Ο Δήμαρχος διαψεύδει ακόμη και τις επιστημονικές αναλύσεις

Tα λύματα έπνιξαν τη Λίμνη και…
ο  Φ. Φίλιος λέει πώς…φταίει η ΔΕΗ!

 Στο σάπισμα καλαμώνων αποδίδει το θάνατο χιλιάδων ψαριών

• Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για την κατάσταση που παραδίδει την πόλη και την Παμβώτιδα

NEKRA-PSARIA LIMNH

• Να διαψεύσει τα αδιάψευστα,  επιχείρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο για μια εβδομάδα ακόμη Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ως προς τη ρύπανση της λίμνης από αστικά απόβλητα, που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ψάρια.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ υποστήριξε ότι το θέμα έχει διογκωθεί και το πρόβλημα οφείλεται μεν σε έλλειψη οξυγόνου, που, όμως κατ΄ αυτόν,  δεν έχει σχέση   με τα λύματα, αλλά με το σάπισμα των καλαμώνων! Το τελευταίο μάλιστα χαρακτήρισε ως το πιο βασικό πρόβλημα της λίμνης.

Αστικά λύματα
Η χθεσινή τοποθέτηση του απερχόμενου Δημάρχου είναι τουλάχιστον προκλητική. Τόσο οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας, όσο και η δημοσιοποίηση των αναλύσεων που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιω

αννίνων, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις: Στη λίμνη το τελευταίο διάστημα, όπως φανερώνουν ο μεγάλος αριθμός κολοβακτηριδίων κ.α. εισέρρευσαν τεράστιες ποσότητες αστικών αποβλήτων, τόσο στην περιοχή της Λαγκάτσας Ανατολής, όσο και στην περιοχή της Λιμνοπούλας! Στις αρχές του Αυγούστου μάλιστα ήταν εμφανή τα αστικά – κοπρανοοειδή απόβλητα στην επιφάνεια της λίμνης.

Άλλοι… ευθύνονται
Ο Δήμαρχος όλα αυτά τα «προσπέρασε» εν τάχει και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει απόλυτα την ανυπαρξία ελέγχων, αλλά και την καθυστερημένη επέμβαση της ΔΕΥΑΙ για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων συνδέσεων, όσο και την αποκατάσταση της βλάβης στην Ανατολή, την οποία απέδωσε μάλιστα στη…ΔΕΗ (!), η οποία δεν αντικατέστησε έναν πίνακα. Ούτε λέξη για τη Δημόσια Υγεία, που τίθεται σε κίνδυνο.  
Από την απάντησή του έλλειψε επίσης η ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση που προκλήθηκε από την αδυναμία ή και την αδιαφορία της ΔΕΥΑΙ, της οποίας μάλιστα ο ίδιος είναι Πρόεδρος, ούτε και φυσικά γνωστοποίησε αν έδωσε εντολή ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τη ρύπανση, που αποδεδειγμένα κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, συνεχίζεται ημέρες, αν όχι και εβδομάδες, τώρα.

Όλα καλά και όλα ωραία…
Είναι προφανές βέβαια ότι ο Φ. Φίλιος επιχειρεί να εξωραϊσει την κατάσταση στην οποία παραδίνει την πόλη και τη λίμνη της, που ποτέ τους δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση, η μεν πόλη σε καθαριότητα, η δε λίμνη σε καθαρότητα. Και η μόνη παρέμβαση που θα θυμούνται οι Γιαννιώτες στα επόμενα χρόνια, θα είναι η κατασκευή της πίστας θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα, που ήταν «όραμα» της συζύγου του. Χρήσιμη θα πει κάποιος, ωστόσο θα μπορούσε να είχε γίνει κάτω από καλύτερες συνθήκες και να μην προκαλέσει τόσες αντιδράσεις.
 Εκείνο που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννίνων, είναι ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας της λίμνης. Αυτή αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης,  σε αυτή κατευθύνονται οι χιλιάδες κατ’ έτος επισκέπτες της, αλλά και πολλοί κάτοικοί της. Επί της ουσίας είναι μια πηγή πλούτου για τα Γιάννενα.
Παρά ταύτα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έλαμψε τα χρόνια αυτά με την απουσία της. Αδιαφόρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο μικρών ζητημάτων που θα προστάτευαν και θα αναδείκνυαν τη λίμνη και την παραλίμνια περιοχή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η έλλειψη τουαλετών, αλλά και η εγκατάλειψη στο έλεος των βάνδαλων του πανέμορφου πεζόδρομου- ποδηλατοδρόμου Ανατολής – Κατσικά. Κι όταν μια Δημοτική Αρχή, δεν μπορεί σε αυτά τα ολίγα να ανταποκριθεί είναι δυνατόν να είναι σε θέση να λύσει μεγαλύτερα ζητήματα και να αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες;

Η ώρα του Μπέγκα
Σαφώς και όχι.  Ο Φ. Φίλιος σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν για την πόλη, το Δήμο, τη λίμνη. Ο διάδοχός του Θ. Μπέγκας, οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και δράση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αστικά απόβλητα της λίμνης, να θέσει τέλος στην αδιαφορία για παράνομες συνδέσεις κ.α. που υπάρχει από πλευράς ΔΕΥΑΙ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευθύνες θα μετακυλιστούν επάνω του, οι επιπτώσεις όμως σε βάρος  των δημοτών.
 Ο Φ. Φίλιος, έδωσε χθες απάντηση και στις αιτιάσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για την κατασκευή δεξαμενής 37.000 κυβικών στο Βιολογικό Καθαρισμό, στην οποία θα αποθηκεύονται τα λύματα μαζί με τα όμβρια σε περίπτωση υπερφόρτωσης. Αυτή, όπως είπε, είναι μια τεχνική, παγκοσμίως, και έχει σκοπό να αποταμιεύουμε τμήμα του εισερχόμενου λύματος με τα όμβρια σε μέρες που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, ώστε μόλις λιγοστεύει η βροχή να μεταφέρονται για επεξεργασία στο Βιολογικό.
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αντλιοστάσιο της πλατείας Μαβίλη, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής από την 1η Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πηγαίνουν στη ΔΕΥΑΙ για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες σύνδεσής τους.