Αλλοίωση του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία επιχειρεί ο Έντι Ράμα

 Αποσπώνται συμπαγείς Κοινότητες Ελλήνων προς όφελος Δήμων με αλβανικό πληθυσμό
 Έντονες οι διαμαρτυρίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού…

ALBANIKH-BOYLH

• Ένα νέο ελληνοαλβανικό «μέτωπο» άνοιξε τελευταία στην Αλβανία, έχοντας στο επίκεντρό του, για ακόμη μια φορά, την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα, με την προτεινόμενη διοικητική διαίρεση της χώρας, που προτείνει η ελεγχόμενη από τον Έντι Ράμα, αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.  
Παράγοντες και φορείς του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού έχουν ξεσηκωθεί, καθώς σύμφωνα με την τελική μορφή του χάρτη, κοινότητες Ελλήνων αποσπώνται από περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό, προς όφελος Δήμων με αλβανικό πληθυσμό!
Μια ακόμη προκλητική ενέργεια των γειτόνων βάζει «φωτιές» στο εσωτερικό της Αλβανίας, με τους Έλληνες μειονοτικούς να αντιδρούν δυναμικά, καλώντας τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Κυβέρνηση να μην ψηφίσουν τον συγκεκριμένο χάρτη.  
Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Ελλάδα παραμένει απλώς θεατής, χωρίς να παίρνει επίσημα θέση, πάνω σ’ ένα θέμα που αλλοιώνει καίρια την εθνική ταυτότητα  της ελληνικής μειονότητας, γι’ αυτό και δικαιολογημένα έχει δημιουργηθεί ένα  τεράστιο κύμα αντίδρασης από σύσσωμο σχεδόν το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία. Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα η «Ένωση Χειμαριωτών» διοργανώνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20), εκδήλωση με θέμα: «η νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία και οι συνέπειες για την περιοχή της Χιμάρας και ευρύτερα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».

Καταψήφισε ο Ανδρ. Μάρτος
Σύμφωνα με τον Έλληνα μειονοτικό βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση, Ανδρέα Μάρτο, τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούν τις μειονοτικές επαρχίες Αλίκου, Μεσοποτάμου, Λιβαδιάς και Φοινικιού, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.
Κατά την απόφαση της επιτροπής αποσπούνται προκλητικά τέτοια ελληνικά μειονοτικά χωριά όπως της Τσούκας, που ενώνεται με το Δήμο των Αγίων Σαράντα, η κοινότητα Ευαγγελάτες, που ενώνεται με το Δήμο της Κονίσπολης αποτελούμενος από αλβανικά τσαμοχώρια, του Γαρδικακιού, που ενώνεται με το Δήμο Δελβίνου κλπ.
Το γεγονός στάθηκε αφορμή ώστε ο κ. Μάρτος, να καταψηφίσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Συνένωση, όχι αλλοίωση!
Στην αντίδραση του ο κ. Μάρτος επικαλέστηκε την βασική αρχή της διοικητικής διαίρεσης στην Αλβανία. Κατά την αρχή αυτή η νέα διοικητική διαίρεση θα στηρίζονταν μόνο διοικητική συνένωση των υπαρχόντων επαρχιών σε Δήμους και όχι αλλοίωση αυτών. Αλλοίωση ωστόσο παρατηρείται μόνο στις ελληνικές μειονοτικές παραδοσιακές επαρχίες.
Ταυτόχρονα, η απόφαση της επιτροπής παραβιάζει ωμά και το άρθρο 16 της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει περιοχές με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό από παρόμοιες αλλοιώσεις.

Και… Δήμος «Τσαμουριάς»!
Οι τροποποιήσεις αυτές στο χάρτη έγιναν την τελευταία στιγμή και αφού στην επιτροπή προσήλθε το Κόμμα το «Τσάμηδων» PDIU, το οποίο μέχρι τότε απείχε με κοινή απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την συμμετοχή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το κόμμα των «Τσάμηδων» τη συνέδεσε με την ικανοποίηση και του αιτήματος σχηματισμού Δήμου της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη.
Το Κόμμα των «Τσάμηδων» έχει στη Βουλή 5  βουλευτές και η μεταβίβασή του από την αντιπολίτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημαίνει ώστε η κυβέρνηση θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ από 84 σε 89 έδρες από 140 που αποτελείται η αλβανική Βουλή.

Αντίδραση Ντούλε
Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη τύπου στα Τίρανα μίλησε για αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, που ξεκινούν από ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Ντούλες έκρινε ότι απόφαση αυτή αντιβαίνει τις αρχές που έθεσε για την διοικητική διαίρεση η ίδια η Κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ιστορική, παραδοσιακή και εθνική πραγματικότητα. Κάλεσε το Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να μη ψηφίσει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χάρτη. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει εναντίον και ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας , σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει το συγκεκριμένο χάρτη.

Η «Ομόνοια»
Με ανακοίνωσή της και η «Ομόνοια» κάνει λόγο για επικίνδυνες αποκλίσεις σε βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην διαδικασία εδαφικής και διοικητικής μεταρρύθμισης της Αλβανικής επικράτειας.
«Ως ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις. Εφόσον στη χώρα δεν υπάρχει πραγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, απόλυτος σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες τις επιδιώξεις και φιλοδοξίες τους, αλλά κυρίως εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, προφανώς οποιαδήποτε εξέλιξη στον ευαίσθητο χώρο της διάρθρωσης και λειτουργία της αυτοδιοίκησης μας καθιστά απόλυτα ενδιαφερόμενους και προσηλωμένους», τονίζεται, μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.
Και καλεί «τους διεθνείς οργανισμούς να εστιάσουν σ’ αυτά τα προβλήματα και την επιχειρούμενη χειραγώγηση της ΕΕΜ και μέσα απ’ τους μηχανισμούς αυτούς της δήθεν διοικητικής και εδαφικής μεταρρύθμισης…».

Ο Βασ. Μπολάνος
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «καταγγέλλουμε δημόσια ως απαράδεκτη, και μη αποδεκτή εκ μέρους μας, την συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αλβανίας, διότι είναι μία χώρα η οποία πρόσφατα στηρίχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προενταξιακές διαδικασίες, για να γίνει χώρα μέλος της Ε.Ε., ενώ οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι καθόλου Ευρωπαϊκές. Κάνουμε έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια εξόντωσης της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας και να σταματήσουν να προκαλούν τα αισθήματα μίας φιλήσυχης και νομοταγούς κοινότητας, δημιουργώντας τεχνητά προβλήματα και εντάσεις. Ταυτόχρονα ζητάμε απ’ όλον τον διεθνή παράγοντα να δείξει κατανόηση στα αιτήματά μας και να πείσει την αλβανική κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα αυτά τα οποία στηρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές».

Το «ΜΕΓΑ»
Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, ΜΕΓΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαγειρέματα που έχουν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος των «Τσάμηδων» και θεωρεί βαρύ πλήγμα στην ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.