Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (υπ. Πρύτανης): Στόχος μου ένα διευρυμένο ισχυρό Πανεπιστήμιο...

- Μιλάει αποκλειστικά στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Ιατρικής που μεθαύριο διεκδικεί την Πρυτανεία του Ανωτάτου Ιδρύματος της Ηπείρου

GEORGIOY IOANNIS2

 • «...Η επόμενη Πρυτανεία θα πρέπει να δει με προσοχή και να επιλύσει τις μεγάλες ελλείψεις του Ιδρύματός μας, την απορρόφηση του ΤΕΙ και, κυρίως, να διαμορφώσει μια στρατηγική ανάπτυξης και ουσιαστικής αναβάθμισης του Πανεπιστημίου μας, συγκεράζοντας διαφορετικές απόψεις, τάσεις και στάσεις».
Μ’ αυτές τις ουσιαστικές λέξεις ο Καθηγητής Ιατρικής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Ιωάννης Γεωργίου, ο οποίος στις εκλογές της Τετάρτης διεκδικεί το αξίωμα του Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνοψίζει το όραμα που έχει για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου.
 Με καθαρό και σαφή λόγο, χωρίς αοριστίες και αβάσιμα επιχειρήματα, μιλώντας σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη στον «Π.Λ.», τονίζει ότι οι θέσεις του έχουν ως κεντρικό άξονα όχι τη δημιουργία ενός απλά διευρυμένου Πανεπιστημίου, αλλά ενός Ισχυρού Πανεπιστημίου που θα αποτελεί το έμβλημα της πόλης μας!
Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του υποψήφιου Πρύτανη έχει ως εξής:
• Κύριε Γεωργίου, τι σας ώθησε να δηλώσετε υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές που επηρεάζουν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
- Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση, η οποία βασίζεται στην επίγνωση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα διαχρονικά σε επίπεδο προσωπικού, διοικητικής διάρθρωσης, υποδομών και χρηματοδότησης. Τα προβλήματα αυτά  έχουν επιταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, η οποία στερεί πόρους απαραίτητους για τη λειτουργία του Ιδρύματος και έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση του προσωπικού. Η μακροχρόνια παρουσία μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μου έχει δώσει την ευκαιρία να διαπιστώσω, εκ των έσω, τα προβλήματα αυτά, να αναλογιστώ και να συζητήσω πιθανές λύσεις, να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με χειρισμούς προηγούμενων Πρυτανικών Αρχών.
Σε αυτό το κρίσιμο, για το μέλλον του Πανεπιστημίου, σημείο απαιτείται μια νέα προσέγγιση των προβλημάτων και  μια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης των φλεγόντων ζητημάτων. Η επόμενη Πρυτανεία θα πρέπει να δει με προσοχή και να επιλύσει τις μεγάλες ελλείψεις του Ιδρύματός μας, την απορρόφηση του ΤΕΙ και, κυρίως, να διαμορφώσει μια στρατηγική ανάπτυξης και ουσιαστικής αναβάθμισης του Πανεπιστημίου μας, συγκεράζοντας διαφορετικές απόψεις, τάσεις και στάσεις.
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς σας;
- Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία του, να δικαιώσει τη μακροχρόνια ιστορία του και να σεβαστεί τη σπουδαία παράδοσή του. Βασικός σκοπός μου, είναι η προστασία των συμφερόντων του Δημόσιου Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όλων των Σχολών και των Τμημάτων του, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και τις δικές της επιλογές.  Οι Πρυτανικές Αρχές οφείλουν να υποστηρίξουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να ακολουθήσει τις δικές του συντεταγμένες, να εξυπηρετήσουν τις δικές του, ιδιαίτερες, ανάγκες. Πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο Πανεπιστήμιο. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να βελτιώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς την εκπαιδευτική του διαδικασία, να εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους και οικονομική ενίσχυση, να διεκδικεί την ενίσχυσή του με προσωπικό και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, να επιδιώκει την εσωτερική και διεθνή αναγνώρισή του, να αφουγκράζεται και να κατανοεί τις ανάγκες της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας και να επιδιώκει, μέσα από το πρόγραμμά του και τις δράσεις του, να δίνει λύσεις στις ανάγκες αυτές.

