Το… έναυσμα έδωσε χθες η ανακοίνωση των βάσεων  

Αγώνας δρόμου από σήμερα για εξεύρεση φοιτητικής στέγης 

 Με βάση τους σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς
η ενοικίαση σπιτιού

• Χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν οι παγίδες

ENOIKIAZETAI AGGELIES

• Ένα διαφορετικό αγώνα δρόμου ξεκινούν από σήμερα οι νέοι φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη στις πόλεις που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων έδωσε το… έναυσμα για να ξεκινήσει το ψάξιμο, αν και οι περισσότεροι είχαν αρχίσει μια βολιδοσκόπηση από τις προηγούμενες μέρες, μέσω ιντερνέτ ή γνωστών.
Οι πιο πολλοί νέοι φοιτητές βέβαια αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρεθούν στις πόλεις που πέρασαν, με τους γονείς να εκμεταλλεύονται το διήμερο, για να τελειώνουν  και με αυτή την εκκρεμότητα.

«Βάσανο» το σπίτι!
Η υπόθεση «σπίτι» είναι μια σημαντική παράμετρος για τις οικογένειες που το παιδί τους πέρασε σε πόλη μακριά από την πατρική κατοικία, αφού θ’ αποτελέσει και την κύρια δαπάνη της φοιτητικής ζωής. Οι προϋπολογισμοί είναι ιδιαίτερα σφιχτοί, γι’ αυτό και το πρώτιστο μέλημα για όλους είναι οι προσιτές τιμές. Με βάση αυτό το δεδομένο λοιπόν και φέτος η συγκατοίκηση θα κερδίσει έδαφος, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα.
Όσον αφορά τα Γιάννενα, παραδοσιακά δεν φημίζονταν για τις χαμηλές τιμές στα φοιτητικά σπίτια. Το αντίθετο θα λέγαμε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες «παίρνουν κεφάλια» και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και για σπίτια που βρίσκονταν σε απαράδεκτη κατάσταση.
Βέβαια, τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει αφού τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές κάνουν εκτεταμένη έρευνα πριν νοικιάσουν ένα σπίτι, ενώ πολλοί απευθύνονται από την αρχή σε μεσιτικά γραφεία, θέτοντας τις προδιαγραφές και φυσικά τις τιμές!
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την διευκόλυνση των νέων φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ειδική ιστοσελίδα (http://enoikiazetai. uoi.gr) που προσφέρεται από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων (ΚεΔΔ) και αφορά την παρουσίαση πληροφοριών για εύρεση στέγης στην περιοχή μας.

Χρήσιμες συμβουλές  
Ανακοίνωση με χρήσιμες συμβουλές προς τους πρωτοετείς φοιτητές, ώστε να αποφύγουν παγίδες κατά την εύρεση της νέας τους κατοικίας, εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Μεταξύ άλλων, τους συνιστά, για αρχή, να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, να προμηθευτούν τοπικές εφημερίδες και να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των Σχολών και στη συνέχεια να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία.
Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά εκτός κέντρου, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι να υπάρχουν κοντά τράπεζες, σούπερ μάρκετ, τακτική αστική συγκοινωνία και πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη.

Προσοχή στις διαπραγματεύσεις  
Το ΚΕΠΚΑ συνιστά, επίσης, οι φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού, φροντίζοντας να είναι ακριβείς στις απαιτήσεις τους και απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, όπως αυτές διαμορφωθούν μέσω των συνομιλιών και καταγραφούν στο αντίγραφο γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν στα χέρια τους, θεωρημένο από την Εφορία.
Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι από το 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο, ενώ σημειώνει ότι η καταβολή της εγγύησης που συνήθως ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή βάσει Νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
Σε περίπτωση επιλογής μεσιτικού γραφείου, το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους φοιτητές να προσέχουν αυτό να είναι νόμιμο, να φροντίσουν να είναι ενήμεροι για το ύψος της αμοιβής του μεσίτη προτού νοικιάσουν το σπίτι και να το καταβάλλουν, αφού υπογράψουν τα συμβόλαια με τον ιδιοκτήτη.

Ενδεικτικές τιμές…
Από μια πρώτη έρευνα, σύμφωνα με την imerisia.gr, σε γενικές γραμμές τα ενοίκια, ειδικά στην Αθήνα είναι χαμηλότερα ως και 15% σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ κατά μέσο όρο φέτος είναι χαμηλότερα από πέρυσι κατά 5% ως 7%.
Τρία κριτήρια τα οποία καθορίζουν το ύψος του ενοικίου είναι η ηλικία της πολυκατοικίας, η θέση του διαμερίσματος αν δηλαδή είναι στο ισόγειο, σε όροφο ή είναι ημιυπόγειο και η απόσταση από τα πανεπιστήμια. Όσο πιο κοντά τόσο πιο υψηλά και τα ενοίκια (αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ενδεικτικές τιμές:

PINAKAS