Σήμερα (7 μ. μ.) συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων

Οι Ηπειρώτες στέλνουν το δικό τους ειρηνικό μήνυμα για τη Μακεδονία

- Συμμετέχουν δεκάδες σύλλογοι και φορείς, με σύνθημα «το όνομά μας είναι η ψυχή μας…»

- Θέμα ημερών η συμφωνία λέει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

SYLALLHTHRIO THESSALONIKH

 • Με σύνθημα «το όνομά μας είναι η ψυχή μας…», σήμερα στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων και σε άλλες 20 πόλεις της χώρας συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Τα συλλαλητήρια, αναμένεται να πάρουν μορφή ειρηνικής μαζικής διαμαρτυρίας για την  προωθούμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες -οι περισσότερες από τους γείτονες- θα περιλαμβάνουν ως δεύτερο συνθετικό το όνομα της Μακεδονίας, χωρίς να διασφαλίζονται τυχόν μελλοντικές αλυτρωτικές βλέψεις και διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.
Στα Γιάννενα την διοργάνωση του Συλλαλητηρίου, που έχει μοναδικό στόχο «τη μη εκχώρηση των ιστορικών δικαίων της Μακεδονίας», έχουν αναλάβει από κοινού οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ιωαννίνων, η Ένωση Χειμαριωτών «η Χειμάρρα», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ιωαννίνων, η Αυτόνομη Φοιτητική Κίνηση «Τόλμη», ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων, ο Ιεραποστολικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Απόστολος Παύλος», ο Σύλλογος «Ενωμένη Ρωμιοσύνη».
Πέραν αυτών, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και άλλοι σύλλογοι και φορείς, ανακοινώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει η Ένωση Αποστράτων Χωροφυλακής- Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου.
Στο συλλαλητήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετάσχει και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Στο αποψινό συλλαλητήριο, αναμένεται να μετάσχουν επίσης και μεμονωμένοι πολίτες από άλλες περιοχές της Ηπείρου, που θα μετακινηθούν με δικά τους αυτοκίνητα.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Εν τω μεταξύ παρά την  προθυμία του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία με σύνθετη ονομασία, κάτω και από τις πιέσεις Αμερικανών και Γερμανών, στα Σκόπια  οι αντιδράσεις εξακολουθούν να είναι έντονες και αυτό παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνησή τους κάνει τις μικρότερες παραχωρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει,  η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο διαπραγματεύτηκε με το χειρότερο όνομα τη «Δημοκρατία του Ίλιντεν», που το πήραν πίσω μετά την γενική κατακραυγή που υπήρξε για την πρωτοφανή ιστορική άγνοια του κ. Τσίπρα, αλλά αποδέχεται  την «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».  
Η πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη  επικοινωνία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινωθεί η συμφωνία στη λύση που σχεδιάζουν οι δύο τους, καθυστερεί με τον Ζάεφ να δηλώνει χθες, ότι αυτή «είναι θέμα ημερών».
Ερωτηθείς για τις τρεις προτάσεις ονομάτων (σ.σ «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας: «Μην βιαστείτε για τις λεπτομέρειες, μόλις υπάρξει συμφωνία οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για αυτή και για το περιεχόμενο της».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επίσης κατέστησε σαφές πως η διαδικασία είναι στο τέλος και πιστεύει ότι θα είναι ευτυχισμένη και επιτυχημένη, προφανώς για τα συμφέροντα της χώρας του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις, αφού η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε αναλυτική ενημέρωση για τα βασικά σημεία της προωθούμενης συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του Κόμματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αγωνιά να βρεθεί πάση θυσία μια λύση για το Σκοπιανό που θα εξυπηρετεί διεθνείς σκοπιμότητες, όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση.
Επιτέθηκε και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι μοιάζει περισσότερο να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τα εθνικά συμφέροντα, ενώ τον κατηγόρησε για «απροκάλυπτη και έμφυτη αλαζονεία».
Προσέθεσε αιχμηρά ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη σοβαρότητα που απαιτείται για να διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.