ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς ερχόμαστε για ν’ αλλάξουμε τα καλούπια της εξουσίας!..

*  Τι τόνισε χθες βράδυ από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,
 επαναλαμβάνοντας τα κύρια μέρη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης
*  Σε ποια Ηπειρωτικά θέματα αναφέρθηκε… ακροθιγώς

TSIPRAS KOSMOS 30 11 14

«Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής μπορεί να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της απόγνωσης» τόνισε χθες το απόγευμα από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες… πατώντας στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χθες από το πρωί λάμβανε χώρα στο ξενοδοχείο «Du Lac» η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν το αγροτοδιατροφικό ζήτημα και η διαχείριση του νερού στην Ήπειρο.

TSIPRAS GIANNENA 30 11 14

Με αέρα… Πρωθυπουργού!
Με τον αέρα του επόμενου Πρωθυπουργού εμφανίστηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του «Du Lac», το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με την Τρόικα και επιτέθηκε σε Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, επισημαίνοντας πως «στην προπαγάνδα του φόβου δεν διστάζουν να υπονομεύσουν την οικονομία, το αύριο, την εικόνα της χώρας». Και σε άλλο σημείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα της αυλαίας και για την πολιτική τους και για τους ίδιους», τονίζοντας σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «εμείς ερχόμαστε για ν’ αλλάξουμε τα καλούπια της εξουσίας».

Κοστολογημένο το πρόγραμμα
Κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη. Όπως είπε είναι κοστολογημένο, περίπου στα 12 δισ. ευρώ και «θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Επανέλαβε ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: στήριξη της εργασίας, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας, ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται, η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και η προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Αναφορά σε Ηπειρωτικά θέματα
Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην παραγωγική ανασυγκρότηση που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ,  έφερε ως παράδειγμα την Ήπειρο, που ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις (φυσικό πλούτο, κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμό, παράδοση, παραμένει η πιο φτωχή περιφέρεια της Ηπείρου. «Επιδίωξή μας είναι ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε μερικά στρατηγικά ζητήματα της Ηπείρου, αναφέρθηκε ακροθιγώς, όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά.
*  Ένα από αυτά ήταν η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», η οποία - όπως είπε – έγινε με σκανδαλώδη τρόπο και «τσάκισε τον αγροτικό κόσμο», ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον φάκελο «Δωδώνη».
*  Σύντομη αναφορά έκανε στα φράγματα Πουρναρίου στον Άραχθο, τονίζοντας ότι το νερό από δημόσιο αγαθό, τόσο σημαντικό για την στήριξη της οικονομίας του τόπου, το μετατρέπουμε σε αντικείμενο κερδοφόρας δραστηριότητας.
*  Επίσης αναφορά έκανε και στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Καλαμπάκα, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγικής σημασίας. «Χωρίς αυτό, η αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μιας μεγάλης δυτικής πύλης στην χώρα, χάνει εντελώς το νόημά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
*  αφορά την Ιόνια Οδό ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να φθάσει μέχρι τα σύνορα, τοποθετήθηκε για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και του αεροδρομίου του Ακτίου, ενώ στάθηκε και στα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τα οποία είναι αναγκαία, αλλά έχουν κολλήσει.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και για… ανάγκες των πολλών, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το ποτάμι».
«Μπορεί τα σκυλιά να ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει…», είπε αόριστα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Χρ. Μαντάς
Χαιρετισμό πριν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα απηύθυνε η βουλευτής Άρτας και περιφερειακός σύμβουλος Όλγας Γεροβασίλη, ενώ στις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ήπειρο αναφέρθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.
«Κεντρική στρατηγική μας κατεύθυνση είναι τα παραγωγικά συμπλέγματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ενεργειακό, νέες τεχνολογίες, τουριστικό, κατασκευαστικό, ναυτιλιακό και αγροδιατροφικό. Επίσης, θα καταργήσουμε τον «Καλλικράτη» και θα τον αντικαταστήσουμε με ένα κεντρικό τομέα, την Περιφέρεια και τους Δήμους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιαννιώτης βουλευτής.

Παρουσίες  
Στην χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος.
Το «παρών» στις χθεσινές εργασίες και κυρίως στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα, έδωσαν πολλά τοπικά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρ. Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, το μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Σάκης Οικονόμου, ο πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ηπείρου Αντώνης Βασιλείου, αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς.
Όμως η παρουσία που συζητήθηκε έντονα ήταν αυτή του πρ. Δημάρχου Φιλ. Φίλιου, ο οποίος παρακολούθησε από τους πρώτους όλες τις ομιλίες και ουσιαστικά με την χθεσινή του παρουσία δήλωσε «παρών» και στο κόμμα, με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.