Η Έκθεση της Φινλανδικής Τράπεζας ανατρέπει το συστημικό μοντέλο

Η Ανάπτυξη περνάει μέσα από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες!

 Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Δ/ντής της Τράπεζας Ηπείρου μιλούν στον «Π.Λ.» και σχολιάζουν την έκθεση-βόμβα της Bank of Finland

TRAPEZA HP

• Έκθεση-βόμβα που ανατρέπει το ακολουθούμενο μοντέλο υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, παρουσίασε η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας στα πλαίσια της BIS, αποδεικνύοντας ότι η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και με χαμηλότερο κόστος όταν γίνεται μέσα από Συνεταιριστικές και Συντεχνιακές τράπεζες.
Εν αντιθέσει, από τη μελέτη προκύπτει ότι η λειτουργία μεγάλου αριθμού πολυεθνικών τραπεζών σε μια χώρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, τη μόχλευση και τις επενδύσεις των ΜμΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Bank of Finland η λειτουργία μεγάλου αριθμού συνεταιριστικών τραπεζών λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς στηρίζουν με φθηνό χρήμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η «Τράπεζα Ηπείρου»
Την παραπάνω έκθεση, περίληψη της οποίας δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα sofokleousin.gr, κλήθηκαν από τον «Π.Λ.» να σχολιάσουν τόσο ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης, όσο και ο Γεν. Δ/ντής της Βασ. Τσουκανέλης. Και τα δυο κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Ηπείρου, εμφανώς ικανοποιημένα από τις διαπιστώσεις της Φινλανδικής έκθεσης, η οποία έντονα συζητήθηκε και προβλημάτισε τον τραπεζικό κόσμο της Ευρώπης, μας είπαν ότι:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης έρχονται να επαληθεύσουν αυτό που εμείς ως Τράπεζα Ηπείρου εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε και διακηρύττουμε. Ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στην Ελλάδα (όσες βεβαίως έχουνε υγιείς βάσεις και κυρίως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών) είναι οι μόνες, που την τελευταία ιδίως τετραετία στήριξαν τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων τους...»

 ----Ο Κ. Ζωνίδης
Ο Κ. Ζωνίδης με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι «σε περιοχές που οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έκλεισαν, οι συνέπειες για τις τοπικές επιχειρήσεις ήταν καταστροφικές και τα αποτελέσματα της ύφεσης πολλαπλασιαστικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν κυριολεκτικά σε  οικονομική ερημοποίηση ολόκληρες περιφέρειες. Όπως πολύ σωστά η έκθεση αναφέρει Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», είπε ο κ. Ζωνίδης, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί σε μια οικονομία που επιθυμεί και πρέπει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς άνω του 3%, να υπάρχουν μόνο 4 συστημένα ελεγχόμενες τράπεζες, με μερίδιο αγοράς που  σήμερα υπερβαίνει 98%. Αυτό αποτελεί επικίνδυνη στρέβλωση με εμφανή συμπτώματα ολιγοπωλίου με ότι αυτό συνεπάγεται και ανυπολόγιστο κόστος».

Ο Βασ. Τσουκανέλης
Ο Γεν. Δ/ντής της Τράπεζας Ηπείρου κ. Βασ. Τσουκανέλης είπε ότι «η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και η συμμέτοχη  τους στη διαχείριση και προώθηση άμεσα και ευέλικτα κοινοτικών πόρων στην οικονομία θα συμβάλλει οπωσδήποτε στην ταχύτερη έξοδο από την ύφεση. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου  σαφώς και πρέπει, σε συνεργασία πρωτίστως με τις Περιφέρειες αλλά και  όλους τους τοπικούς φορείς, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και ΟΛΟΥΣ τους Ηπειρώτες να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσουκανέλης, για να σημειώσει, «η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει αποδείξει ότι η παρουσία της είναι παραπάνω από αναγκαία, στηρίζοντας κάθε αξιόλογη επενδυτική προσπάθεια στην περιοχή και βοηθώντας με κατανόηση κάθε μικρομεσαίο που μπορεί μ’ ένα μικρό στήριγμα να ανταπεξέλθει στην κρίση. Και μέχρι σήμερα η στήριξη όλων των Ηπειρωτών αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην συνεχή αύξηση μεγεθών και κερδοφορίας. Παρ’ όλα αυτά ο  αριθμός των συνεταίρων πρέπει να μεγαλώσει και η άντληση κεφαλαίων να αυξηθεί».

Με σημαντικό ρόλο…
Όπως επισήμανε ο Χρ. Φράγκος  στο sofokleousin.gr από την έρευνα προκύπτει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τις μεγάλες τοπικές και από τις πολυεθνικές τράπεζες στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και συνεπώς και στην εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Παράλληλα λόγω της δομής και του μεγέθους τους οι Συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενες πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Σύνδεση με την Ανάπτυξη…
Ήδη έντονες είναι οι διεργασίες και στα διακλαδικά και ευρωπαϊκά όργανα των συνεταιριστικών τραπεζών όπου επαναχαράσσεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η νέα διαπραγματευτική γραμμή θα είναι η σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με την ανάπτυξη και η προσπάθεια διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων με στόχο την ταχύτερη και πιο ορθολογική κατανομή τους στην οικονομία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ζητούμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο συζητείται η διασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών –όπου αυτό είναι δυνατό- με τις περιφέρειες και το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για χρηματοδότηση και διαχείριση των πόρων.
Στην Ελλάδα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ορίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο το οποίο βρίσκεται στο 2% και είναι απαγορευτικό για την είσοδο ξένων επενδυτών και μεγάλων funds.
Υπό συζήτηση βρίσκεται και το ζήτημα των εποπτικών κεφαλαίων καθώς και της διάρθρωσης τους.