Η συνταξιοδότηση 6.000 εκπαιδευτικών δημιουργεί προβλήματα

Πυρετώδεις διεργασίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης…

 Την Πέμπτη (;) ανακοινώνονται οι βάσεις των πανελλαδικών,
ενώ γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία

BASEIS APOTELESMATA

• Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση των βάσεων είναι χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να μπει τέλος στην αγωνία τη δική τους και των οικογενειών τους, καθώς φέτος μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι περισσότεροι δεν είναι σίγουροι για το εάν τελικά θα εισαχθούν στην Σχολή της πρώτης προτίμησής τους.
Πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη η αγωνία θα τελειώσει οριστικά και από την Παρασκευή κιόλας θα ξεκινήσει ένας νέος αγώνας δρόμου, για την εξεύρεση στέγης.

Κινητικότητα
Ωστόσο, κινητικότητα υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού οι διεργασίες για να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά είναι πυρετώδεις, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας τα κενά ανέρχονται σε 22.500 και ήδη, ως γνωστόν, εξασφαλισμένες είναι 19.500 θέσεις. Οι υπόλοιπες 3.000 θέσεις, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Παιδείας,  θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις.
Λόγω του «παγώματος» για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, για μία ακόμη χρονιά, τα κενά στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα καλυφθούν από αναπληρωτές.
Στόχος είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα προσληφθούν να τοποθετηθούν στα σχολεία έως τις 5 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

ΔΟΕ: Πολλά τα κενά…
Την ίδια ώρα η Διδασκαλική Ομοσπονδία  Ελλάδος καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για αδράνεια, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών (αποσπάσεις) και υπάρχουν χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ζητούν να δουν τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να του ζητήσουν την άμεση παρέμβαση του για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά και για την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών αποσπάσεων, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα από την έλλειψη του διδακτικού προσωπικού όπως συνήθως συμβαίνει.

Οι συνταξιοδοτήσεις
Όπως αναφέρει το «Έθνος», μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, φαίνεται πως για κάθε μία αποχώρηση θα προσληφθούν τουλάχιστον τρεις αναπληρωτές (συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια συνταξιοδοτούνται 6.000 εκπαιδευτικοί). Ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιοδοτήσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αφορά συνολικά 10 ειδικότητες, οι οποίες θα έχουν και τον «πρώτο λόγο» στις επικείμενες προσλήψεις αναπληρωτών.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης 851 φιλόλογοι, 495 μαθηματικοί, 246 φυσικοί, 191 Αγγλικής Γλώσσας κτλ. Ο αριθμός των αναπληρωτών για όλες αυτές τις ειδικότητες, που θα προσληφθεί, αναμένεται να είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις αποχωρήσεις.
Όσον αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι τις 30/6 κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης 1.725 εκπαιδευτικοί, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αποχώρησαν άλλοι 294 (σύνολο 2.019). Από αυτούς, οι 1.240 είναι δάσκαλοι, 239 νηπιαγωγοί, 101 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και ένας μικρός αριθμός διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι βάσεις…
Όσον αφορά τις βάσεις των πανελλαδικών που συγκεντρώνουν αυτή την εβδομάδα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αυτές αναμένεται να αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.
Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.