Η Ν.Δ. «τρέχει» να προλάβει νέα τετελεσμένα…

Φέρτε τώρα στη Βουλή τη συμφωνία με την Αλβανία!

- Ερώτηση κατέθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος που ζητά εξηγήσεις από τον Υπ. Εξωτερικών και για τους «Τσάμηδες», οι οποίοι αποθρασύνθηκαν εντελώς…

KOTZIAS MPOYSATI

 • Να προλάβει νέο αιφνιδιασμό και νέες υποχωρήσεις της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Βορειοηπειρωτικό, προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία, καταθέτοντας ερώτηση, με την οποία ζητά να κατατεθεί στη Βουλή η προς υπογραφή συμφωνία με την Αλβανία.
Την ερώτηση υπογράφει ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων, ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αν η συμφωνία που προωθεί ο ίδιος, περιλαμβάνει και τις αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί «Τσάμηδων», αλλά και το τι περιλαμβάνει για τα θαλάσσια σύνορα.
 Η ερώτηση του Τομεάρχη της Ν.Δ. συμπίπτει μάλιστα με την έναρξη εκδηλώσεων που οργανώνουν οι Τσάμηδες σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας και οι οποίες θα κορυφωθούν με την πορεία την Κυριακή στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στα Τίρανα, παρουσία των πρώην Αλβανών – ανθέλληνων- Πρόεδρων Μωισίου και Σινάνι, που συμπαρατάχθηκαν με τα αιτήματα των Τσάμηδων.
Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η παρουσία του Ιταλού, πρώην Προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη  Riccardo Migliori ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το ζήτημα των Τσάμηδων,  «Από σήμερα είμαι ένας από σας», δήλωσε στην εκδήλωση που εκτός των Τσάμηδων παραρευρίσκονταν και πολλοί Αλβανοί από το Κόσοβο.
Η ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου
Στην ερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. , αφού επικαλείται και επικρίνει την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το «Σκοπιανό», την καλεί προκειμένου να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα που μπορεί να αποβούν εθνικά επιζήμια, να καταθέσει στη Βουλή, το κείμενο της συμφωνίας με την Αλβανία στη Βουλή πριν αυτή υπογραφεί, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ειδική μνεία κάνει στο ζήτημα των «Τσάμηδων» για το  οποίο κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά ότι αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια, καταφεύγοντας σε υπεκφυγές.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ καλεί τον Νίκο Κοτζιά να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
• Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά;
• Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;
• Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
• Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
• Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;