PANEPISTHMIO IOAN

• Σε ποιους άξονες στηρίζεται το όραμά σας για ένα διαρκώς εξελισσόμενο Πανεπιστήμιο;
- Στο επίκεντρο των αρχών και των θέσεών μου βρίσκεται  η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών  προϋποθέσεων φοίτησης και φοιτητικής μέριμνας. Είναι πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο να αποδείξει στους φοιτητές του ότι τους νοιάζεται ουσιαστικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να καλλιεργήσει το σεβασμό των φοιτητών προς το Πανεπιστήμιο.
Σημαντικότατος είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της πολιτικής του Ιδρύματος με πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, ολοκληρωμένες υποδομές, υποστήριξη των Τμημάτων και Εργαστηρίων και διασύνδεση των Τμημάτων μεταξύ τους. Επίσης απαιτούνται, οικονομική και διοικητική υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας, υποτροφίες και διεθνείς συνεργασίες.
Η σύνταξη διοικητικού οργανογράμματος, η τυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών, οι ψηφιακές υπηρεσίες και η ενίσχυση των Τμημάτων του υπάρχοντος Πανεπιστημίου, που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, είναι βασικοί άξονες για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Η δημιουργία κτιριακών  υποδομών είναι απαραίτητη για να  στεγάσει Τμήματα και Σχολές, αφού, όμως, πρώτα εκπονηθεί  προσεκτικός σχεδιασμός  ώστε να υπάρχει σεβασμός του περιβάλλοντος χώρου και, το κυριότερο, χωροταξική διευκόλυνση της λειτουργίας και της αλληλεπίδρασης των Σχολών και των Τμημάτων.
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν επιτρέπεται να έχει άλλη επιλογή από το να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, Το πλαίσιο λειτουργίας πρέπει να βασίζεται σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης, σεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
• Οι εκλογές της 6ης Ιουνίου, πραγματοποιούνται με φόντο το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μια πρωτοβουλία που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ανήκετε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι μέσω αυτού, καταργείται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Ποιο θα ήταν για εσάς το ιδανικό Πανεπιστήμιο;
- Όπως είχα αναφέρει και κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς μου, δε μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς μία τόσο μεγάλη αλλαγή με το χαρακτήρα του επείγοντος. Οι μεγάλες ανατροπές των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, που φέρνει το Σχέδιο Νόμου, και ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Τμημάτων χωρίς σχεδιασμό και πρόνοια για προσωπικό και χρηματοδότηση  δημιουργούν αβεβαιότητα και σοβαρές επιφυλάξεις για το εγχείρημα. Αβεβαιότητα και σοβαρές επιφυλάξεις, που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες  αν αναλογιστεί κανείς την αμφισβητήσιμη βιωσιμότητα κάποιων Τμημάτων του ΤΕΙ, που επίσης, προτείνεται με το Σχέδιο Νόμου, να απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και την απουσία χειροπιαστών αντισταθμιστικών μέτρων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρειάζεται, πρωτίστως,  αναβάθμιση και όχι απλά αύξηση των Τμημάτων του με την απορρόφηση των ΤΕΙ. Ως εκ τούτου, ο χειρισμός του θέματος απαιτεί να προταθούν και να υποστηριχτούν τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς της προσπάθειας και το Ίδρυμα υποδοχής, και αφορά σε 3 άξονες.
