Χημικά και ξύλο το «κέρασμα» στους πολίτες που διαδήλωναν

Η Κυβέρνηση βάφτισε τους Σλάβους «Μακεδόνες» με… δώρο μια γραβάτα!

- Ιστορικά κατάπτυστη και ανθελληνική συμφωνία από Τσίπρα - Κοτζιά • Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

- Τι δήλωσαν οι Ηπειρώτες βουλευτές • Κλίμα διάλυσης και αποχωρήσεις στελεχών στους ΑΝΕΛ…

ZAEF TSIPRAS XERI XERI

 • Πανηγυρικά, παρά τις διαδηλώσεις πολιτών απ’ όλη τη χώρα στις Πρέσπες, ήταν τα προχθεσινά «βαφτίσια» του κράτους των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία».
Την υπογραφή από ελληνικής πλευράς στην κατάπτυστη αυτή συμφωνία έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα φέρει, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, την ιστορική ευθύνη γι’ αυτό.
Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία τίθεται πλέον σε ισχύ, με τη γειτονική χώρα να βλέπει να ανοίγουν μπροστά της τόσο η πόρτα της Ε.Ε. όσο και εκείνη του ΝΑΤΟ. Όσο για την Ελλάδα, το μοναδικό πράγμα που φαίνεται πως απέσπασε από τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η… γραβάτα την οποία πρόσφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του!
Η Κυβέρνηση δέχθηκε «πυρά» από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά και για το γεγονός ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στην περιοχή των Πρεσπών με βία και δακρυγόνα, όπως κατήγγειλε στον «Π.Λ.» και Ηπειρώτης αυτόπτης μάρτυρας. Στο μεταξύ, σοβαροί τριγμοί προκαλούνται στο «στρατόπεδο» του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, το οποίο μετράει απώλειες.
Με υπογραφή Ελλάδας!
Και επισήμως πλέον τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία». Τις υπογραφές στο κείμενό της έβαλαν προχθές οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες.
Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, ενώ τον λόγο πήρε και ο κ. Νίμιτς. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» και «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών». Ο δε Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά και επισήμανε ότι «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».
Ομαδικά «πυρά»...
Ομαδικά «πυρά» από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχθηκε χθες η Κυβέρνηση για την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε με τα Σκόπια, βαφτίζοντάς τα Βόρεια Μακεδονία. Πιο αναλυτικά:
- «Θλιβερή» χαρακτήρισε την προχθεσινή ημέρα για την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι είναι επίσης «ημέρα ντροπής» για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα».
- Μιλώντας στη Βουλή, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά είπε για τη συμφωνία με τα Σκόπια πως «ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα των επιλογών του και για τον διχασμό που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία».
- Για ενόχους οι οποίοι θα τιμωρηθούν από το λαό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την υπογραφή συμφωνίας στις Πρέσπες.  
- Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί «Μακεδονικού έθνους», «Μακεδονικής γλώσσας», που αποτελούν βασικά στηρίγματα του αλυτρωτισμού».
Οι Ηπειρώτες βουλευτές
Η συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία του γειτονικού κράτους κυριάρχησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την Κυβέρνηση. Στις τοποθετήσεις τους το θέμα έθιξαν και οι βουλευτές της Ηπείρου, εκφράζοντας διαφορετικές θέσεις, ανάλογα φυσικά με την κομματική τοποθέτηση του καθενός.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ουσία της συμφωνίας διατηρεί αλώβητο και τον αλυτρωτισμό και τον επεκτατισμό και όλες αυτές τις βλέψεις που μπορεί να προκύψουν, γιατί αυτή η συμφωνία δεν συνάπτεται για πέντε και έξι χρόνια». Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης στη δική του ομιλία είπε χαρακτηριστικά πως «η σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για τη χώρα μας που βρίσκεται στην πεντάδα των εμπορικών εταίρων και ξένων επενδυτών στη ΠΓΔΜ».
 Ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος τόνισε πως «ο εθνικισμός της γείτονος χώρας βρίσκει με την παρούσα συμφωνία πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί». Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη είπε πως «η συμφωνία αυτή είναι μία συμφωνία που δεν παρεκκλίνει καθόλου απ’ την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes», ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας σχολίασε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ισχυροποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας στο χώρο των Βαλκανίων».
Χημικά και ξύλο…
Την ώρα που Τσίπρας και Ζάεφ γιόρταζαν με γεύμα τα «βαπτίσια» της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία», οι πολίτες που διαμαρτύρονταν στο Πισοδέρι Φλώρινας για τη συμφωνία που υπεγράφη  προχθές… έτρωγαν ως κέρασμα χημικά και πολύ ξύλο. Λίγο πιο πάνω, στην περιοχή της Βίγλας, κατάφεραν να φτάσουν, παρά τα εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους και δεκάδες Ηπειρώτες, οι οποίοι μαζί με πολλούς ακόμη πολίτες διαδήλωσαν με παλμό για τα δίκαια της Μακεδονίας.
Για τα όσα αντίκρισε στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών μίλησε στον «Π.Λ.» ένας εκ των Ηπειρωτών που βρέθηκαν εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Κόνιτσας Γιάννης Ντασταμάνης. Όπως είπε, «τέτοια αστυνομοκρατία δεν είχα ξαναδεί… ούτε επί χούντας δε γίνονταν τέτοια πράγματα. Ακόμα και οι δασικοί δρόμοι είχαν κλείσει με κλούβες, δεν περνούσε ούτε… κουνούπι». Ο κ. Ντασταμάνης κατέληξε τονίζοντας πως «αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η Κυβέρνηση έχει όλο τον λαό απέναντι, όμως δημιουργεί τετελεσμένα. Με την υπογραφή της συμφωνίας, αυτόματα ανοίγει η πόρτα του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Νομίζω ότι πρέπει να οργανωθεί ένα ακόμα παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα για να τελειώσει αυτή η υπόθεση».
Φυλλορροούν οι ΑΝΕΛ
Στο μεταξύ, κλίμα διάλυσης επικρατεί στους ΑΝΕΛ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Μακεδονικό. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Δημήτρη Καμμένο και τη διαγραφή του από τον Πάνο Καμμένο, η Μανταλένα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, ότι αποχωρεί από τους ΑΝΕΛ.
Το κόμμα βράζει στη βάση του, οι ψηφοφόροι του είναι έξαλλοι και οι μετρήσεις δείχνουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ πάνω από τα Τέμπη έχουν… εξαφανιστεί. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους ΑΝΕΛ είναι το γεγονός ότι οι κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος προσπαθούν να.. βάλουν πλάτη στον Π. Καμμένο για τη στάση που κράτησε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Μεταξύ αυτών και οι οργανώσεις Ηπείρου των ΑΝΕΛ οι οποίες σε χθεσινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι στέκονται δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος και ανυποχώρητοι στις αρχές που αυτό υπηρετεί, προσθέτοντας πως με την άρνησή τους να ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. απέτρεψαν την αποσταθεροποίηση της χώρας και εγγυήθηκαν την ομαλότητα!