Στα… θρανία για ενημέρωση κάθισαν χθες οι αιρετοί της Ηπείρου

Γραφειοκρατία και έλλειψη πόρων τα «αγκάθια» για τους νέους Δημάρχους

 Ημερίδα της ΠΕΔ στα Γιάννενα

• Ι. ΠΑΠΑΛEΞΗΣ: Oι ΟΤΑ διανύουν την πιο δύσκολη περίοδό τους…

• «Πονοκέφαλος» η κατάρτιση των προϋπολογισμών

PED KOSMOS

• Πολλές είναι οι προκλήσεις και μεγάλα τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες της Ηπείρου από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα.
Κυριότερο όλων ο ίδιος ο… Καλλικράτης, ο οποίος δημιούργησε ένα αυτοδιοικητικό σύστημα πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, που προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» σε δημάρχους και συνεργάτες τους, οι οποίοι θα πρέπει να θέσουν άμεσα σε λειτουργία τους μηχανισμούς των ΟΤΑ και παράλληλα να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων για το νέο έτος, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια!
Τα παραπάνω ώθησαν την ΠΕΔ Ηπείρου  να  καθίσει τους νέους δημάρχους και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στα… θρανία, διεξάγοντας χθες στο ξενοδοχείο «Grand Serai» ενημερωτική ημερίδα, εν όψει ανάληψης την ερχόμενη εβδομάδα καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές Αρχές.
Εντυπωσιακή συμμετοχή
Άπαντες έδωσαν χθες το «παρών» στην ημερίδα που διεξήγαγε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου στα Γιάννενα. Νυν και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλη την Ήπειρο, έσπευσαν να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν με το που θα βρεθούν στα κατά τόπους Δημαρχεία την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσά τους οι νέοι Δήμαρχοι των τεσσάρων πρωτευουσών της Ηπείρου, Θωμάς Μπέγκας (Ιωαννιτών), Γιάννης Λώλος (Ηγουμενίτσας), Χρήστος Τσιρογιάννης (Αρταίων) και Χρήστος Μπαΐλης (Πρέβεζας).
Ο Γιάννης Παπαλέξης
Την ημερίδα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και σημερινός Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, η θητεία του οποίου λήγει στις 10 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκλεγεί το νέο προεδρείο της ΠΕΔ.
«Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο δύσκολη που υπήρξε ποτέ για τους ΟΤΑ, οικονομικά και κοινωνικά, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί δραματική περικοπή πόρων», υπογράμμισε ο κ. Παπαλέξης. Παράλληλα, σημείωσε ότι μεγάλη «πληγή» για τους Δήμους είναι η γραφειοκρατία, η οποία, όπως είπε, προήλθε από την δημιουργία του «Καλλικράτη», που, αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε ένα ασφυκτικό μοντέλο το οποίο οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα.
«Μας στοχοποιούν…»
Για αβάσιμη στοχοποίηση των Δήμων, η οποία υπηρετεί σκοπιμότητες μίλησε ακόμη ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν τζιράρουμε πάνω από το 2% του κρατικού προϋπολογισμού και δεν χρωστάμε πάνω από το 1% του δημοσίου χρέους. Παρόλα αυτά μας στοχοποιούν για διαφθορά». Γι’ αυτό συμβούλευσε τους συναδέλφους του να είναι προσεκτικοί και να μην ξεχνούν ποτέ ότι πάνω απ’ όλα είναι οι πολιτικοί και όχι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι προϋπολογισμοί
Μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα, οι Δήμαρχοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά θα πρέπει, ενώ ήδη περάσαμε στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, να τρέξουν για να προλάβουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων τους για το 2015. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή δουλειά, καλή ενημέρωση και φυσικά καλή γνώση της κατάστασης και των απαιτήσεων σε κάθε ΟΤΑ! Αυτό θα είναι και το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» για τις καινούριες Δημοτικές Αρχές.
Χρήσιμο «εργαλείο»
Πάντως, οι νέοι Δήμαρχοι της Ηπείρου δεν είναι μόνοι. Πέρα από τα εξειδικευμένα στελέχη της ΠΕΔ που είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, όπως τόνισε χθες ο Γ. Παπαλέξης, θα έχουν στην ευχέρειά τους και ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο». Ο λόγος για την «Δήμος Net», μία εταιρεία η οποία έναντι συνδρομής προσφέρει διαφόρων ειδών υπηρεσίες στους Δήμους μέσω του διαδικτύου. Κυρίως ενημερώνει τους επικεφαλής των πιο μικρών ΟΤΑ, που δεν διαθέτουν το κατάλληλο διοικητικό προσωπικό, ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθούν για οποιαδήποτε πράξη κάνουν στον Δήμο τους.
Χθες εκπρόσωπος της «Δήμος Net» ενημέρωσε αναλυτικά τα στελέχη των νέων Δημοτικών Αρχών για τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν με την ανάληψη καθηκόντων και έδωσε χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και τις απαιτήσεις των Δήμων.