Ανοιχτή  η πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa league


ΗΤΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (1-0) ΤΟΥ ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΚΜΑΑΡ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ


- Εξαιρετικός αμυντικά, δέχτηκε το μοναδικό γκολ από στημένη φάση
- Γιάννης Πετράκης: Έχουμε πλάνο για τη ρεβάνς

ALKMAAR PAS1 29 7 16

• Το χειροκρότημα των φίλων του, αλλά και των φιλάθλων όλης της Ελλάδας κέρδισε και χθες ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος παρά την ήττα του με 1-0 από την Άλκμααρ  στην Ολλανδία στάθηκε εξαιρετικά στο γήπεδο και πλέον θα διεκδικήσει με αρκετές ελπίδες την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa League, στο επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει την Πέμπτη στο γήπεδο Περιστερίου.
 Αν η ρεβάνς γινόταν στα Γιάννενα, όπως εκτιμούν πολλοί φίλαθλοι,  οι πιθανότητες θα είχαν γείρει ήδη υπέρ των «κυανόλευκων».
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν εξαιρετικός χθες στο αμυντικό κομμάτι και δέχτηκε το μοναδικό γκολ από στημένη φάση στο 36’, με κεφαλιά του Λούκασεν, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ και από αμυντική αδράνεια, τη μοναδική θα λέγαμε σε όλο το παιχνίδι. Μέχρι τότε ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που απειλήθηκε με την καλύτερη ευκαιρία των Ολλανδών να χάνεται στο 1’ μόλις λεπτό, αλλά η μπάλα έφυγε μόλις άουτ σε σουτ  του  Γιόχανμπακ που είχε βγει απέναντι από τον Πασχαλάκη. Για ένα διάστημα πέντε περίπου λεπτών ο ΠΑΣ έδειξε και πάλι να χάνει την αυτοκυριαρχία του, πολλοί φοβήθηκαν επανάληψη του εφιάλτη της Οντ, αλλά την τάξη αποκατέστησε ο Πασχαλάκης με δύο καίριες αποκρούσεις.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ ανέβασε την απόδοσή του, αν και οι Ολλανδοί ήταν πάντα επικίνδυνοι, ωστόσο και οι παίκτες του προσπάθησαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ευκαιρίες. Στην επιθετική λειτουργία εντοπίστηκε και χθες το αγωνιστικό του πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.
Πριν το σφύριγμα της έναρξης του παιχνιδιού δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι ο άπειρος σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ΠΑΣ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σαν ίσος προς ίσος την Άλκμααρ που είναι σαφώς πιο έμπειρη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το τελικό 1-0, ασφαλώς είναι ένα «πονηρό» και δύσκολο σκορ σε προκριματικούς αγώνες. Δεν παύει όμως να είναι και ένα αποτέλεσμα που μπορεί να ανατραπεί και ο ΠΑΣ να κάνει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα το ευρωπαϊκό του όνειρο.

Με την ίδια τακτική
Ο ΠΑΣ παρατάχθηκε με το ίδιο σχήμα και διάταξη που έπαιξε με τη Νορβηγική Όντ, με φανερό στόχο να κρατήσει το «μηδέν» παθητικό. Τερματοφύλακας ο Πασχαλάκης, στόπερ οι Μιχαήλ, Τζημόπουλο και Μπέριος, στα άκρα της άμυνας  οι  Καρανίκας και  Ναδάλες, αμευντικό χάφ ο Λίλα, έξω δεξιά και έξω αριστερά  οι Κοζορώνης και Ακόστας και στην επίθεση  οι  Γιάκος και Φερφελής.
Οι γηπεδούχοι με το σφύριγμα του διαιτητή ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και  έδειξαν – όπως άλλωστε το είχε επισημάνει και ο Γιάννης Πετράκης- ότι έχουν ποιότητα στην μεσοεπιθετική τους γραμμή. Ο ΠΑΣ Γιάννινα άντεξε στο συνεχές πρέσινγκ των Ολλανδών οι οποίοι δημιούργησαν αρκετές προϋποθέσεις για γκολ, χωρίς όμως και τη μεγάλη ευκαιρία, εκτός αυτής του 1’ λεπτού.
Σταδιακά οι παίκτες του ΠΑΣ άρχισαν να κερδίζουν χώρο στο γήπεδο και να επιχειρούν να φανούν απειλητικοί. Σε μια φάση μάλιστα λίγο έλλειψε να ακουμπήσουν το γκολ, αλλά ο Ναδάλες δεν πρόλαβε να σουτάρει μέσα από την περιοχή πέφτοντας από σπρώξιμο αμυντικού χωρίς να σφυριχτεί τίποτε από τον διαιτητή της συνάντησης, που ήταν ακριβώς δίπλα στη φάση.  Μετά το γκολ που ήρθε σε μια ανύποπτη στιγμή, οι Ολλανδοί έγιναν πιο απειλητικοί. Το πρόβλημα του ΠΑΣ και στα δύο ημίχρονα ήταν η αδυναμία των παικτών του να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους, γεγονός που έδινε τη δυνατότητα στους Ολλανδούς να  ανακτούν γρήγορα τον έλεγχο του παιχνιδιού. Συγκριτικά ο ΠΑΣ έκανε καλύτερη εμφάνιση στο β’ ημίχρονο,  ανέλαβε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες,  που όμως εξανεμιζόταν πριν μετατραπούν σε ευκαιρίες.  Στην άνοδο της απόδοσης έπαιξαν ρόλο και οι αλλαγές των Κούτρη, Μαμπουλού και Δώνη, που πήραν τις θέσεις των Φερφελή, Κοζορώνη και Γιάκου, οι οποίοι τα έδωσαν όλα- στο αμυντικό κυρίως κομμάτι- στο διάστημα που έπαιξαν.
• Διαιτητής ήταν ο  Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους με βοηθούς τους Αραβίρτα και Αλακάρε, επίσης από την Φινλανδία.

