Προκειμένου να αποτραπεί η διαφυγή του στην Αλβανία

«Μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα για τον 31χρονο Αλβανό μακελάρη

Τραυμάτισε 15 άτομα στον Πειραιά. • Ανησυχία και πάλι στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου. • Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση των Αστυνομικών Αρχών Ηπείρου και Αργυροκάστρου στα Γιάννενα

alvanos

• Υπό τη σκιά της νέας εγκληματικής δράσης του 31χρονου  Αλβανού κακοποιού, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου πυροβόλησε κατά θαμώνων νυχτερινού καταστήματος στο Μικρολίμανο του Πειραιά, τραυματίζοντας 15 άτομα, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση αξιωματικών της Ελληνικής και της Αλβανικής Αστυνομίας στα Γιάννενα.
Από το πρωί του Σαββάτου, η Ελληνική Αστυνομία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη σύλληψη του επικίνδυνου κακοποιού και μάλιστα από προχθές έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, καθώς εκτιμάται ότι ο δράστης- που εκτός των άλλων βαρύνεται και με μια δολοφονία- είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Χθες μάλιστα ήταν έντονη η παρουσία αστυνομικών της ΟΠΚΕ στα χωριά του Πωγωνίου οι οποίοι ήλεγχαν εξονυχιστικά κάθε ύποπτο αυτοκίνητο. Όπως γίνεται αντιληπτό οι αστυνομικές έρευνες επέτειναν την ανησυχία και τον προβληματισμό των λιγοστών κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών, καθώς όπως έλεγαν ορισμένοι από αυτούς και πάλι αυτοί δέχονται την ψυχολογική και όχι μόνο πίεση από τη δράση ενός ακόμη Αλβανού εγκληματία, την ώρα που ακόμη δεν έχει ξεχαστεί η περίπτωση της ομάδας δραπετών που είχε επικεφαλής τον Ιλίρ Κούπα.
Η χθεσινή σύσκεψη
Από τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία από Αλβανικής πλευράς πήραν μέρος τρεις αξιωματικοί και ένας σύνδεσμος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα, πλην της ανταλλαγής απόψεων για την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διακίνηση ναρκωτικών, για την οποία βέβαια, όσες υποσχέσεις και αν ξαναδώσουν οι Αλβανοί αστυνομικοί, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη κυβερνητική βούληση από πλευράς Αλβανίας.
Ένα θέμα που θα βρουν μπροστά τους οι Ελληνικές αρχές- αν ήδη δεν το έχουν θέσει οι Αλβανοί- είναι η κίνηση προς το λιμάνι του Δυρραχίου με σκοπό την έξοδο προς την Ευρώπη- Ασιατών και Αφρικανών λαθρομεταναστών, διακινητές των οποίων όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Αλβανοί «μεταπράτες».
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει και από τη χθεσινή συνάντηση- και εφόσον δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση περί έμπρακτης καταδίκης των συμβάντων εισαγόμενης βίας και εγκληματικότητας εκ μέρους της Αλβανικής αστυνομίας- είναι ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά – και άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμη – θα πρέπει από μόνη της να φροντίσει για τη στεγανοποίηση των συνόρων της και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους κατοίκους της υπαίθρου.
Περί δηλώσεων Τσόκα
Πάντως και οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε από τα Γιάννενα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας για συγκρότηση μικτών περιπολιών από αστυνομικούς, πυροσβέστες και δασικούς υπαλλήλους, δεν ήχησαν καλά στα «αυτιά» των ακριτών μας, αλλά και των αποδήμων που το «σκέφτονται» να επιστρέψουν έστω και για ολιγοήμερες διακοπές στα χωριά τους. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του κ. Πύρρου Νικόπουλου που κατάγεται από τον Πωγωνίσκο και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, γράφοντας στον «Π.Λ.», αναρωτιέται τι χρειάζονται οι πυροσβέστες και οι δασικοί για περιπολίες, καθώς η εκπαίδευση αυτών είναι επί διαφορετικού αντικειμένου. «Και ο συνοδεύων αυτούς αστυνομικός, σε ενδεχόμενη ένοπλη εμπλοκή, ποιους να προλάβει να προστατεύσει και ποιούς να πολεμήσει». Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι: «Η μοναδική λύση που έχει απομένει και που κανείς εκ των αρμοδίων δεν αναφέρει είναι η άμεση επαναφορά του συνόλου των αρχικώς διατεθέντων συνοροφρουρών για την πραγματική και ουσιαστική φύλαξη των Ελληνοαλβανικών συνόρων και προστασία των χειμαζόμενων ακριτικών συνόρων».