Ο πρώτος είναι αυτός του σχεδιασμού από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω των συλλογικών του οργάνων, του τρόπου εμπλουτισμού των γνωστικών του αντικειμένων και της δημιουργίας Τμημάτων και Σχολών.
Ο δεύτερος προϋποθέτει τη συνεργασία με τα όργανα του ΤΕΙ και την εκτίμηση της βιωσιμότητας Τμημάτων, που παραπαίουν, και που η απορρόφησή τους δε θα μείωνε μόνο το Ακαδημαϊκό κύρος του Ιδρύματος αλλά  θα αποτελούσε και μεγάλο βαρίδι στην προσπάθεια αναβάθμισης του Πανεπιστημίου. Ο τρίτος άξονας είναι αυτός του καθορισμού συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων ένταξης των Τμημάτων του ΤΕΙ και προσδιορισμού των αναγκών, που θα προκύψουν με τη διαδικασία της απορρόφησης. Τα μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν την αίσθηση ότι η ‘άνωθεν’ επιβολή νόμων, που υπερισχύουν κάθε άλλου υπάρχοντος κανονιστικού νομικού πλαισίου, από τη μια διαταράσσει τη διαδικασία ένταξης του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ και από την άλλη δυναμιτίζει την προσπάθεια  σχεδιασμού ενός υγιούς Πανεπιστημίου.
• Ποιο είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα Πρυτανική Αρχή;
- Το νέο Πρυτανικό σχήμα χρειάζεται να χειριστεί την όλη διαδικασία όχι ως μια οριζόντια διαδικασία, αλλά ως μια δυναμική, διαρκή και ανοιχτή διαδικασία, και να τη ‘χρησιμοποιήσει΄ ως μια ευκαιρία να επανεκτιμήσει τις ανάγκες του, τις προτεραιότητές του, τη δομή του και τη λειτουργία του.  Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι από τη διαδικασία της απορρόφησης θα προκύψει μια μεγάλη επιβάρυνση για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης των Τμημάτων του ΤΕΙ. Η απορρόφηση των ΤΕΙ απαιτεί σχεδιασμό και γενναία στήριξη των υπαρχόντων Διοικητικών Δομών, Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου ώστε να αντέξουν το βάρος της απορρόφησης.   
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι από τα ελάχιστα Πανεπιστήμια της χώρας, που λειτουργεί σε ενιαίο χώρο Πανεπιστημιούπολης, εξασφαλίζοντας δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας, συνεργασίας και διακίνησης ιδεών μεταξύ των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Η Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων θα μπορούσε,  με την κατάλληλη υποστήριξη και το σχεδιασμό,  όχι μόνο να φιλοξενήσει υπάρχοντα και νέα Τμήματα αλλά και να αποτελέσει  ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο στα μέτρα των αναγνωρισμένων διεθνών Πανεπιστημίων. Το Ερευνητικό Κέντρο, που αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου ως Κέντρο Έρευνας Ηπείρου (ΚΕΗΠ), και , που κατά τη γνώμη μου,  θα πρέπει να ονομαστεί Κέντρο Έρευνας Ιωαννίνων, είναι προς την κατεύθυνση αυτή αλλά, και πάλι, η Ίδρυση και λειτουργία του προϋποθέτουν κανόνες και συγκεκριμένους όρους.
Συνοψίζοντας, οι θέσεις μου έχουν ως κεντρικό άξονα όχι τη δημιουργία ενός απλά διευρυμένου Πανεπιστημίου αλλά ενός Ισχυρού Πανεπιστημίου. Ενός Πανεπιστημίου που θα προφέρει τα μέγιστα στις Ανθρωπιστικές, Παιδαγωγικές και Βασικές Επιστήμες,  στις Πολυτεχνικές, Καλλιτεχνικές Σπουδές  και στην Υγεία και θα αποτελεί το έμβλημα της πόλης μας. Ενός  Πανεπιστημίου, που, με την ποιοτική διδασκαλία και τη διακεκριμένη έρευνα, θα εξασφαλίζει στους αποφοίτους της προϋποθέσεις για καλύτερη επαγγελματική  αποκατάσταση. Η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης, της έρευνας, της διοίκησης και της παραγωγής νέας γνώσης υψηλής ποιότητας με διαφάνεια, αξιοκρατία και συνέπεια είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρέπει να χάσει.