ΕΦΟΡΙΑ: Σ’ ένα μήνα αύξηση χρεών κατά 1,28 δισ. ευρώ

Τα αυστηρά μέτρα είσπραξης αντί να μειώνουν, εκτινάσσουν τις οφειλές!

 659.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ
 ΙΚΑ: 7.449 εντάλματα κατάσχεσης από τις αρχές του έτους

TRIA ASFALISTIKA TAMEIA

• Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας κι έχουν να κάνουν με την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Με… την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται κυρίως οι μικρομεσαίοι, αφού καθημερινά φθάνουν τα ραβασάκια Εφορίας και άλλων εισπρακτικών μηχανισμών στα σπίτια και τα καταστήματά τους, οδηγώντας πολλές οικογένειες σε απόγνωση!
Πλέον οι περισσότεροι – και εδώ στα Γιάννενα – έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Δικαιοσύνη, αφού μαζικά προσφεύγουν κατά του ΟΑΕΕ, με την ελπίδα ότι θα βρουν το δίκιο τους.
Στο μεταξύ, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξάνει τον όγκο των ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σ’ αυτή την δυσμενή θέση βρίσκονται και πολλοί Γιαννιώτες επαγγελματίες, που κάνουν λόγο για εκβιαστική τακτική των Ταμείων.

Στον ΟΑΕΕ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που επικαλείται η «Καθημερινή» ο ΟΑΕΕ έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους. Από αυτούς, 659.000 χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ. Σε ρύθμιση, ωστόσο, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής).

Στο ΙΚΑ
Εξάλλου, στα 7.449 ανέρχονται από την αρχή του έτους τα εντάλματα κατάσχεσης για οφειλές προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ενώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 ο ασφαλιστικός φορέας προχώρησε σε 687 κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών, σε καταχέσεις κινητής περιουσίας σε 3.958 υποθέσεις, ενώ ολοκληρώθηκαν και 611 πλειστηριασμοί. Έντονη δραστηριότητα επέδειξε το ΙΚΑ και στη λήψη αναγκαστικών μέτρων μόνο για απωλεσθείσες ρυθμίσεις οφειλών.  Ενδεικτικά μόνον τον Ιούλιο απέστειλε ειδοποίηση κατάσχεσης σε 763 οφειλέτες, εξέδωσε εντάλματα κατάσχεσης σε 153 περιπτώσεις, προχώρησε σε 5 κατασχέσεις ακινήτων, σε 107 κατασχέσεις κινητής περιουσίας και σε 4 πλειστηριασμούς.

Κατακόρυφη αύξηση!
Χαρακτηριστικά της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί, είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία μόνο μέσα σ’ ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από 13,95 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου, στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν σε 15,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Αλλά και οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 170.000 άτομα, γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να είναι εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όταν οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν κι άλλους φόρους, όπως για παράδειγμα, τις δόσεις του νέου φόρου ακινήτων!