«Κατ’ επανάληψη - αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του- έχουμε αναφερθεί και έχουμε επισημάνει τα αυτονόητα για την συνοριακή φύλαξη και κυρίως για την ανείπωτη τραγικότητα διαβίωσης των κατοίκων της ακριτικής υπαίθρου χωρίς να έχει ληφθεί καμία προστασία αποτροπής, και έτσι, η ηπειρωτική γη έχει καταντήσει σάβανα των πάσης φύσεως προθέσεων περιφερόμενων κακοποιών, αλλά και οι πληροφορίες ότι λαθρομετανάστες ιδρύουν καταυλισμούς κοντά στα σύνορα και δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα αποτροπής, προστίθεται ένα ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα για την εξάλειψη του οποίου απαιτείται άμεση κινητοποίηση των πάντων, για να μη- και αυτό- μονιμοποιηθεί και από τις παντοειδείς μεθοδεύσεις να μη περιέλθει η ιδιαίτερη πατρίδα μας υπό ξένη κυριαρχία».
Λήψη μέτρων τώρα!
Τα πρόσφατα περιστατικά στις ακριτικές περιοχές με τα ανενόχλητα «μπες-βγες» των Αλβανών, τις ζημιές σε βάρος περιουσίων Ελλήνων, αλλά και το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνισή του ο καταζητούμενος κακοποιός, θέτουν για μια ακόμη φορά επί τάπητος την επιτάχυνση των μέτρων που είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας στο Δημόσιας Τάξης του Ν. Δένδια για εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων φύλαξης των συνόρων, την ενίσχυση των μάχιμων αστυνομικών υπηρεσιών, με αστυνομικούς που σήμερα και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, εξακολουθούν να υπηρετούν στην πόλη,  σε γραφεία και  στην προστασία προσώπων και στόχων. Μάλιστα από πολλούς τίθεται και θέμα επανίδρυσης των αστυνομικών σταθμών- πλήρων όμως επανδρωμένων- ώστε η Αστυνομία να έχει πλήρη ενημέρωση και έλεγχο της υπαίθρου.
Σήμερα τα στοιχεία του κακοποιού
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη. Η φωτογραφία του, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποσταλεί σε συνεργαζόμενες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να εμποδιστεί τυχόν διαφυγή του.
Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη βαλλιστική έρευνα που έγινε στους κάλυκες του όπλου που χρησιμοποιήθηκε και συνέλεξαν άνδρες της Ασφάλειας από το σημείο της επίθεσης, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο «καλάνσικοφ» που χρησιμοποιήθηκε είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλλού. Πηγές από την αστυνομία δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο άτομο που φέρεται να έχει πάρει μέρος σε άλλα τρία ένοπλα αιματηρά περιστατικά στην Αθήνα- στο ένα εκ των οποίων έχασε τη ζωή του ένα άτομο- να έχει στην κατοχή του και άλλο πυροβόλο όπλο.
Την επαναφορά του Ν.2472/1997 σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, είτε την τροποποίηση για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους, που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής με στόχο τη διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας.
Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας στην επιστολή του προς τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, «με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της πολιτείας, αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων».
Επισημαίνεται μάλιστα ότι «για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος, τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».