Οι φάσεις
•    1’ ο Γιόχανμπακ βγήκε απέναντι από τον Πασχαλάκη, αλλά λίγο προς τα πλάγια, έκανε το σουτ με την μπάλα να φεύγει άουτ.
•    7’ Σωτήρια  προβολή του Μιχαήλ στον Γιόχανμπακ που ήταν έτοιμος να σκοράρει σε κενή εστία.
•    13’ Βαθιά μπαλιά του Καρανίκα προς τον Ναδάλες, που την τελευταία στιγμή τον έκοψε ο Λούκασεν.
•     24'   ο Ακόστα έκανε την σέντρα, ο Γιάκος άφησε την μπάλα κάτω από τα πόδια του, πουέφτασε στο Ναδάλες, ο οποίος  αντί να σουτάρει έκανε προσποίηση και έδωσε το δικαίωμα στον αμυντικό να διώξει την μπάλα.
•    36’ ΤΟ ΓΚΟΛ: Ο Βάουτενς εκτέλεσε κόρνερ, ο Λούκασεν έκανε την κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, ο Γιάκος δεν μπόρεσε να τον κόψει και με κεφαλιά έκανε το 1-0. Ένα "φθηνό" γκολ που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
•    39’ και 40’ ο Πασχαλάκης κάνει δύο σωτήριες αποκρούσεις σε σουτ των Βαν Όφερεμ και Γιόχανμπακ αντίστοιχα.
•    47’  Σουτ  Γιόχανμπακ, η μπάλα βρήκε την πλάτη του Μπέριου
•    58  φοβερό σουτ του Γιόχανμπακ από πλάγια θέση, αναγκάζει τον Πασχαλάκη σε καταπληκτική επέμβαση.
Κίτρινες κάρτες είδαν για τον ΠΑΣ οι  Τζημόπουλος -  Καρανίκας και για τους γηπεδούχους ο Φλαρ.

Οι συνθέσεις
ΑΖ Άλκμααρ (John van den Brom): Ρόσετ, Γιόχανσον, Φλαρ, Γιόχανμπακς, Χαπς, Βαν Οφερεμ, Φέργκχοστ, Χένρικσεν, Σόουζα, Λούκασεν, Βάουτενς.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Καρανίκας, Ναδάλες, Μιχαήλ, Μπέριος, Τζημόπουλος, Λίλα, Κοζορώνης (61’ Κούτρης), Γιάκος (74’ Δώνης), Ακόστα, Φερφελής (50’ Μαμπουλού).

 

