Ξεκινούν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ με Νεοελληνική Γλώσσα

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών από σήμερα και 1.530 Γιαννιωτόπουλα!

- Μιχ. Ράπτης (Δ/ντής Δευτεροβάθμιας): Όλα τα εξεταστικά κέντρα μας είναι Αέτοιμα για τις εξετάσεις

- Μηνύματα και ευχές προς τους υποψηφίους

PANELLADIKES

Kορυφώνεται από σήμερα η αγωνία χιλιάδων μαθητών που διεκδικούν μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω της καθιερωμένης ετήσιας «μάχης» των Πανελλαδικών.
Οι εξετάσεις ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ενώ αύριο στον στίβο τους θα ριχτεί η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια.
Στον Νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας ελαφρώς τους 1.500, με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Μιχάλη Ράπτη να διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία.
Τις ευχές τους προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εκφράζουν εκπρόσωποι της πολιτικής και φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Πρεμιέρα με Γλώσσα
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κάνουν πρεμιέρα σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις, με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ να δοκιμάζουν πρώτοι την τύχη τους. Αύριο, Παρασκευή στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων που αποτελούν και τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων των εξετάσεων.
Η Νεοελληνική Γλώσσα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Έκθεση, είναι μεταξύ των μαθημάτων που δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους. Ενδεικτικά, πέρυσι στο μάθημα μόνο το 1,25% βαθμολογήθηκε με πάνω από 18. Στον αντίποδα, το 13,58% βαθμολογήθηκε με κάτω από 10, με την πλειονότητα των υποψηφίων να συνωστίζεται στις μεσαίες βαθμολογίες.
Φέτος υπάρχει και μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά στις Πανελλαδικές σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε το επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση σ’ αυτά  μπορούν να το κάνουν χωρίς να «εγκλωβίζονται» σε ένα πεδίο καθώς τα Παιδαγωγικά περιλαμβάνονται πλέον και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Στο Νομό Ιωαννίνων
Όσον αφορά στον Νομό Ιωαννίνων, φέτος στη «μάχη» των Πανελλαδικών έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 1.300 απόφοιτοι Γενικών Λυκείων και άλλοι 230 απόφοιτοι ΕΠΑΛ. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι που Πανελλαδικές έδωσαν κάτι παραπάνω από 1.300 Γιαννιωτόπουλα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, συνολικά για το 2018 – 2019 οι θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι 74.692. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των Στρατιωτικών Σχολών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων Μιχάλης Ράπτης διαβεβαίωσε πως όλα τα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα της περιοχής μας είναι έτοιμα ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Έστειλε δε τις ευχές τους στους υποψηφίους των Πανελλαδικών τονίζοντας τα εξής: «Όπως κάθε χρόνο, η προσπάθεια και η αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους φτάνεις το τέλος της. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και τους προτρέπουμε να είναι αισιόδοξοι, ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Και δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχει πάντα και μια δεύτερη ευκαιρία».
Ευχές από τις Αρχές
- Σε μήνυμά του με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τονίζει απευθυνόμενος στους μαθητές: «Οι Πανελλήνιες εξετάσεις σηματοδοτούν το τέλος μιας ακόμη χρονιάς, που περιελάμβανε καλές και κακές στιγμές, συγκινήσεις και προσπάθεια για όλους σας. Ήρθε η ώρα, ο κόπος και ο ιδρώτας που καταβάλατε όλοι οι υποψήφιοι να ευοδωθεί στην εξεταστική διαδικασία. Η προσπάθεια αυτή είναι ούτως ή άλλως επιτυχής ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επειδή προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία σε όλους σας. Ένα μάθημα ζωής για την προσπάθεια, το κουράγιο, τη δύναμη, την επιμονή και την υπομονή».
- Μήνυμα για τις Πανελλαδικές έστειλε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Ηπείρου Αντιγόνη Φίλη. Απευθυνόμενη στους υποψηφίους τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την έναρξη των εξετάσεων ολοκληρώνεται ένας κύκλος και καλείστε να δώσετε μία από τις πολλές μάχες στη ζωή σας, ίσως την σημαντικότερη. Δουλέψατε σκληρά με επιμονή, υπομονή, κόπο και θυσίες για να φτάσετε ως εδώ, με την συμπαράσταση των γονέων και των εκπαιδευτικών σας, που σας στήριξαν σε όλο αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης έως σήμερα. Να θυμάστε πως το άγχος είναι κακός σύμβουλος, να είστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι».
- Ο Δήμαρχος Iωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στο δικό του μήνυμα τονίζει προς τους μαθητές: «Κάθε εξεταστική διαδικασία προκαλεί άγχος και πίεση, γι’ αυτό σας προτρέπω να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να είστε ήρεμοι, νηφάλιοι και προσηλωμένοι στο στόχο σας.  Με επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία, η προσπάθειά σας θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι εξετάσεις αυτές αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία σας, δεν  είναι όμως η τελευταία ευκαιρία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας σταθμός, μια πρόκληση, μια ευκαιρία, από τις πολλές που θα συναντήσετε μπροστά σας. Συνεχίστε τον αγώνα σας, για να κατακτήσετε τη γνώση, να εκπληρώσετε τα όνειρά σας».
- Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημειώνει από την πλευρά του: «Αγαπητά παιδιά, βρίσκεστε στην τελική ευθεία του μαραθωνίου που θα σας ανοίξει μία νέα πόρτα στην ενήλικη ζωή σας. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ο πρώτος σας μεγάλος αγώνας και αποτελούν αφετηρία για την καινούρια διαδρομή που ονειρεύεστε. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας αποτελώντας για όλους μας παράδειγμα δημιουργικότητας  και δύναμης».
- Τις ευχές του για καλή επιτυχία στο δρόμο των Πανελλαδικών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Ηπείρου, προτρέποντας τους υποψηφίους να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους.