Η Αποκεντρωμένη Δ/ση Ηπείρου είπε ΝΑΙ στην εγκατάσταση βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.

- Χωρίς όμως να προηγηθεί ευρύς ενημερωτικός διάλογος με τους άλλους φορείς που διαφωνούν (επιχειρήσεις στην περιοχή, Δήμος Ζίτσας, Περιφέρεια Ηπείρου, Φορέας Διαχείρισης  της Λίμνης, Επιμελητήριο Ιωαννίνων κ.ά.

EGGRAFO BIOAERIO

 • Τι κι αν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων από όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, με το θέμα να φθάνει μέχρι και το αρμόδιο Υπουργείο, μετά από ερώτηση του βουλευτή Κ. Τασούλα;
Απ’ ότι φάνηκε, δεν μέτρησε η αρνητική στάση του Δήμου Ζίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και άλλων φορέων, αφού την Παρασκευή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας άναψε το «πράσινο φως» για εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου στη Ζίτσα. Έτσι, μετά την θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ),  ο συντονιστής της κ. Βασ. Μιχελάκης έβαλε την υπογραφή του, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να επιζητά την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
Χωρίς ενημερωτικό διάλογο…
Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις είναι ότι δεν υπήρξε ευρύς ενημερωτικός διάλογος, ανοιχτός στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους φορείς, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, εδικά για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα. Για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εγκατασταθούν τέτοιες μονάδες στην ΒΙ.ΠΕ. χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, αυτό θα το πουν οι επιστήμονες. Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» χωρίς ουσιαστική διαβούλευση (όχι μόνο σε κλειστές συνεδριάσεις), είναι αυτό που κυρίως ξεσηκώνει την τοπική κοινωνία και τους φορείς που αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι θα φτάνουν τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων, τις οποίες δεν μπορεί να «σηκώσει» η περιοχή, με τον κίνδυνο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης να είναι μεγάλος.
Η πρώτη άδεια
Η πρώτη άδεια λοιπόν που υπεγράφη από τον κ. Μιχελάκη την Παρασκευή και αφορά την  εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου ονομαστικής ισχύος 2MW, αναμένεται ν’ ανοίξει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες τέσσερις, αφού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την απόφαση, η μονάδα ετησίως θα διαχειρίζεται συνολικά 33.000 τόνους κοπριάς πουλερικών (46% ξηρά ουσία), 15.000 τόνους κοπριάς χοίρων (6% ξηρά ουσία), 20.000 τόνους τυρόγαλα (6% ξηρά ουσία), καθώς και 2.000 τόνους φυτικά ενσιρώματα (30% ξηρά ουσία), και με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης θα παράγει βιοαέριο. Στη συνέχεια το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Γιατί τόση βιασύνη;
Πάντως το ερώτημα γιατί τόσο βιασύνη στο να δοθούν οι άδειες, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Κι αυτό μάλιστα όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος απαντώντας στον βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασούλα  μιλούσε για νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για παρόμοιες επενδύσεις, δηλώνοντας όμως αναρμόδιος, πετώντας το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να έχει εκείνη την ευθύνη, την οποία τελικά και πήρε εγκρίνοντας την αδειοδότηση.
Αλλά ούτε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, που ζητούσε το «πάγωμα» των διαδικασιών αδειοδότησης εισακούστηκε, την ώρα μάλιστα που και ο ίδιος ο αναπλ. Υπουργός δεσμεύθηκε για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.