Έγιναν τρεις πορείες (η μία μαθητική) με αρκετά μεγάλη συμμετοχή

Φτάνει πια η λιτότητα, είπαν χθες από τα Γιάννενα συνδικάτα και εργαζόμενοι

• Ν. ΦΑΣΟΥΛΗΣ (Πρόεδρος ΕΚΙ): Οι κυβερνώντες ν’ αλλάξουν πολιτική…
• ΧΡ. ΓΡΙΒΑΣ (Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ): Συνεχίζουμε τον αγώνα μας…
• ΧΡ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ (Γραμ. ΟΕΒΕ): Oι μάχες δεν δίνονται από τον καναπέ…

APERGIA 27 11 2014

• Τα συνθήματα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα και σε δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών κυριάρχησαν στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στα Γιάννενα.
Αν και ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος των διοργανωτών, με την βροχή να πέφτει καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού, οι πορείες στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ήταν μαζικές και αρκετά πιο ογκώδεις απ’ ότι είχε διαφανεί στην αρχή, με μεγαλύτερη εκείνη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του τοπικού Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ μία τρίτη πορεία διαμαρτυρίας έγινε χθες στο κέντρο της πόλης από μαθητές.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου και όλες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, χωρίς να καταγραφούν επεισόδια ή άλλα… παρατράγουδα.

Μαθητές και ΠΑΜΕ
Πρώτη πορεία διαμαρτυρίας που έγινε χθες στα Γιάννενα ήταν αυτή μαθητών από σχολεία της πόλης οι οποίοι πρόβαλλαν εκπαιδευτικά αιτήματα και διαλύθηκαν τελικά ησύχως! Λίγο αργότερα ακολούθησε η συγκέντρωση στο Δημαρχείο του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων και η πορεία στη συνέχεια προς την Περιφέρεια με συνθήματα κατά των μνημονίων και της λιτότητας. Κι αυτό το συλλαλητήριο είχε ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, εργαζομένων, συνδικαλιστών και μελών του ΠΑΜΕ, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η πορεία των συνδικάτων
Αν και αρχικά δεν φαινόταν, τελικά αποδείχθηκε αρκετά ογκώδης η κεντρική χθεσινή πορεία, αυτή που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Επικεφαλής της τέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Φασούλης και ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και με πανό και συνθήματα ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο και έφτασαν ως την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στην πορεία αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, οι Εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΟΥ, ο Σύλλογος Πολιτικών Υπαλλήλων Ηπείρου και Επτανήσων και αρκετές αριστερές οργανώσεις.

Οι δηλώσεις
• «Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι επιβάλλεται ν’ αλλάξουν πολιτική και να γίνουν πολλά απ’ την αρχή. Κι εμείς συμφωνούμε ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές, ακόμα και στον συνδικαλιστικό χώρο, αλλά αυτές πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης.
Όπως πρόσθεσε, «εμείς θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους κι ας το καταλάβουν ότι η κοινωνία ζει, θα αντιδράσει και στο μέλλον θα αγωνιστούμε για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν». Ο κ. Φασούλης εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει πιο μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις για να στέλνεται ένα πιο δυνατό μήνυμα προς την Κυβέρνηση.
• Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα έκανε λόγο για ένα «θέατρο του παραλόγου» που γίνεται για το μέλλον μας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ότι αυτή η πολιτική δεν έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Αντιθέτως, η κρίση βαθαίνει κάθε μέρα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι άνεργοι αυτής της χώρας βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τα απόνερα αυτής της πολιτικής. Διεκδικούμε την ανατροπή τους».
Ο κ. Γρίβας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η αναμέτρηση αυτή θα είναι νικηφόρα και επανέλαβε ότι στόχος είναι να βγει η χώρα απ’ τα αδιέξοδα και να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους και ιδίως για τα παιδιά αυτής της χώρας.
• «Δυστυχώς ενώ όλοι λέμε ότι θα είμαστε στους δρόμους, κάνουμε τελικά τον αγώνα από τον… καναπέ, γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα σκληρά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε περισσότερο», τόνισε, τέλος, ο Γραμματέας της ΟΕΒΕ Nομού Ιωαννίνων Χρήστος Μπουκουβάλας.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
• Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, μία του τοπικού ΠΑΜΕ και μία των συνδικάτων πραγματοποιήθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία της Πρέβεζας. Οι πορείες έληξαν χωρίς προβλήματα.
• Στο Εργατικό Κέντρο της Άρτας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ λίγο μετά στην κεντρική πλατεία της πόλης, έλαβε χώρα απεργιακή εκδήλωση με σύνθημα «Δεν θα σταματήσουν, εάν δεν τους σταματήσουμε».
• Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, του ΠΑΜΕ και των εργατικών συνδικάτων, ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα, οι εργαζόμενοι στην Ηγουμενίτσα. Και οι δύο είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή.