Συνεχίζεται η ένταση  για τον τρόπο λειτουργίας του νέου κτιρίου

Στα «ύψη το θερμόμετρο» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

- Θέμα ασφάλειας ασθενών και προσωπικού θέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων, που θα ενημερώσει και την Εισαγγελική Αρχή

- Καταγγελίες κατά Διοίκησης για κλίμα παρασκηνίου, αμφισβήτησης θεσμικών οργάνων, καρατομήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών

PANEP NOSOKOMEIO AYTOK

 • «Καζάνι που βράζει» είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εξαιτίας του σχεδίου της υπό τον κ. Βασίλη Τσίκαρη διοίκησής του να μεταφέρει κλινικές και να ανοίξει νέα στο 4ο κτίριο, με το υπάρχον προσωπικό και προϋπολογισμό. Ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνει λόγο μάλιστα για «εν δυνάμει επικίνδυνες για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων συνθήκες που διαμορφώνονται», για τις οποίες θα προχωρήσει σε ενημέρωση και της Εισαγγελίας Ιωαννίνων.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του νοσοκομείου, συζητήθηκαν σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την περασμένη Τρίτη. Στην απόφασή της κάνει λόγο για «διαμόρφωση κλίματος παρασκηνίου, εκτεταμένης σύγκρουσης και αμφισβήτησης θεσμικών οργάνων και εργαζομένων του νοσοκομείου που αμφισβητούν τα σχέδια της Διοίκησης». Καταγγέλλει επίσης «καρατόμηση και αντικατάσταση στελεχών της νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας από τη διοίκηση με την προσδοκία ότι θα εξαλειφθούν εμπόδια αντιστάσεων και αντιρρήσεων στους σχεδιασμούς της και θα παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι».
Η τακτική αυτή, κατά το Σύλλογο Εργαζομένων «βρίσκει ανταπόκριση από τη νέα νοσηλευτική διεύθυνση που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις που κάνει μεθόδους απαξίωσης της προσφοράς των συναδέλφων ενοχοποιώντας συλλήβδην το νοσηλευτικό προσωπικό για μειωμένη προσφορά και ζητά από τους προϊσταμένους συμμόρφωση χωρίς καμία αντίρρηση στους σχεδιασμούς της».
Στήριγμα στη Διοίκηση
Τα όσα συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση και οι αιχμές κατά της Διοίκησης, προκάλεσαν την αντίδραση της συνδικαλιστικής παράταξης «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση», η οποία χρειάστηκε να εκδώσει δύο ανακοινώσεις για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας και να στηρίξει τις επιλογές της Διοίκησης. Η πρώτη εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και απαντούσε με ειρωνικό τρόπο στις τρεις παρατάξεις ΠΑΜΕ – ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ που ταυτίζονται στο θέμα που έχει προκύψει για τη μεταφορά κλινικών στο νέο κτίριο. Χθες βράδυ ωστόσο επανήλθε αμφισβητώντας τη νομιμότητα της Γενικής Συνέλευσης και κάνοντας λόγο για «προαποφασισμένες αποφάσεις».
Η παράταξη θέτει από την πλευρά της διάφορα ερωτήματα, χωρίς να παίρνει θέση επί της βασικής αντίθεσης της πλειοψηφίας του Συλλόγου, στο ότι δηλαδή η Διοίκηση προχωρά σε μετακινήσεις κλινικών και ίδρυση νέων, χωρίς πρόσθετο προσωπικό και αύξηση του προϋπολογισμού. Θέτει δε το ερώτημα,  αν θέλει μετακινήσεις με αξιοκρατία και σε συνεννόηση με εργαζόμενους, ενώ … αναρωτιέται και για το «τι εννοούν άραγε μιλώντας για καρατομήσεις;». Στο δια ταύτα, κατηγορούν τις άλλες παρατάξεις ότι έχουν σκοπό «να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στο νοσοκομείο, για να αποκομίσουν συνδικαλιστικά και πολιτικά οφέλη».
Προβλήματα από την αρχή
Ο Σύλλογος Εργαζομένων, κάνει πάντως διαφορετικές εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει ήδη από την περίοδο του σχεδιασμού, αλλά και τα πρώτα βήματα υλοποίησης του σχεδίου, εκτός των αμφισβήτησης όλων των κλινικών, της διαμόρφωσης κλίματος παρασκηνίου, τις αντικαταστάσεις στελεχών κ.α., προκύπτουν προβλήματα, όπως είναι και «η μείωση της δύναμης κλινικών για εξοικονόμηση προσωπικού σε περίοδο αύξησης της προσέλευσης ασθενών και διαμόρφωσης επικίνδυνης αναλογίας υγειονομικού προσωπικού/ασθενών», «η επικίνδυνη αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και η επικίνδυνη χειροτέρευση των ωραρίων εργασίας του προσωπικού σε κυλιόμενο ωράριο {… } Οι συνθήκες που διαμορφώνονται αντικειμενικά μειώνουν την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης».
Ο Σύλλογος ζητά επίσης την απόσυρση της απόφασης για τη μέτρηση βαρύτητας των κλινικών που έδωσε αποτελέσματα αναντίστοιχα της πραγματικότητας του Π.Γ.Ν.Ι., η οποία- όπως αναφέρει- αφήνει ακάλυπτες- αδιαβάθμητες κλινικές και χώρους του νοσοκομείου και οδηγεί σε λάθος απεικόνιση της συνθετότητας και βαρύτητας λειτουργίας του Π.Γ.Ν.Ι.. Θέτει επίσης διάφορα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, προσλήψεις κ.α., ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και κρίσεις προϊσταμένων όλων των επιπέδων, «ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες από τη διοίκηση αντικαταστάσεις προϊσταμένων και να σταματήσει το κλίμα ανασφάλειας που αυτό δημιουργεί».
Καταλήγοντας ο Σύλλογος, εκτός της ενημέρωσης της Εισαγγελικής Αρχής, ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε δίωρη στάση εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση, επίδοση της απόφαση σε 6η ΥΠΕ και Υ­πουρ­γείο.