Ιστορική μαρτυρία η βιογραφία από την κόρη του Τατιάνα

Το έργο και η δράση του Ευ. Αβέρωφ θα «διδάσκει» εσαεί και τις νέες γενιές

Αποκαλυπτική και συγκινητική η ομιλία για τις «Δέκα ζωές σε μία» από τον Υπ. Πολιτισμού Κ. Τασούλα, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά

PAROYSIASH ABEROF

• Πολιτικά μηνύματα, ιδιαίτερα χρήσιμα στη σημερινή Ελληνική κοινωνία, δίνει μέσα από τη ζωή και τη δράση του ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας, αν και πέρασαν 24 χρόνια από τον θάνατό του.
Άγνωστες πτυχές του έργου του, των αγώνων του και εν γένει της προσφοράς του στην Ελλάδα, σε δύσκολες περιόδους παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην παρουσίαση του- συναρπαστικού όπως χαρακτηρίστηκε-  βιβλίου της κόρης του Ηπειρώτη ευπατρίδη πολιτικού Τατιάνας Αβέρωφ με τον τίτλο: «Δέκα ζωές σε μια».  Πρόκειται για βιβλίο με πολιτικό, αλλά και λογοτεχνικό ενδιαφέρον. «Είναι  ταυτόχρονα η βιογραφία του Ευάγγελου Αβέρωφ, η προσωπική αναζήτηση της κόρης του, αλλά και μια ιστορική μαρτυρία»,  ήταν η εκτίμηση του Υπουργού Πολιτισμού  Κώστα Τασούλα, στενού συνεργάτη του Ευ. Αβέρωφ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ήταν όλοι εκεί…
Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, η οποία κατακλύστηκε από κόσμο κάθε ηλικίας και κάθε πολιτικού φάσματος. Ήταν τέτοια η προσέλευση που προκλήθηκε το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα να κλείσουν οι πόρτες.
«Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, διαπνεόταν διαχρονικά από την αίσθηση του καθήκοντος», τόνισε ο Κ. Τασούλας, κάτι που είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώνουν όλοι όσοι είχαν την τύχη, ή την ευκαιρία να συνεργάζονται μαζί του.
Και ορισμένοι από αυτούς έδωσαν το παρών τους, τιμώντας τη συγγραφέα – κόρη του, αλλά και τη μνήμη του  στην προχθεσινή εκδήλωση. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία), που  καθόταν στη μέση της αίθουσας ως «απλός φίλος», όπως τον αποκάλεσε η Τατιάνα Αβέρωφ. Ήταν εκεί η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,  οι πρώην Υπουργοί και νυν βουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Στ. Καλογιάννης, Ν. Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Ζέτα Μακρή, Αθ. Δαβάκης, οι πρώην Υπουργοί Αντ. Φούσας Αλεξ. Παπαδόγγονας, ο πρώην βουλευτής- ποινικολόγος Αλεξ. Λυκουρέτζος, το σύνολο σχεδόν των συνεργατών του στο Πολιτικό Γραφείο.   

SAMARAS PAROYSIASH ABEROF

Ο Κ. Τασούλας
«Αν κάτι χαρακτήριζε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, είναι ότι δεν του αρκούσε το ιστορικό του όνομα, ούτε η περιουσία της οικογένειάς του. Ήθελε να αφήσει το προσωπικό του ανάγλυφο», είπε ο Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στο μεγάλο πολιτικό, προσθέτοντας ότι, ξεκινώντας από την Ήπειρο, αλλά και πάντα επιστρέφοντας σ’ αυτή, πρωταγωνίστησε επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας.
«Έχω κόμπλεξ καθήκοντος» ήταν μια φράση που  ανήκει, αλλά και χαρακτήριζε τον Ευάγγελο Αβέρωφ και την οποία είχε εκμυστηρευτεί στον Κώστα Τασούλα, που τη θυμήθηκε προχθές βράδυ, παραθέτοντας ένα ακόμη δείγμα του πολιτικού ήθους του.

Ιστορική μαρτυρία
«Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι ταυτόχρονα η βιογραφία του Αβέρωφ, η προσωπική αναζήτηση της κόρης του κατά τα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από το θάνατό του, αλλά και μια πραγματική ιστορική μαρτυρία», επεσήμανε σε άλλο σημείο, της από στήθους ομιλίας του, ο Ηπειρώτης Υπουργός. Και, εστιάζοντας σε μια από τις πολλές άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του Αβέρωφ, είπε ότι είχε φυλακισθεί όχι μόνο κατά την περίοδο της Δικτατορίας, αλλά και πολύ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία. Αφού κατόρθωσε να δραπετεύσει, συντηρούσε επί μήνες πολλούς Έλληνες αντιστασιακούς, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, τη βοήθεια ευκατάστατων οικογενειών της Ιταλίας, όπως των Ελληνικής (και Ηπειρωτικής) καταγωγής Bulgari.

Η σύγκριση
Ο  Υπουργός Πολιτισμού  προχώρησε  σε μια  σύγκριση της σημερινής εποχής, με όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές: «Το 1955 όσοι ήταν στη γενιά του Αβέρωφ ήταν μόλις 40 ετών αλλά είχαν ζήσει τρεις δικτατορίες, τρεις ανατροπές του θρόνου, επτά κινήματα, δύο πολέμους και έναν εμφύλιο. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν οι επόμενες γενιές των πολιτικών, δηλαδή και η δική μου, ότι εμείς καρπωθήκαμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που κατόρθωσε να διασφαλίσει με τις προσπάθειες και τις προσδοκίες της η γενιά που ηγήθηκε ο Αβέρωφ και ο Καραμανλής και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμά της» κατέληξε και, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπε ότι πρέπει σήμερα οι πολιτικοί να επιτύχουν στο δεκαπλάσιο τα αποτελέσματα που τους επιτρέπει ο ένας και μοναδικός τους βίος.

Οι άλλοι ομιλητές
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης o ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, που έπλεξε το εγκώμιο στη συγγραφέα γιατί απέφυγε την υμνογραφία, η δημοσιογράφος Κατ. Σχινά που εξήρε τον τρόπο που η Τατιάνα Αβέρωφ ύστερα από 25 χρόνια επέλεξε να σκιαγραφήσει τη ζωή της μαζί με τον Ευ. Αβέρωφ, ο συγγραφέας Στρ. Χαβιαράς και βέβαια η ίδια που αρκέστηκε όμως σε πολύ λίγα λόγια: ειλικρινείς ευχαριστίες στο κοινό που την τίμησε, στον εκδοτικό της οίκο, το Μεταίχμιο και στον δημοσιογράφο Ηλ. Μαγκλίνη που συντόνισε την εκδήλωση.