Δεν εγκαταλείπουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής

Η Ήπειρος «πύλη» διαφυγής προσφύγων προς Ευρώπη!

- Καθημερινό φαινόμενο οι ομάδες αλλοδαπών που κινούνται στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κακαβιάς με προορισμό τα σύνορα

- Αφγανές επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να πετάξουν προς Στοκχόλμη

AEROPLANO SOYHDIAS

 • Εγκλωβισμένοι στις δομές της Ηπείρου, πολλούς μήνες οι περισσότεροι εξ  αυτών, οι 1.200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα στην περιοχή μας –αλλά και όσοι μόνοι τους φθάνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα– δεν εγκαταλείπουν το όνειρο της φυγής προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής.
Φυσικά, τα σύνορα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν κλειστά για εκείνους, καθώς αρνούνται να υποδεχθούν ξεριζωμένους, αφήνοντας την Ελλάδα να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά. Ωστόσο, σε τακτά διαστήματα γίνονται γνωστές απόπειρες προσφύγων να διαφύγουν στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μέσο.
Πέρα απ’ αυτούς που πορεύονται με τα πόδια προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, τελευταία δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι επιχειρούν να διαφύγουν από τη χώρα μας μέσω αέρος, από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!
Πολλοί εγκλωβισμένοι...
Μεγάλος παραμένει ο αριθμός των προερχόμενων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής πολιτών που παραμένουν στην περιοχή μας. Συνολικά 1.178 πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούσαν τον περασμένο Μάιο στις δομές και τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην Ήπειρο, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.» με βάση στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Από τις δομές φιλοξενίας, οι τέσσερις είναι στον Νομό Ιωαννίνων (Κατσικάς, πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», Κόνιτσα, Δολιανά) και η μία στο παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, συνολικά 378 άτομα, διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, το οποίο επαναλειτούργησε μετά την τοποθέτηση κοντέινερς.
Όσον αφορά στην εθνικότητά τους, το 42% των φιλοξενούμενων είναι Σύριοι, ένα 25% Αφγανοί, ποσοστό 20% Ιρακινοί, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν και το Κουβέιτ.
«Πύλη» εξόδου…
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη βελτίωση των χώρων διαμονής των προσφύγων, η οποία υπήρξε αισθητή, αλλά και τα προγράμματα (εκπαιδευτικά κλπ.) που υλοποιούνται γι’ αυτούς και στην Ήπειρο, οι φιλοξενούμενοι εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται τη διαμονή τους εδώ ως ένα μεταβατικό στάδιο, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της φυγής προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως την Κεντρική και τη Βόρεια. Με άλλα λόγια, βλέπουν την Ήπειρο ως «πύλη» για την έξοδό τους προς την Ε.Ε.!
Για το λόγο αυτό και δεν κουράζονται να επιχειρούν την έξοδό τους από τη χώρα μας, με όποιο μέσο βρουν. Επιχείρηση, που σχεδόν πάντα, «σκοντάφτει» στα σύνορα ή και νωρίτερα.
Πεζοί προς τα σύνορα
Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών στο Νομό Ιωαννίνων και μέχρι σήμερα συναντά κανείς, καθημερινά σχεδόν, ομάδες να κινούνται πεζή προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η διακίνηση εντός της χώρας μας δεν αποτελεί παράνομη πράξη, οπότε κανείς δε μπορεί να τους εμποδίσει να περπατούν κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς. Μόνο που στα σύνορα οι πόρτες γι’ αυτούς παραμένουν ερμητικά κλειστές, καθώς οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν τους δέχονται κι αναγκάζονται να επιστρέψουν άπραγοι και απογοητευμένοι στις δομές όπου φιλοξενούνται!
Την ίδια τύχη έχουν και όσοι αλλοδαποί επιχειρούν να διαφύγουν προς Ιταλία με καράβι, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
…Και με αεροπλάνα!
Στο μεταξύ, όλο και πιο πολλοί πρόσφυγες βλέπουν τις διεθνείς πτήσεις που εξυπηρετεί ήδη το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ως μία καλή ευκαιρία γι’ αυτούς να «πετάξουν» προς την Ευρώπη, όμως κι αυτό αποδεικνύεται δύσκολο.
Δύο φορές αυτή την εβδομάδα συνελήφθησαν στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων αλλοδαποί που επιχείρησαν να φύγουν αεροπορικώς στο εξωτερικό. Πριν λίγες ημέρες ήταν μία ομάδα Σύριων προσφύγων, που αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν προς Στοκχόλμη, όμως δεν κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο.
Προχθές πάλι σειρά είχαν δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν οι οποίες επιχείρησαν η μία με πλαστό και η άλλη με κλεμμένο διαβατήριο, Γαλλικής προέλευσης και τα δύο,  να διαφύγουν με πτήση προς τη Σουηδία. Μάλιστα η μία εξ αυτών είχε μαζί και το ανήλικο παιδί της! Ωστόσο, στον έλεγχο εντοπίστηκε η παρανομία και οι δύο αλλοδαπές συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράνομη έξοδο από τη χώρα.