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

OLLANDIA FUN
- Παραλειπόμενα από την παρουσία του ΠΑΣ στο Άλκμααρ

- «Νέκρωσε» σχεδόν η κυκλοφορία στην πόλη των Ιωαννίνων την ώρα διεξαγωγής του παιχνιδιού του ΠΑΣ με την Άλκμααρ, καθώς φίλαθλοι και μη, είχαν «κολλήσει» μπροστά από τις τηλεοπτικές οθόνες.
- Το σφύριγμα της λήξης τους βρήκε ικανοποιημένους από την εμφάνιση, ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι μπορεί στον επαναληπτικό ο ΠΑΣ να πάρει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.
- Η Ολλανδική πόλη, από νωρίς χθες το πρωί είχε πάρει χρώμα «μπλε», όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι φίλοι του ΠΑΣ και να περπατούν στους δρόμους.
- Με συνθήματα και τραγούδια, δεν άργησαν να δώσουν τον ελληνικό τόνο σε δρόμους και πλατείες του Άλκμααρ.
- Οι ΠΑΣολέδες, άρχισαν να φτάνουν στο γήπεδο δύο ώρες πριν τον αγώνα κατά παρέες.  
- Υπερσύγχρονο, λειτουργικότατο και επιβλητικό,  το AFAS Stadion, η έδρα της ΑΖ Άλκμααρ βρίσκεται σε ένα προάστιο της ολλανδικής πόλης και έχει χωρητικότητα 17.000 θέσεων.
- Βροχερός ο καιρός στο  Άλκμααρ, θύμισε αρκετά τα φθινοπωρινά Γιάννενα, όπου η βροχή ξεκινάει και ...ξεχνά να σταματήσει. Ας σημειωθεί ότι κατά διαστήματα έβρεχε και την ώρα του αγώνα.
- «Vaarwel  Stefan RIP»  έγραφε πανό των φίλων του ΠΑΣ Γιάννινα σε ένδειξη συμπαράστασης  για τον Στεφάν Κοπς, φίλαθλο της Άλκμααρ που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο την Παρασκευή. Στη  μνήμη του φίλου τους οι οπαδοί της Άλκμααρ γύρισαν τις πλάτες τους και έδειχναν αναμνηστικές  φανέλες  με το νούμερο 28, την ηλικία του αδικοχαμένου Ολλανδού φιλάθλου.
- «Γιώργο Τσεκούρα θα είσαι πάντα μαζί μας» ήταν το μήνυμα των φίλων του ΠΑΣ που ακούστηκε από τα μεγάφωνα του AFAS Stadion για τον πρόσφατα αδικοχαμένο οπαδό του ΠΑΣ.
- Με κασκόλ του ΠΑΣ Γιάννινα και της Άλκμααρ κάθισε στα επίσημα του AFAS Stadion ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης.
- Μέχρι και από το Ντιτρόιτ της Αμερικής ήρθε φίλαθλος του ΠΑΣ Γιάννινα για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα. Αρκετοί ήταν και οι φίλαθλοι που έφτασαν στο Άλκμααρ από διάφορες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης…
- Στο ξενοδοχείο  Van der Valk Aker Sloot διέμεινε ο ΠΑΣ στο Άλκμααρ κατά την παραμονή του στην Ολλανδία. Ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με εγκαταστάσεις ιδανικές για αποστολές ομάδων. Μάλιστα, άνθρωπος του ξενοδοχείου περίμενε την αποστολή στην άφιξή της στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ για να τους μεταφέρει με πούλμαν στο Άλκμααρ. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου είχαν ετοιμάσει και μια φώτο σε tablet που έγραψε «ΠΑΣ Γιάννινα, καλώς ορίσατε».
- Εντυπωσιασμένος ήταν ο Γιώργος Χριστοβασίλης από την ποιότητα του γηπέδου AFAS Stadion της  ΑΖ Άλκμααρ. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ εκτός από το παιχνίδι, παρακολούθησε και την τελευταία προπόνηση της ομάδας την Τετάρτη συνοδευόμενος από τον γιο του Παναγιώτη. Μάλιστα έκανε και χιούμορ λέγοντας για τους κουβάδες που χρειάζεται το γήπεδο, θυμίζοντας δηκτικά την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Γιάννενα.
- Η αναφορά στους κουβάδες σαφώς παρέπεμπε στους... κουβάδες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ στη Λιμνοπούλα για τα νερά της βροχής όταν έσταζε η οροφή του κλειστού. Θλιβερές οι συγκρίσεις και μελαγχολικές…
- Σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα έγινε η επίσημη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, παραμονή του αγώνα. Οι άνθρωποι της Άλκμααρ είχαν ετοιμάσει καφέδες και αναψυκτικά για τον προπονητή Γιάννη Πετράκη και τον Άντι Λίλα που εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ.
- Την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Άλκμααρ είχαν τα μέλη της αποστολή του ΠΑΣ που έκαναν βόλτα στην γραφική ολλανδική πόλη. Μάλιστα έκαναν κι αρκετές αγορές για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην Ελλάδα.
- Ένα εκπληκτικό καμβά έχουν φτιάξει οι άνθρωποι της Άλκμααρ σε μία από τις υπόγειες διαβάσεις που οδηγεί στο γήπεδο. Δεν είναι ακριβώς γκράφιτι, είναι σαν ξυλογραφία και απεικονίζει από την μία μεριά το σήμα της ομάδας και από την άλλη ποδοσφαιριστές-σύμβολα για την ΑΖ Άλκμααρ.
- Με την πτήση της Aegean από Αθήνα για Άμστερνταμ «πέταξε» και ο διαιτητής  Χαράλαμπος Καλογερόπουλος. Ο Αθηναίος ρέφερι ήταν ο διαιτητής της χτεσινής αναμέτρησης  Χέρακλες Αλμέλο της Ολλανδίας με την Αρούκα από την Πορτογαλία. Μαζί του και οι βοηθοί του Κούλα Χασάν και Πετρόπουλος, αλλά και ο τέταρτος Κυζάς.