερες μεταρρυθμίσεις» θα ευοδωθεί. Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου αν και εγκαταλελειμμένος για άλλη μια φορά από την επίσημη ελληνική διπλωματία, οφείλει να είναι σε εγρήγορση και σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέχρι την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε να αναδείξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αγωνιστεί για ένα δικαιότερο και ασφαλέστερο μέλλον για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα».

Έξαρση εθνικισμού
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση της Ν.Β. για τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν με το Κοσυφοπέδιο: «Πιθανή ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε θα δημιουργήσει αναπόφευκτα εξελίξεις με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έξαρση του ζητήματος των Τσάμηδων, το οποίο έτσι και αλλιώς με τον πιο επίσημο τρόπο ο επικεφαλής της Αλβανικής Διπλωματίας Ντ. Μπουσάτι έθεσε στον κύριο Βενιζέλο κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα την περασμένη χρονιά χωρίς καμία αντίδραση από τον δεύτερο».