Ξεκάθαρο στίγμα έδωσε χθες ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

«Ναι» με… αστερίσκους στην ενοποίηση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου!

- Παρατηρήσεις και ενστάσεις έχουν καταγραφεί, θα συζητηθούν με το Υπ. Παιδείας για να βρεθεί μία χρυσή τομή, ανέφερε ο νεοεκλεγείς Πρύτανης

- Δημόσια συγχαρητήρια από τον Γ. Καψάλη

PANEPISTHMIO METABATIKO

 • Η ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι το μείζον θέμα το οποίο απασχολεί ήδη τη νεοεκλεγείσα Πρυτανική Αρχή, έστω κι αν αυτή θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της σε τρεις μήνες περίπου.
Με τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη στο «τιμόνι» του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου η διαδικασία είναι σαφές πως θα προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προσκόμματα, καθώς ο ίδιος διάκειται θετικά στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, έχοντας ωστόσο επιμέρους ενστάσεις, αλλά και προτάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει το πράγμα. Όλα αυτά θα συζητηθούν τόσο με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα όσο και με τον Κ. Γαβρόγλου, όπως τόνισε χθες στις πρώτες δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς Πρύτανης.
Ο ίδιος πάντως, όσον αφορά στην ενοποίηση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση αλλά και στον αριθμό των τμημάτων που θα ιδρυθούν. Δηλώσεις έκανε χθες και ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης συγχαίροντας όλους όσοι συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στις πρυτανικές εκλογές.
«Γίναμε πιο σοφοί…»
O νεοεκλεγείς Πρύτανης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε χθες τις δηλώσεις του ευχαριστώντας όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης της Πρυτανικής Αρχής, αλλά και τους υποψήφιους για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκαν. «Σε όλους μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε μία επαφή, να συζητήσουμε με τα Τμήματα, με τη Διοίκηση, με την Οργάνωση του Πανεπιστημίου. Όλοι μας βγήκαμε πιο σοφοί και αντιληφθήκαμε καλύτερα τη λειτουργία του ιδρύματος», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα συνεχάρη τους τρεις νεοεκλεγέντες Αντιπρυτάνεις, την Εφορευτική Επιτροπή των πρόσφατων εκλογών για την ομαλή διεξαγωγή τους, καθώς και το γραφείο του Πρύτανη για την υποστήριξη που παρείχε σε όλη τη διαδικασία.
Επαφές με όλους
Δεν προτίθεται να χάσει χρόνο ο κ. Αλμπάνης. Όπως είπε, έχει καταγράψει όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα και σκοπεύει πριν αναλάβει, ως τα μέσα Ιουλίου, να έχει συναντήσεις με όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, κυρίως με τα μέλη ΔΕΠ, τους Προέδρους και τους Κοσμήτορες των Σχολών ώστε να ξανασυζητηθούν όλα τα θέματα που αναδείχθηκαν προεκλογικά. «Έχει μεγάλη σημασία να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό για την επίλυσή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση ο νέος Πρύτανης δίνει, όπως σημείωσε, στο κομμάτι της έρευνας, την οποία διαχειρίζεται η αρμόδια Επιτροπή Ερευνών και προανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών. Όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, «πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο μείωσης τη γραφειοκρατίας γιατί χάνονται σημαντικοί πόροι και υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της έρευνας».
Συγχώνευση με ΤΕΙ
Το σημαντικότερο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νεοεκλεγείσα Πρυτανική Αρχή είναι φυσικά αυτό της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την ίδρυση νέων τμημάτων στα οποία θα απορροφηθούν τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και την δημιουργία τμημάτων  εκ θεμελίων. Ο Τριαντ. Αλμπάνης γνωρίζει φυσικά καλά το θέμα, καθώς υπήρξε μέλος της Επιτροπής που επεξεργάστηκε και κατέθεσε το σχετικό με τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων πόρισμα στο Υπουργείο Παιδείας.
«Το θέμα συζητήθηκε πάρα πολύ πριν τις πρυτανικές εκλογές. Θεωρώ ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει κατανοήσει την πρόταση που ανέπτυξα ως υποψήφιος Πρύτανης. Έχω καταγράψει τις ενστάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες μαζί με τις δικές μου παρατηρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και αφορούν κυρίως το μέγεθος της ενσωμάτωσης, δηλαδή τον αριθμό των τμημάτων και τη διαδικασία της ακαδημαϊκής αξιολόγησης θα τεθούν ξανά σε συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως έκανε γνωστό, πρότασή του είναι η ακαδημαϊκή αξιολόγηση σχετικά με τη συγχώνευση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ πρέπει να γίνει από εντεκαμελές σώμα στο οποίο την ευθύνη θα έχει η Σύγκλητος. Τα συγκεκριμένα θέματα ο ίδιος τα έχει συζητήσει ήδη με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλίας και θα τεθούν από κοινού στο υπουργείο Παιδείας.
Η πιο κρίσιμη φάση
Όλα τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της β΄ φάσης της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου, την οποία ο κ. Αλμπάνης χαρακτήρισε ως την πιο κρίσιμη. Όπως σημείωσε, «εκεί θα δούμε ποιες από τις παρατηρήσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν ενσωματωθεί από τον Υπουργό στο σ/ν και περιμένουμε να συζητήσουμε το θέμα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνει μια έντιμη και ξεκάθαρη συζήτηση με το υπουργείο, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει και το ΤΕΙ, το οποίο έχει τις δικές του προτάσεις. «Και η θέση των συναδέλφων του ΤΕΙ εκτιμώ πως θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο. Εκεί λοιπόν πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να είναι ένα ποιοτικό Πανεπιστήμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο νέος Πρύτανης έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτή την εξέλιξη στην οποία προστρέχουν όλα τα Πανεπιστήμια. Αυτό θα είναι προς όφελος και του Πανεπιστημίου και των Ιωαννίνων και της Ηπείρου».
Ο Γιώργος Καψάλης
Από την πλευρά του, ο νυν Πρύτανης Γιώργος Καψάλης συνεχάρη δημόσια τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους τρεις νεοεκλεγέντες Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ευχόμενος «κάθε επιτυχία στο έργο τους, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του Πανεπιστημίου της καρδιάς μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα, ευχαρίστησε τους εκλέκτορες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, ενώ ειδική μνεία έκανε στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής καθηγητή Απόστολο Αυγερόπουλο και τα μέλη των τεσσάρων επιμέρους εφορευτικών επιτροπών για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο δούλεψαν, καθώς και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης Κων/νο Πλατή και το προσωπικό της για την άριστη διεκπεραίωση των εκλογών.
Σύνοδος στην Κύπρο
Ο κ. Καψάλης συνεχίζει κανονικά στα καθήκοντά του. Στο πλαίσιο αυτό, ως Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Για αύριο δε, έχει προσδιοριστεί συνάντηση του Προεδρείου της Συνόδου με τον Κώστα Γαβρόγλου.