Εκμεταλλευόμενοι την ερήμωση των χωριών

Ιερόσυλοι  επανεμφανίστηκαν
και πάλι στο ακριτικό Πωγώνι

 Αφαίρεσαν σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια
από βυζαντινή εκκλησία στην Κάτω Μερόπη

TEMPLO EKKLHSIA

• Μετά από μια μακρά σχετικά περίοδο «παύσης» οι Ιερόσυλοι, «ξαναχτύπησαν».  Τη φορά αυτή έβαλαν στο «μάτι» τον Βυζαντινό  Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην ακριτική Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.  
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, περί τους 30-40, έμειναν αρχικά έκπληκτοι και στη συνέχεια δεν είχαν λόγια να εκφράσουν την οργή τους για τη λεηλασία του Ναού: Κυριολεκτικά είχαν αναποδογυρίσει τα πάντα, μέχρι να βρουν αυτά που έψαχναν, ενδεχομένως και άλλα που πίστευαν ότι υπήρχαν κρυμμένα. Απολογισμός: Δύο εικόνες, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό, μια ελαιογραφία, δύο δισκοπότηρα και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα τελετών, είχαν κλαπεί.

Ήξεραν τα κατατόπια  
Όπως προέκυψε οι δράστες, ήξεραν καλά τα «κατατόπια» της περιοχής.   Για να μπουν στο Ναό,  διέρρηξαν πρώτα παράθυρο – φεγγίτη και στη συνέχεια μπήκαν μέσα με τη βοήθεια λάστιχου ποτίσματος! Η διάρρηξη έγινε στο διάστημα από Κυριακή μέχρι και το πρωϊ της Τετάρτης, όταν και έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους, καθώς η ενορία δεν διαθέτει μόνιμο ιερέα.
 Χθες την Κάτω Μερόπη επισκέφτηκε συνεργείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων προκειμένου να πάρει αποτυπώματα, ωστόσο τα ερωτηματικά για τους δράστες παραμένουν, ενώ επανέρχεται ξανά στην επιφάνεια ο φόβος για ενδεχόμενες νέες επιδρομές σε Ναούς και Μοναστήρια από ιερόσυλους για να αρπάξουν ότι έχει απομείνει από εικόνες και σκεύη αρχαιολογικής αξίας.
Άλλωστε η περιοχή έχει πέσει θύμα ιεροσύλων και κατά το παρελθόν, όταν είχαν κλαπεί σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως από το εξωκκλήσι της Παναγίας (που χρονολογείται περίπου στα 1200) και από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (που οικοδομήθηκε περί το 1600).
Δεν είναι όμως μόνο η περιοχή του Πωγωνίου την οποία οι ιερόσυλοι  «απογύμνωσαν» από τους θρησκευτικούς της θησαυρούς, τους οποίους – κατά τις ενδείξεις προωθούν προς πώληση- στις αγορές του εξωτερικού. Είναι ολόκληρο το τόξο Πωγώνι- Κόνιτσα –  Ζαγόρι, περιοχές που κατά το παρελθόν ήκμασαν εκκλησιαστικά και είχαν την τύχη να γνωρίσουν σπουδαίους αγιογράφους.

Η λεηλασία του Ζαγορίου
Πραγματική λεηλασία έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες το Ζαγόρι. Εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εξαφανίστηκαν με οργανωμένες «επιχειρήσεις» στις οποίες συμμετείχαν, όπως εκτιμάται, σπείρες που γνώριζαν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα. Οι κλοπές Ιερών Ναών και Μοναστηριών σταμάτησαν εδώ και περίπου πέντε χρόνια, όταν μετά από πρωτοβουλίες του τότε Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, είχαν δημοσιευτεί  φωτογραφίες εικόνων που είχαν κλαπεί, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων εντοπίστηκε στη συνέχεια σε αγορές της Βρετανίας και της Ολλανδίας και κάποιες από αυτές επαναπατρίστηκαν. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχει σε εξέλιξη αστυνομική – δικαστική έρευνα, φαίνεται ότι είχε «προβληματίσει» τους ιερόσυλους που είχαν σταματήσει τη δράση τους, μέχρι τη διάρρηξη στην Κάτω Μερόπη.    Οι έρευνες προς το παρόν κινούνται στο «σκοτάδι» και δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί καν, αν πρόκειται για νέα γενιά ιερόσυλων ή επαναδραστηριοποίηση παλιών, σε νέους στόχους.

Προτεραιότητα για τον Μάξιμο
Ανεξάρτητα της πορείας των ερευνών, οι κλοπές των Εικόνων και των άλλων Εκκλησιαστικών κειμηλίων, είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα έλθει αντιμέτωπος ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αμέσως μετά την ενθρόνισή του, καθώς από τα μοναστήρια και τους ναούς της Μητρόπολής του, έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κλοπών.
Το γεγονός μάλιστα ότι έχουν εντοπιστεί «διαδρομές» διακίνησης και κατάληξης εικόνων στο εξωτερικό, σε συνδυασμό και με τις έρευνες που – λογικά ακόμη -είναι σε εξέλιξη καθιστούν υποχρεωτική την ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες της Ιεράς Μητρόπολης, που είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα και εντελώς ανεξήγητα  δεν είχε επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον.