Την τελευταία ώρα ματαιώθηκε χθες η συναυλία των Tiger Lilies

«Φιάσκο» η διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ!

- Παρόλο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τους αρχαιοφύλακες, δέχθηκε τις βολές του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων

ITS KALE

 • «Θάλασσα» τα έκανε το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων όσον αφορά στο Its Kale Festival, μία διοργάνωση που ξεκίνησε πέρυσι με τη φιλοδοξία να την καταστήσει θεσμό για την περιοχή, όμως η έλλειψη προνοητικότητας εκ μέρους των διοργανωτών την οδηγεί σε… περιπέτειες, τουλάχιστον για φέτος.
Το Φεστιβάλ «σκοντάφτει» στην άρνηση των αρχαιοφυλάκων να εργαστούν μετά τις 10 μ.μ. στο Ιτς Καλέ, δηλαδή υπερωριακά, καθώς εκκρεμεί η ρύθμιση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού της υπερωριακής τους απασχόλησης.
Το πλήγμα για την πόλη είναι σοβαρό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η χθεσινή πρώτη συναυλία του Φεστιβάλ, η οποία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, ήταν του δημοφιλούς ξένου συγκροτήματος Tiger Lilies!
Αιφνίδια ματαίωση
Η απόφαση για τη ματαίωση της χθεσινής πρώτης συναυλίας του Ιts Kale Festival ελήφθη χθες το μεσημέρι εντελώς αιφνιδιαστικά κι ενώ είχε στηθεί η σκηνή, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκο να επιρρίπτουν ευθύνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον προϊστάμενό της Κων/νο Σουέρεφ, σημειώνοντας, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ότι σε επικοινωνία που είχαν μαζί του μέχρι προχθές βράδυ τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Το Πνευματικό ήξερε!
Ωστόσο, τουλάχιστον ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου γνώριζε εξαρχής το πρόβλημα και τις επιφυλάξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων σχετικά με τη στάση των αρχαιοφυλάκων του Ιτς Καλέ. Σε έγγραφό της με ημερομηνία 30/5/18 (240171/172130/2544) προς το Πνευματικό Κέντρο με κοινοποίηση στους φύλακες του Μουσείου Ιωαννίνων, η Εφορεία δήλωνε καταρχήν τη συγκατάθεσή της για τη διενέργεια του Its Kale Festival, επιφυλασσόμενη ωστόσο «σε σχέση με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ λόγω της άρνησης των αρχαιοφυλάκων σε εθνικό επίπεδο εν αναμονή ρύθμισης του ΥΠ.ΠΟ για την υπερωριακή τους απασχόληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η υπηρεσία επισήμαινε ότι ουδεμία ευθύνη θα έχει η ίδια σε περίπτωση που συνεχιστεί η άρνηση των αρχαιοφυλάκων του Ιτς Καλέ να εργαστούν υπερωριακά.
Καμία πρόνοια
Παρά λοιπόν τα δεδομένα, τα οποία τους είχαν γίνει γνωστά από τα τέλη Μαΐου, δηλαδή εδώ και 22 ημέρες (!), Δήμος και Πνευματικό Κέντρο δεν μερίμνησαν είτε για τη χρονική μεταφορά του Φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ σε ύστερη ημερομηνία ώστε να τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα με τους αρχαιοφύλακες, είτε για την εξεύρεση μίας δεύτερης τοποθεσίας ως «μπαλαντέρ» για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών του προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φιάσκο, όπως τελικά αποδείχθηκε το χθεσινό με τους Tiger Lilies.
Βολές κατά Εφορείας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Πνευματικό Κέντρο γνωστοποιεί τη ματαίωση της συναυλίας και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μετά την αιφνιδιαστική σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απαγόρευση της εκδήλωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με επιστολή της, που στάλθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 12:28 το μεσημέρι, η εκδήλωση του συγκροτήματος Tiger Lillies δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τη στιγμή εκείνη όλος ο τεχνικός εξοπλισμός, stage, ήχος, φώτα, κιγκλιδώματα κλπ, ήταν ήδη τοποθετημένος στο χώρο της εκδήλωσης και είχε γίνει και η σχετική δοκιμή.
Παρά την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικό χώρο, αυτό δεν ήταν δυνατόν, ενώ λόγω της φύσης της εκδήλωσης δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός άλλης ημερομηνίας. Το Πνευματικό Κέντρο και η εταιρία παραγωγής, παρά το γεγονός της έγκαιρης και κατάλληλης προετοιμασίας τους, ζητούν συγνώμη από τους φίλους του συγκροτήματος για την ταλαιπωρία τους. Το Πνευματικό Κέντρο είναι σε διαρκή προσπάθεια για να ανατρέψει την αιφνιδιαστική και ακατανόητη απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που επηρεάζει το σύνολο των εκδηλώσεών μας».
* * *
Σημειώνεται ότι η επιστροφή των εισιτηρίων που προπωλήθηκαν για τη χθεσινή συναυλία των Tiger Lillies στο Ιτς Καλέ θα γίνεται σήμερα από το Ταμείο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ώρες 11 π.μ. -1 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ..